iPad mini: Hi-tech μινιμαλισμός

To iPad mini είναι πλέον γεγονός. Tο νέο μικρό tablet της Apple έχει πάχος μόλις 7,2 χιλιοστά και αποτελεί την απάντηση της εταιρείας στον έντονο ανταγωνισμό που έχει εμφανιστεί στην κατηγορία των μικρότερου μεγέθους tablets.
iPad mini: Hi-tech μινιμαλισμός
του Χρήστου Τζώρτζη

Το οξύμωρο του "Hitech μινιμαλισμός" είναι ίσως η πλέον αντιπροσωπευτική φράση για να συνοδέψει το iPad mini. Το μικρό "αδερφάκι" του iPad ανακοινώθηκε μόλις χθες δημιουργώντας – όπως είναι φυσικό για μια Apple συσκευή – τον ανάλογο ντόρο.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά και τα "μετρήσιμα" τεχνικά χαρακτηριστικά. Καταρχάς μιλάμε για tablet με οθόνη διάστασης 7,9 ίντσες, τεχνολογίας LED-backlit Multi-Touch και υποστηριζόμενη ανάλυση τα 1024×768 pixels.Μιλάμε για ανάλυση που είχαν τα πρώτα iPad με οθόνη διάστασης τις 9 ίντσες, αλλά και για ανάλυση που δεν είχαν τα περισσότερα 10ιντσα netbook. Η ανάλυση αυτή εξασφαλίζει άνετη προβολή σελίδων στο Internet, αλλά και σε εφαρμογές και παιχνίδια.

Το iPad mini διαθέτει ισχυρό διπύρηνο επεξεργαστή A5 chip, μπροστινή κάμερα FaceTime HD (720p) και πίσω κάμερα iSight στα 5 Megapixel, η οποία μπορεί και "τραβάει" βίντεο στα 1080p. Όσο αφορά την ενσύρματη δικτύωση το μικρό iPad υποστηρίζει σύνδεση σε Wi-Fi δίκτυα, καθώς και σε δίκτυα HSPA, HSPA+, DC-HSDPA αλλά και δίκτυα 4ης γενιάς LTE (Long Term Evolution). Όσο αφορά στο λειτουργικό σύστημα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από την έκδοση 6 του iOS.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του iPad mini είναι 200x134,7 χιλιοστά, το πάχος του δεν ξεπερνά τα 7,2 χιλιοστά και το βάρος του ίσα που πιάνει τα 308 γραμμάρια. Το κάλυμμα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το iPad mini είναι σχεδόν ίδιο με το smart cover του iPad, δηλαδή "κουμπώνει" και αναδιπλώνει με τον ίδιο τρόπο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση στήριξης.

Φυσικά ο χρήστης του iPad mini έχει πρόσβαση σε πάνω από 275.000 εφαρμογές προς εγκατάσταση, αλλά και σε υπηρεσίες όπως το iCloud, το AirPlay και το AirPrint.

Η αυτονομία της συσκευής φτάνει τις 10 ώρες και θα διατίθεται σε εκδόσεις Wi-Fi και Wi-Fi Cellular καθώς και με χωρητικότητες τα 16GB, τα 32GB και τα 64GB, ενώ η τιμή του θα ξεκινάει από τα 329 δολάρια.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα καταφέρει το iPad mini να καθιερωθεί και να ηγηθεί στην αγορά των 7ιντσων tablets, καθώς μιλάμε για μια αγορά ή οποία – για πολλούς - δεν έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι έχει λόγο ύπαρξης.

Το iPad mini λανσάρεται σε μια αγορά που έχει πάνω κάτω διαμορφωθεί και βρίσκει καθιερωμένους "παίχτες". Αν μάλιστα δει κάποιος την παρουσίαση του Phil Schiller για το iPad mini θα διαπιστώσει ουκ ολίγες φορές ότι υπάρχει είτε σαφή αναφορά, είτε υπαινιγμός και σύγκριση με το Nexus 7 της Google.

Η άφιξη του iPad mini εγείρει ζητούμενα και ερωτηματικά, όχι μόνο για καθ' αυτό το 7ιντσο tablet της Apple αλλά και για την εξέλιξη της κατηγορίας των tablet με οθόνη διάστασης 7 ιντσών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v