Mac vs PC; Τι να διαλέξω;

Να πάρετε PC ή MAC; Το in2life βάζει κάτω από το τεχνολογικό μικροσκόπιό του τις δύο μεγάλες δυνάμεις στο σύμπαν των υπολογιστών και συγκρίνει τα Mac και τα PC σε έξι βασικές κατηγορίες, ώστε να είναι πιο εύκολη η απόφασή σας.
Mac vs PC; Τι να διαλέξω;
του Χρήστου Τζώρτζη

Από τη δεκαετία του 1990 ακόμα, οι φανατικοί χρήστες/ κάτοχοι PC και Mac διεξάγουν έναν ακήρυχτο(;) πόλεμο σχετικά με το ποιο σύστημα είναι το καλύτερο. Εστιάζουμε σε κάποια από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που διαθέτουν τα δύο συστήματα, ώστε να διαμορφώσετε όσο το δυνατό πιο εμπεριστατωμένη άποψη και εν τέλει να αποφασίσετε από μόνοι σας.

Για να έχετε μια τάξη μεγέθους σχετικά με τη διαμάχη των δύο συστημάτων, οι παλιότεροι σίγουρα θα θυμούνται την εποχή που οι κάτοχοι PCs χαμογελούσαν ειρωνικά με τους χαμηλών επιδόσεων επεξεργαστές και το προβληματικό software, με τα οποία έπρεπε να τα βγάλουν πέρα καθημερινά οι Mac users. Αντίστοιχα, οι κάτοχοι των Mac αρκούσε μόνο να προφέρουν δύο λέξεις, ”Windows 98”, ώστε να κάνουν τους αντιπάλους τους να “παγώσουν”.

Οι εποχές βέβαια αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, μιας και τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά από τότε. Κατά μία έννοια έχουν αποκτήσει μια νέα, πιο… φιλοσοφική, τρόπος του λέγειν, διάσταση: ποιο σύστημα είναι περισσότερο άξιο, ακόμα και πιο “ηθικό”, με την έννοια πως δεν περιορίζει, κατευθύνει και αφαιρεί την πρωτοβουλία του κατόχου του, ό,τι τελικά μπορεί να σημαίνει αυτό.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, καμία πλευρά δεν πρόκειται να κερδίσει τον "πόλεμο" αυτό, ενώ η "πολεμική" ρητορική αυτή δεν βοηθάει ουσιαστικά το μέσο χρήστη να αποφασίσει τι από τα δύο θα πρέπει να επιλέξει για να κάνει τη δουλειά του.

Μια ακόμα παράμετρος είναι αυτή των Ultrabooks, τα οποία, θυμίζουμε, αποτελούν το αντίπαλο δέος που έχει να προσφέρει ο “κόσμος” των PC στα MacBook Air, και τα οποία διαθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά και γίνονται ολοένα και πιο θελκτικά. Μοντέλα όπως τα Asus Zenbook και Dell XPS αποτελούν υποδείγματα του είδους αυτού, για όσους μπορούν να τα αποκτήσουν. Τα laptops και τα desktops ενσωματώνουν πλέον τα νεότερα και τελειότερα chips της Intel. Όσον αφορά μάλιστα τα Windows 8 που κυκλοφόρησαν στις 25 Οκτωβρίου, υπόσχονται να φέρουν τα πάνω-κάτω στη μέχρι τώρα οπτική που είχαμε για τους υπολογιστές.

Στην άλλη πλευρά, η Apple μόλις έδωσε νέα… turbo ώθηση στα MacBook Air και MacBook Pro με τους επεξεργαστές Ivy Bridge. Επιπλέον, η ναυαρχίδα MacBook Pro των 15 ιντσών διαθέτει πλέον οθόνη τύπου retina, η οποία μέχρι πρότινος θυμίζουμε χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στη νεότερη γενιά των iPad. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, έρχεται και η σειρά των iMacs για ανανέωση. Απλά σκεφτείτε πόσο πιο συναρπαστικό θα δείχνει το νέο σας iMac στην περίπτωση που περιλαμβάνει οθόνη retina.

Αν και τα προαναφερθέντα παρουσιάζουν σίγουρα ενδιαφέρον, θα ήταν προτιμότερο να εστιάσουμε σε κάποιες βασικές κατηγορίες και να δούμε πού υπερέχει και πού υπολείπεται το κάθε σύστημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε μια απόφαση, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σας.

ΤΙΜΗ - Νικητής: PC

Να πούμε μόνο πως κάποια από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα Ultrabooks της αγοράς επιτέλους έχουν φτάσει (ή έχουν κατέβει) στο όριο των €1000, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και το entry-level από πλευράς τιμής για την απόκτηση ενός MacBook Air.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι χρήστες PC μπορούν να αγοράσουν ένα εξαιρετικό laptop ή desktop με περίπου €500. Εάν κάνετε το λάθος και μπείτε σε ένα Apple Store με το ποσό αυτό στο χέρι, θα υπολείπεστε τουλάχιστον κατά €150-200 για να αποκτήσετε ένα Mac mini. Για κάτι πιο… καλό, διπλασιάστε το ποσό που αναφέραμε και έχετε ελπίδες!

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - Νικητής: Mac

Αυτό που οι φανατικοί οπαδοί των Mac θα σπεύσουν να αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία είναι πως η Apple αναλώνει χρόνια ολόκληρα και προσπαθεί σκληρά κάθε φορά για να τελειοποιήσει σχεδιαστικά τις λεπτομέρειες των συστημάτων της.
Η αλήθεια είναι εδώ, πως εάν θέλετε ένα all-in-one σύστημα που δεν θα καταλαμβάνει πλήρως τον όποιο χώρο διαθέτετε – καθώς θα χρειάζεται να περνάτε παρέα την περισσότερη ημέρα σας- τότε κάποιο από τα μοντέλα Mac αποτελεί την πρώτη επιλογή.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες του απαιτητικού σχεδιασμού γνωρίζουν πολύ καλά πώς να κάνουν τα μηχανήματα αυτά να επιτελούν και τις πλέον απαιτητικές εργασίες. Μάλλον δεν θα βρείτε και πολλούς πιστούς των PCs να υπερασπίζονται, φερ’ ειπείν, τα trackpads των laptops τους, σε σύγκριση με αυτά που προσφέρει στον τομέα αυτό ένα MacBook. Όσοι έχουν για χρόνια προσκολληθεί σε ένα PC, γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τη διαδικασία του να “πακετάρουν” ένα ποντίκι, όποτε χρειάζεται να μετακινηθούν.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - Νικητής: Ισοπαλία

Τόσο το OS X όσο και τα Windows, έχουν καταστεί πλέον “δεύτερη φύση” για τους χρήστες τους, οι οποίοι –στην περίπτωση που ερωτηθούν- δεν θα τα άλλαζαν για τίποτα διαφορετικό.

Τα Windows 7 είναι ήδη τριών ετών, αλλά έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένα σε αυτό το διάστημα, προσφέροντας ταχύτητα, σταθερότητα, ασφάλεια και λειτουργικότητα, με ελάχιστα προβλήματα. Επιπλέον, με την κυκλοφορία των Windows 8, τα οποία με τα φρέσκα χαρακτηριστικά στο περιβάλλον εργασίας και στις λειτουργίες ουσιαστικά συνδυάζουν τη λογική φορητότητας των tablets και του κλασικού υπολογιστή, οι κάτοχοι PC δεν έχουν λόγο να παραπονούνται.

Και τα δύο λειτουργικά συστήματα πάντως δείχνουν εντυπωσιακά σημεία εξέλιξης, κινούμενα προς τις ανάγκες του μέλλοντος.

SOFTWARE - Νικητής: PC

Για το μέσο χρήστη, η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κριθεί και ισόπαλο. Αλλά εάν, για παράδειγμα, είστε gamer ή ασχολείστε με τα χρηματιστηριακά, τότε γνωρίζετε καλά πως τα Mac υπολείπονται στον τομέα των προγραμμάτων.

Το Microsoft Office έχει επιτέλους αναβαθμιστεί – συγκεκριμένα το Office for Mac 2011 (version 14.2.4)- για να υποστηρίζει στις οθόνες τύπου retina τα Word, Excel, PowerPoint και Outlook. Εκτός αυτού, η σουίτα για το Mac είναι εξίσου παραγωγική όσο και αυτή για τα Windows. Όσον αφορά “βασικά” προγράμματα όπως αυτά της Adobe, αλλά και άλλους τίτλους software, είναι παρόμοιοι ή πανομοιότυποι και στις δύο πλατφόρμες. Από την άλλη, οι Mac εκδόσεις των Quicken και Quickbooks Pro, εδώ και καιρό, θεωρούνται φτωχά υποκατάστατα των αντίστοιχων ανταγωνιστικών προγραμμάτων για PC.

Ας μη θίξουμε όμως το θέμα του gaming για τους χρήστες των Mac, μιας και η κατάσταση θυμίζει… αρκτικό τοπίο. Απλά να πούμε πως ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δημιουργός αποφασίσει να κυκλοφορήσει μια έκδοση Mac για έναν τίτλο του, αυτός απλά θα εμφανιστεί μήνες μετά την κυκλοφορία του για PC. Οι κάτοχοι PC απολαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία από παιχνίδια και μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις κάρτες γραφικών αιχμής που κυκλοφορούν αποκλειστικά, για να ενισχύουν τις επιδόσεις στο gaming.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ - Νικητής: PC

Ένας από τους συμβιβασμούς τους οποίους ο κάτοχος ενός μηχανήματος της Apple γνωρίζει πως πρέπει να αποδεχτεί, ως τίμημα για την κομψή και απαράμιλλη αισθητική του (εκτός και εάν πρόκειται περί ειδικού), είναι πως η do-it-yourself αναβάθμιση τίθεται εκτός συζήτησης.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε καν να αντικαταστήσετε τη RAM σε ένα MacBook Air ή MacBook Pro με οθόνη retina, μιας και η μνήμη είναι κολλημένη στo motherboard. Όσον αφορά τα PCs, είναι πολύ απλό να βγάλετε και να τοποθετήσετε δίσκους, κάρτες γραφικών και μνήμες, ή ακόμα και να φτιάξετε ένα custom PC από την αρχή, εάν είστε σχετικά ικανοί σε αυτό.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ - Νικητής: Ισοπαλία

Όσον αφορά την παράμετρο αυτή, μέχρι πρότινος υπήρχε ένας μύθος που ήθελε τα Mac στο απυρόβλητο και τα PCs να θεωρούνται κάτι σαν “ξέφραγο αμπέλι” με τα κενά ασφαλείας τους. Οι ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις malware ενάντια στα Mac, ιδίως την τελευταία διετία, κατέρριψαν την ψευδαίσθηση πως οι υπολογιστές της Apple είναι εγγενώς πιο ασφαλής από τα PCs. Το αξίωμα εδώ είναι πως δεν συνεπάγεται αυτόματα πως είσαι ασφαλής επειδή δεν σου έχουν επιτεθεί ακόμα ή σου επιτίθενται πολύ λιγότερο.
Ακόμα καλύτερα, η ασφάλεια είναι κάτι που καθορίζεται από το κατά πόσον έχετε εγκαταστήσει ένα κατάλληλο anti-virus software, το οποίο τελικά θα αντέξει σε όποια κακόβουλη επίθεση.

Συμπέρασμα;

Δεν νομίζουμε πως υπάρχει κάποιο, μιας και μπορεί στα σημεία που προαναφέραμε να υπερτερούν ελαφρά τα PCs, αλλά δεν συνεπάγεται πως ο υποψήφιος αγοραστής θα τα λάβει υπόψη του - η επιλογή του θα καθοριστεί από την εργασία και τη δραστηριότητα που θα θέλει να επιτελέσει. Σε αυτή την περίπτωση ένα Mac μπορεί να αποδειχτεί η καταλληλότερη επιλογή, όπως και το αντίστροφο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v