Antitheft: Φύλαγε το tablet σου…

Τι μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε το πολύτιμο laptop/tablet/ smartphone σας; Ποιες διαδικασίες μπορείτε να ακολουθήσετε αν αυτό, εν τέλει, κλαπεί; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.
Antitheft: Φύλαγε το tablet σου…
του Χρήστου Τζώρτζη

Οι συσκευές που έχουμε μαζί μας – tablet, smartphone ή laptop, "μπαίνουν" συχνά στο μάτι, διάφορων επιτήδειων. Έτσι σε μια στιγμή απροσεξίας ή σε μια στιγμή σύγχυσης το αγαπημένο μας gadget κάνει "φτερά".

Το πρώτο πράγμα που συνήθως μας πειράζει είναι το κόστος της συσκευής. Τα λεφτά που "σκάσαμε" για να έχουμε αυτό το design-ατο, full of specs και sleek gadget. Δυστυχώς όσο πιο προηγμένο είναι το gadget τόσο περισσότερο αυξάνει η πιθανότητα να γίνει "στόχος". Το αμέσως επόμενο που μας απασχολεί είναι οι δυνατότητες που έχει ο κλέφτης με τη συσκευή που μας στέρησε. Οι τηλεφωνικές κλήσεις, η πρόσβαση στο Internet, η πρόσβαση σε ιδιωτικά δίκτυα και πληροφορίες και πολλά άλλα.

Αν είχαμε να κάνουμε με απλά τηλέφωνα, τότε ίσως θα έπρεπε να διαχωρίσουμε τις περιπτώσεις (τηλέφωνο – laptop) και να δούμε ξεχωριστά την κάθε κατηγορία συσκευών. Ωστόσο τα δεδομένα και οι πληροφορίες που αποθηκεύουμε, αλλά και οι δυνατότητες τόσο στα smartphones και τα tablet, όσο και σε ένα laptop είναι σχεδόν παρεμφερείς.

Κάθε λεπτό που περνάει, σε αεροδρόμια, σταθμούς μετρό, σπίτια, καταστήματα, πάρκα ή όπου αλλού, έχουμε και κλοπή μιας συσκευής. Χωρίς κινδυνολογίες και διάθεση να προκαλέσουμε κανένα πανικό, εν δυνάμει θύματα είμαστε, όλοι. Συνεπώς καλό είναι να έχετε μερικά απλά πράγματα κατά νου και να έχετε προνοήσει, πριν το μοιραίο.

Η πρώτη αντίδραση

Όπως σε κάθε κλοπή, αυτό που χρειάζεται αρχικά είναι ψυχραιμία. Αυτή θα σας δώσει τη δυνατότητα ορθολογικής αντίδρασης. Ακόμη και αν αντιληφθείτε αμέσως την κλοπή και εντοπίσετε τον δράστη, μετριάστε τις κινήσεις σας και κάντε μια δεύτερη σκέψη πριν αντιδράσετε… επιθετικά. "Ζυγίστε" την κατάσταση "αν σας παίρνει". Το αγαπημένο σας gadget δεν κοστίζει όσο η υγεία σας και προφανώς δεν κοστίζει όσο η ζωή σας.

Αν η συσκευή που σας έχουν κλέψει, έχει δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι ειδοποιήσετε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, για να κάνει φραγή υπηρεσιών (κλήσεων ή/και Internet) και να εξαλείψετε το ενδεχόμενο να χρεωθείτε τις κλήσεις του κλέφτη.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αναφέρετε την κλοπή στην αστυνομία. Η καταγραφή του συμβάντος δεν εξασφαλίζει ότι η συσκευή θα βρεθεί ή ότι όλη η Ελληνική Αστυνομία θα ψάχνει το iPhone σας. Σας εξασφαλίζει όμως, αν κάποια στιγμή βρεθεί ο κλέφτης, να πάρετε πίσω τη συσκευή σας. Και κάτι άλλο. Αν κλέψει κάποιος 100 τηλέφωνα και για κανένα δεν έχει δηλωθεί κλοπή, τότε είναι σαν να μην έχει κλέψει κανένα.

Ακόμη και αν πρόκειται για την κλοπή ενός φτηνού καρτοκινητού που κοστίζει 20 ευρώ και έχει υπόλοιπο χρόνου ομιλίας 4-5 ευρώ, πρέπει να δηλωθεί η κλοπή. Μην ξεχνάτε ότι το καρτοκινητό αυτό είναι "χρεωμένο" στην αστυνομική σας ταυτότητα, οπότε αν το τηλέφωνο χρησιμοποιηθεί, είτε για μια απλή φάρσα, είτε για μια εγκληματική ενέργεια, τότε ίσως να βρεθείτε μπλεγμένος και να καλείστε να αποδείξετε ότι δεν είστε… ελέφαντας.

Μια ακόμη δράση που θα πρέπει να κάνετε άμεσα, είναι να σκεφτείτε τις δυνατότητες και περιοχές πρόσβασης της συσκευής. Αν για παράδειγμα η συσκευή είχε, πρόσβαση σε email, σε Internet Banking, σε εταιρικούς λογαριασμούς, δίκτυα κ.ά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι η συσκευή που έχει κλαπεί δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε είχε πριν την κλοπή.

Αλλάξτε τους κωδικούς σας σε, email λογαριασμούς, σε sites που συμμετέχετε και σε online υπηρεσίες. Αλλάξτε τους κωδικούς στο Internet banking ή όπου αλλού είχατε πρόσβαση. Ενημερώστε την τράπεζα σας ή την εταιρεία σας – αν στη συσκευή είχατε επαγγελματικά έγγραφα – για την κλοπή. Εκτός του ότι θα αποφύγετε διάφορα μπλεξίματα, το τμήμα μηχανοργάνωσης ή κάποιοι συνάδελφοι, μπορεί να έχουν καλές ιδέες για περιορίσετε τη "ζημιά" από την κλοπή.

Πρόνοια πριν την κλοπή

Η πρόνοια είναι η καλύτερη γιατρειά και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της κλοπής. Όσο περισσότερο ασχοληθείτε με το "πριν" τόσο θα περιορίσετε τη ζημιά και τις απώλειες του "μετά". Αν μάλιστα έχετε προνοήσει αρκετά, ίσως να καταφέρετε να εντοπίσετε τη συσκευή σας ή/και να αποζημιωθείτε για απώλεια.

Καταρχάς να δούμε πως θα μειώσετε τις πιθανότητες να "πέσετε" θύμα κλοπής. Η δημόσια θέα και η υπερβολική έκθεση μιας συσκευής, σημαίνει ότι "μπαίνει" στο μάτι όλο και περισσότερων. Μην αφήνετε τις συσκευές ή την τσάντα με τις συσκευές εκτεθειμένες στο αυτοκίνητο. Μην τις δανείζετε, χωρίς να είστε σίγουροι για τον άνθρωπο που θα τις χρησιμοποιήσει. Αν είστε σε χώρο συνωστισμού, αποφύγετε τιη χρήση των συσκευών. Απασχολήστε το μυαλό σας με τη προστασία και φύλαξη, τόσο των συσκευών, όσο και των υπολοίπων αντικειμένων αξίας που έχετε μαζί σας.

Μένει να δούμε με τον περιορισμό της "ζημιάς" από την κλοπή. Πρώτα απ' όλα σε κάθε συσκευή (desktop PC, laptop, tablet, smartphone κλπ) ορίστε κωδικό εισόδου. Ναι ισχύει το ότι "κλειδώνει", "ξεκλειδώνει", αλλά ο χρόνος που θα χρειαστεί να ξεκλειδώσει είναι πολύτιμος για να αντιδράσετε και να μειώσετε τις συνέπειες μετά την κλοπή. Η ύπαρξη κωδικών δεν αφορά μόνο την "κεντρική" πρόσβαση στη συσκευή. Αφορά και τις επιμέρους υπηρεσίες. Μην προβαίνετε στην εύκολη λύση της αποθήκευσης κωδικών στο email σας ή για υπηρεσίες Internet Banking ή σε σημαντικές περιοχές πρόσβασης.

Κάθε αρχείο που έχετε στο laptop, το tablet ή το smartphone έχει την αξία του. Κάποια αρχεία έχουν συναισθηματική αξία, κάποια έχουν αξία χρημάτων, κάποια έχουν μικρά ή μεγάλα μυστικά και όπως και να έχει το να πέσουν στα χέρια τρίτων δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Η λογική χρήσης μιας συσκευής πρέπει να προσεγγίζει τη λογική του "δίχως αύριο". Πρέπει να οργανωθείτε με τέτοιο τρόπο, ώστε από την πρώτη στιγμή που δεν θα έχετε στη διάθεση σας τη συσκευή, να είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις εκκρεμότητες σας, να παραδώσετε τις εργασίες που έχετε αναλάβει, αλλά και να μην χάσετε μια για πάντα τις υπέροχες φωτογραφίες που είχατε βγάλει στις διακοπές σας.

Η λύση είναι απλή και χιλιοειπωμένη: Backup. Όποια διαδικασία backup και να επιλέξετε σε οποιοδήποτε μέσο, απλά τηρείστε την ευλαβικά και χωρίς "εκπτώσεις". Είναι… μαθηματικά επιβεβαιωμένο πως το επιμελές backup κάποια στιγμή θα χρειαστεί και θα σας "ξελασπώσει" από δύσκολες καταστάσεις.

Αν μάλιστα ανήκετε σε αυτούς που στις συσκευές τους, λόγω εργασίας και θέσης, αποθηκεύουν πολύ σημαντικά αρχεία, τότε πέρα από τη διαδικασία backup, θα πρέπει να ασχοληθείτε και με τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Δηλαδή, της κωδικοποίησης των αρχείων ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση τους από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.


Ανάλογα με τη σημαντικότητα των αρχείων σας, μπορείτε να κάνετε απλή χρήση ενός κωδικού σε ένα έγγραφο του Word ή του Excel, ή χρήση ολοκληρωμένων προγραμμάτων file encryption (π.χ. το freeware True), ώστε να είστε σίγουροι αν κάποιος έχει τη συσκευή σας δεν σημαίνει ότι αποκτά πρόσβαση και στα αρχεία σας.

Θα βρω ποτέ το αγαπημένο μου gadget;

Από τη στιγμή που έχετε εξασφαλίσει – μέσω της πρόληψης, την μη απώλεια των αρχείων σας και ότι τα αρχεία σας δεν θα γίνουν "κτήμα" μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, είναι η ώρα να ασχοληθείτε με τα προληπτικά μέτρα που ενδεχομένως σας επιτρέψουν να εντοπίσετε την κλεμμένη συσκευή.

Καταρχάς θα πρέπει να έχετε φυλάξει σε ασφαλές μέρος τα στοιχεία της συσκευής. Αν πρόκειται για κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να γνωρίζετε και να αποθηκεύσετε τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής (πληκτρολογήστε *#06# για να δείτε το IMEI). Όσο αφορά το laptop ή το tablet καταγράψτε τον σειριακό αριθμό της συσκευή και καλό είναι να κρατάτε και τις αποδείξεις αγοράς. Σε περίπτωση που συλληφθεί ένας κλέφτης και βρεθούν τα κλοπιμαία, τότε όσο περισσότερα αποδεικτικά έχετε ότι είστε ο κάτοχος της συσκευή, τόσο πιο εύκολα θα την πάρετε πίσω. Επίσης όταν αγοράζετε μια συσκευή, καλό είναι να ολοκληρώνετε και τη διαδικασία δήλωσης και καταχώρησης (registration) της συσκευής.

Πέραν αυτών υπάρχει και μια σχετικά καινούρια online υπηρεσία, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον εντοπισμό της κλεμμένης συσκευής. Πρόκειται για την online υπηρεσία Prey, η οποία μάλιστα διατίθεται δωρεάν. Καταρχάς θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στο site. Στη συνέχεια κατεβάζετε και εγκαθιστάτε στο laptop ή το tablet ή το smartphone της εφαρμογή Prey. Η συγκεκριμένη εφαρμογή τρέχει στη συσκευή σας κάθε φορά που η συσκευή είναι ανοιχτή, ενώ μέσω ειδικών προγραμματιστικών τεχνικών είναι "αόρατη" και δεν μπορεί να διαγραφεί (απεγκατασταθεί) από τη συσκευή σας.


Όταν συμβεί το μοιραίο και κάποιος κλέψει τη συσκευή σας, τότε εσείς μπορείτε να μπείτε στο site και να δηλώσετε ότι η συσκευή σας έχει κλαπεί. Αν η κλεμμένη συσκευή – η οποία έχει την εφαρμογή Prey εγκατεστημένη – "μπει" στο Internet, τότε η εφαρμογή θα σας στείλει σχετική αφορά, δίνοντας το γεωγραφικό στίγμα της συσκευής. Αν η συσκευή διαθέτει GPS τότε η αναφορά της θέσης της είναι ιδιαίτερα ακριβής. Επίσης, αν η συσκευή διαθέτει εμπρόσθια camera, τότε η εφαρμογή θα σας στείλει ακόμη και φωτογραφία του ανθρώπου που χειρίζεται τη συσκευή σας. Στην περίπτωση που καταφέρετε και εντοπίσετε τον κλέφτη ή αυτόν που χειρίζεται της συσκευή σας (τον κλεπταποδόχο), τότε καλό είναι να μιλήσετε με την αστυνομία και να αφήσετε σε άλλους το κομμάτι της δράσης.



Το θέμα των κλοπών των φορητών συσκευών απασχολεί και τους κατασκευαστές laptop. Για παράδειγμα η Intel ανακοίνωσε πρόσφατα την τεχνολογία Anti-theft, βάσει της οποίας μόλις κλαπεί μια συσκευή, ενεργοποιείται μέσω Internet ή μέσω hardware αυτοματισμών το κλείδωμα της συσκευής αλλά και την παροχή πληροφοριών εντοπισμού της συσκευής. Μάλιστα πολλοί κατασκευαστές laptop πέρα από software κατά της κλοπής και δυνατότητες κλειδώματος ενός laptop, προσφέρουν και εγγύηση (ή επέκταση εγγύησης) που περιλαμβάνει αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής.


Η Samsung, η Toshiba και η Intel διαθέτουν σχετικές υπηρεσίες είτε κατά της κλοπής, είτε αποζημίωσης. Επειδή όμως οι όροι των υπηρεσιών αυτών αλλάζουν συχνά, καλό είναι να επιβεβαιώσετε με τον κατασκευαστή του laptop σας τις σχετικές υπηρεσίες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v