MSN Messenger: To πιο στενάχωρο «Away» της χρονιάς

Σε λίγους μήνες από σήμερα, το πρόγραμμα το οποίο μας έβαλε στον κόσμο του online chat θα αποτελεί παρελθόν. Θυμόμαστε με νοσταλγία τις… καλύτερες στιγμές του MSN Messenger και ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στις – σαφώς κατώτερες – εναλλακτικές του.
MSN Messenger: To πιο στενάχωρο «Away» της χρονιάς
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για όσους ήρθαν σε επαφή με τον «μαγικό» κόσμο του Internet κάπου εκεί στα τέλη των 90’s, κάθε εκκίνηση του υπολογιστή τους συνοδευόταν με το αυτόματο άνοιγμα ενός παραθύρου όπου δύο πράσινα στρογγυλά ανθρωπάκια γυρνούσαν γύρω –γύρω και η ένδειξη Signing In… εμφανιζόταν ακριβώς από κάτω. Λίγα δευτερόλεπτα (ή λεπτά ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης) μετά, στο παράθυρο εμφανιζόταν μια λίστα με επαφές και οι συνομιλίες έπαιρναν φωτιά. Φλερτ, αθλητικές συζητήσεις, προγραμματισμός βραδινής εξόδου, ανταλλαγή αρχείων, ομαδικές συνομιλίες, συνομιλία μέσω web-cam, cyber sex, ακόμα και παιχνίδια βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη εκατομμυρίων χρηστών.

Το MSN Messenger ή Windows Live Messenger για τους νεώτερους, πρωτοκυκλοφόρησε το 1999 και έκανε το online chat δημοφιλές σε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου. Ήταν τότε, που για να μπούμε στο Internet (στην Ελλάδα) έπρεπε να ακούσουμε για περίπου μισό λεπτό αυτόν τον ήχο.
 
Σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια μετά, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα κλείνει τον κύκλο του, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια Microsoft, στις 15 Μαρτίου. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά οι χρήστες θα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν το πρόσφατο απόκτημα της εταιρείας, το γνωστό μας Skype. Το αρκετά δημοφιλές πρόγραμμα online κλήσεων «κόστισε» στην Microsoft περίπου εννιά δισεκατομμύρια δολάρια. Θα αποτελέσει το Skype άξιο αντικαταστάτη του Messenger; Δύσκολα.

Όσοι λοιπόν θυμούνται τα ατέλειωτα ξενύχτια στην οθόνη του υπολογιστή μετά το φροντιστήριο, τις «ό,τι να’ναι» συνομιλίες με φίλους/ες μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα, τις υπέρογκες χρεώσεις στον ΟΤΕ, τα πεταμένα από το παράθυρο μόντεμ και τις ατάκες τύπου «μα καλά, τι στα κομμάτια κάνεις τόσες ώρες μπροστά από το PC;», θα θυμούνται (και εμείς μαζί τους) το MSN Messenger, μεταξύ άλλων, για…

… την κλασσική οθόνη του Sign In και τα error που αυτή έβγαζε, προκαλώντας μίνι κρίσεις πανικού, αλλά και το μετέπειτα Googl-άρισμα του error για εύρεση άμεσης λύσης.

… την λογοτεχνική διάνθιση των συνομιλιών με την χρήση λέξεων και ακρωνύμιων όπως LOL, STFU, WTF, BRB, AFK, HEY, HEYZ, FU και ti knC?.

…την κυριαρχία των greeklish στις συζητήσεις.

… τα δεκάδες emoticons του προγράμματος σε κάθε δυνατό συνδυασμό, αλλά και την δυνατότητα για την εισαγωγή DIY εικόνων ως emoticon.


… τα απείραχτα avatars τις πρώτες ημέρες μετά την εγκατάσταση του προγράμματος (παπάκι, διαστημόπλοιο, δέντρα κτλ.)


… τις δονήσεις (Nudge!) στα παράθυρα και τις «χακεριές» που έβρισκαν οι χρήστες για να μπορούν να τις κάνουν χωρίς χρονικό περιορισμό παρενοχλώντας/ trollάροντας τις επαφές τους.


… τα παιχνίδια τύπου «Σημαίες Ναρκαλιευτή».

… τις ομαδικές συζητήσεις δέκα (και βάλε) ατόμων, οι οποίες έκαναν τους Pentium II να σέρνονται.

… το Messenger Plus, το οποίο επέτρεπε το «πείραγμα» των χρωμάτων στο όνομα του χρήστη – πρωτοποριακό για την εποχή του.

… την φράση «hey, msn?» στο διαδικτυακό τσιλιμπούρδισμα.

… την αποθήκευση των logs από τις συζητήσεις σε ειδικό φάκελο στα Ληφθέντα Αρχεία και την νοσταλγική ανάγνωσή τους μέχρι σήμερα.

τις συζητήσεις με τις πρώτες webcams με full αργή κίνηση και ανάλυση οκτώ pixel.

… το πλήκτρο F2, το οποίο επέτρεπε την ηχογράφηση σύντομου μηνύματος και την άμεση αποστολή του. Πρωτοποριακό.

… την ατάκα «σε κάνω block-delete».

… την άκρως χρηστική μεταφορά αρχείων (εικόνες, βίντεο, μουσική).

την χαρά σε κάθε νέα έκδοση (ακόμα και αν ήταν beta) και την αιωνιότητα μέχρι αυτή να «κατέβει».

… το πρωτοποριακό για την εποχή feature της άμεσης αποστολής σχεδίων που μπορούσες να ζωγραφίσεις εκείνη τη στιγμή με το ποντίκι.

… τα σπαστικά add από αγνώστους – κυρίως Τούρκους hacker- και τον κρύο ιδρώτα που σε έλουζε όταν συνειδητοποιούσες ότι κάποιος είχε υποκλέψει/αλλάξει τον κωδικό σου.

… τον – ελλείψει κινητού τηλεφώνου – προγραμματισμό της βραδινής εξόδου της Παρασκευής ή του Σαββάτου.

RIP MSN!

Οι εναλλακτικές

Εκτός από το Skype, όσοι θέλουν να συνεχίσουν να ανταλλάσουν άμεσα μηνύματα, βιντεοκλήσεις κτλ. με τους φίλους τους οπουδήποτε και αν βρίσκονται, έχουν αρκετές εναλλακτικές. Το Yahoo Messenger είναι της ίδιας λογικής με το Skype, το Trilian επιτρέπει την ενσωμάτωση πολλών λογαριασμών σε ένα πρόγραμμα και το Digsby, το οποίο σας επιτρέπει να μιλήσετε μεταξύ άλλων και με τους φίλους σας στο FB.

Αν έχετε smartphone, πολύ χρήσιμη επιλογή για την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων χωρίς χρέωση είναι το Whatsapp Messenger. Λειτουργεί με 3G ή Wi-Fi σύνδεση και εκτός από άμεσα μηνύματα, μπορείτε να στείλετε στο κινητό των επαφών σας φωτογραφίες, βίντεο και την τοποθεσία σας στον χάρτη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v