Anti-virus: Δωρεάν προστασία και ασφάλεια

Ποιος είπε ότι η ασφάλεια πάντα κοστίζει; Για την προστασία του υπολογιστή μας από κακόβουλους ιούς, το internet προσφέρει τουλάχιστον έξι δωρεάν προγράμματα anti-virus, ενώ τρία ακόμα παρέχονται για smartphones και tablets. Γνωρίστε τα ένα προς ένα.
Anti-virus: Δωρεάν προστασία και ασφάλεια
του Χρήστου Τζώρτζη

Η ασφάλεια του υπολογιστή είναι ένα ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας, κάτι από το οποίο πολλοί χρήστες έχουν πικρή πείρα. Το Internet προσφέρει, παρ’όλα αυτά, εξαιρετικά εργαλεία anti-virus, τα οποία μπορείτε μάλιστα να αποκτήσετε με μηδενικό κόστος και τα οποία θα κρατήσουν τον υπολογιστή, το smartphone και το tablet σας ασφαλή και εσάς ήρεμους.

Όπως γνωρίζετε στον κόσμο του Internet δεν είναι όλα "ρόδινα", καθώς εκτός από τα γνωστά προτερήματα της παγκόσμιας δικτύωσης που απολαμβάνετε, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και τα προβλήματα της παρουσίας κακόβουλων προγραμμάτων που εξελίσσονται ταχύτατα και γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα και ευφυή. Ευτυχώς σε αυτόν τον… αγώνα δρόμου δεν είστε μόνοι σας. Το λεγόμενο anti-virus software αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο σας και είναι πολλές οι εταιρείες που διακρίνονται στον χώρο αυτόν, είτε με ολοκληρωμένες σουίτες ασφαλείας είτε με μεμονωμένα προγράμματα anti-virus.
Εκτός όμως από τα εμπορικά προγράμματα, στο Internet μπορείτε να βρείτε πληθώρα δωρεάν προγραμμάτων που μπορεί να αποδειχθούν εξίσου αξιόπιστα με τα εμπορικά, χωρίς φυσικά να προσφέρουν το ίδιο εύρος εργαλείων.

Anti-virus για PC

Microsoft Security Essentials

Η δωρεάν αυτή λύση της Microsoft προσφέρει ως βασικό της πλεονέκτημα το… όνομά της. Ένα προϊόν που φέρει την ονομασία Microsoft δεν μπορεί παρά να διακρίνεται για τα υψηλότερα στάνταρντ. Απευθύνεται σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, και προσφέρει προστασία σε πραγματικό χρόνο για το PC σας, προφυλάσσοντάς το ενάντια σε ιούς, spyware και κακόβουλο software γενικότερα. Το Microsoft Security Essentials είναι εύκολο στην εγκατάστασή του, εύχρηστο και φυσικά πάντοτε ενημερωμένο με τα τελευταία δεδομένα, ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα υπάρξουν κενά ασφαλείας. Η λογική του είναι απλή και κατανοητή σε όλους, καθώς βασίζεται σε κοινές ενδείξεις λειτουργίας: εάν εμφανίζει την πράσινη ένδειξη, τότε όλα είναι καλά. Αν η ένδειξη γίνει πορτοκαλί τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθείτε και να εκτελέσετε κάποια λειτουργία (ενημέρωση ή σάρωση). Αν η ένδειξη έχει χρώμα κόκκινο τότε η "απειλή" είναι προ των πυλών του υπολογιστή σας. Επιπλέον, το πρόγραμμα εκτελείται αποτελεσματικά στο background, χωρίς να επιβαρύνει το PC σας από πλευράς πόρων συστήματος.

"Κατεβάστε" το Microsoft Security Essentials από εδώ

AVG Anti-Virus Free Edition 2012

Ένα από τα πιο γνωστά και παλιά anti-virus προγράμματα και, παράλληλα, από τα πιο εύχρηστα για τον μέσο χρήστη. Παρόλο που πρόκειται για δωρεάν πρόγραμμα, προσφέρει προστασία ενάντια στους ιούς, στο spyware, στα rootkits και το spam, ενώ περιλαμβάνει και το αποκαλούμενο LinkScanner, ένα επιπλέον στρώμα προστασίας, το οποίο ελέγχει τα αποτελέσματα αναζήτησης και τα Web links για το κατά πόσον είναι ασφαλή. Το περιβάλλον εργασίας είναι εύχρηστο, το πρόγραμμα δεν επιβαρύνει το σύστημά σας, ενώ εμφανίζει ένα widget στο Desktop σας για να σκανάρετε το σύστημά σας ή για να ενημερώσετε τη βάση δεδομένων, αν και η διαδικασία αυτή εκτελείται αυτόματα σε καθημερινή βάση ώστε να είστε πάντα προστατευμένοι. 

"Κατεβάστε" το AVG AntiVirus 2012 από εδώ.
 
Δείτε video σχετικά με το AVG AntiVirus 2012
 

Avira Free Antivirus

Το Avira Free Antivirus 2012 αποτελεί την ανανεωμένη έκδοση του γνωστού στους "παλιότερους" AntiVir, και παραμένει δημοφιλές και δωρεάν. Αυτό που προσφέρει το πρόγραμμα είναι βασική προστασία ενάντια σε ιούς, worms, Trojans, rootkits, adware και spyware. Εκτός όμως από την προστασία ενάντια σε αυτούς τους τύπους απειλών, σε περίπτωση που το PC σας μολυνθεί, έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τους ιούς πολύ εύκολα και να επιδιορθώσει αυτόματα το σύστημά σας. Στα εργαλεία του περιλαμβάνεται και υποστήριξη για netbooks, το περιβάλλον εργασίας του είναι απλό και εύχρηστο, με κουμπιά και ενδείξεις σωστά τοποθετημένες, ενώ οι ενημερώσεις του είναι καθημερινές.

"Κατεβάστε" το Avira Free Antivirus από εδώ.

avast! Free Antivirus

Από τις πλέον δημοφιλείς και δωρεάν anti-virus λύσεις, το ανανεωμένο avast! Free Antivirus ξεχωρίζει πλέον για το επαγγελματικό περιβάλλον εργασίας του. Οι ενημερώσεις του γίνονται πολλές φορές καθημερινά, η διαδικασία σκαναρίσματος είναι ταχύτατη, ενώ είναι αρκετά ελαφρύ όσον αφορά τους πόρους του συστήματός σας. Θα βρείτε τέσσερεις λειτουργίες scanning, ενώ το πρόγραμμα διαθέτει και εξειδικευμένα εργαλεία όπως το AutoSandbox που τοποθετεί σε καραντίνα οποιοδήποτε ύποπτο επιβλαβές αρχείο, καθώς και το Remote Assistance, που σας επιτρέπει να συνδεθείτε απομακρυσμένα με άλλον χρήστη ώστε να επιλύσετε όποιο πρόβλημα έχετε (θα πρέπει να διαθέτει και αυτός το avast!). 

"Κατεβάστε" το Avast Free Antivirus από εδώ.

Δείτε video σχετικά με το Avast Free Antivirus


Comodo Internet Security
Η γνωστή πρωτίστως για τα firewall προϊόντα της Comodo, διαθέτει δωρεάν μια πλήρη σουίτα ασφαλείας, το Comodo Internet Security. Στη σουίτα αυτή θα βρείτε anti-virus, firewall και memory firewall, anti-spyware, anti-rootkit αλλά και το εργαλείο Auto Sandbox που απομονώνει τα ύποπτα αρχεία ώστε να μην προκαλέσουν ζημιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα σετ από εργαλεία με το όνομα Defense+, το οποίο προστατεύει τον υπολογιστή σας από εισβολές, malware και άλλες πιθανές απειλές. Όλα τα εργαλεία συνδυάζονται αρμονικά στο περιβάλλον εργασίας, από το οποίο μπορείτε να τα διαχειριστείτε. Πλεονέκτημα αποτελεί και η δυνατότητα να εισάγετε και να εξάγετε τις ρυθμίσεις σας, να δημιουργήσετε λίστες με έμπιστες και μη εφαρμογές, ώστε το πρόγραμμα να μην σας ενοχλεί με συνεχείς ειδοποιήσεις. Το μόνο μειονέκτημα, ίσως, είναι πως θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο στην αρχή ώστε να το παραμετροποιήσετε σωστά. 

"Κατεβάστε" το Comodo Internet Security από εδώ.
 
Δείτε video σχετικά με το Comodo Internet Security


Ad-Aware Free Antivirus+

Η Ad-Aware είναι γνωστή στους περισσότερους για το δωρεάν anti-malware εργαλείο της, οπότε με το Free Antivirus+ προσφέρει δύο στην (δωρεάν) τιμή του ενός. Το πρώτο που θα παρατηρήσει κάποιος είναι η ανανεωμένη εμφάνιση του interface του προγράμματος, σε σημείο που να διαφοροποιείται πλήρως από τις προηγηθείσες εκδόσεις. Προσφέροντας προστασία anti-virus σε πραγματικό χρόνο, τεχνολογία ανίχνευσης Genocode, προστασία ενάντια σε rootkits και την πρωτοπόρα τεχνολογία της Ad-Aware στην αντιμετώπιση του malware, η εταιρεία σας προσφέρει ένα πλήρες πακέτο προστασίας. Επιπλέον, στα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται η δυνατότητα cached scanning για ταχύτερους ελέγχους, βελτιωμένη προστασία στο browsing και συνεχείς ενημερώσεις. 

"Κατεβάστε" το Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus από εδώ.

Anti-virus για smartphones / tablets

AVG Mobilation Anti-Virus Free
Η AVG επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της και στις Android συσκευές, με το δωρεάν Anti-Virus Free, το οποίο καταπολεμά αποτελεσματικά τους ιούς και το malware πάσης φύσεως, χάρη στη real time προστασία που παρέχει στον χρήστη. Το πρόγραμμα θα σκανάρει, θα αναγνωρίσει και θα απομακρύνει τις όποιες απειλές με ένα κλικ, ενώ θα ελέγξει τις εφαρμογές πριν τις κατεβάσετε από τα app stores, ελέγχοντας παράλληλα το περιεχόμενο των sites, των emails και των SMS για malware. Επιπρόσθετα, προσφέρει προστασία στις περιπτώσεις απώλειας και κλοπής μέσω της δυνατότητας εντοπισμού και ελέγχου της συσκευής σας από απόσταση. 
 
"Κατεβάστε" το Smartphone - AVG mobilation από εδώ.
 
Δείτε video σχετικά με το AVG mobilation
 

Lookout Mobile Security
Το Mobile Security της Lookout θα προστατεύσει το κινητό σας από ιούς, malware και hackers, ενώ θα μπορείτε να κατεβάσετε με ασφάλεια τις εφαρμογές που επιθυμείτε. Στην περίπτωση που η συσκευή σας χαθεί ή κλαπεί, μπορείτε να τη βρείτε εύκολα στον χάρτη από το myLookout.com. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των επαφών σας και να τις επαναφέρετε, ενώ έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε πρόσβαση από απόσταση, μέσω οποιουδήποτε browser. 
 
"Κατεβάστε" το Smartphone - Lookout Mobile Security από εδώ.

Δείτε video σχετικά με το Lookout Mobile Security εδώ.



MobiShield for Android
Το MobiShield προστατεύει την Android συσκευή σας ενάντια στο malware, spyware, κλοπή και απώλεια. Στα εργαλεία του περιλαμβάνεται δωρεάν anti-virus, το οποίο ανιχνεύει και εξουδετερώνει κάθε κακόβουλο πρόγραμμα, χάρη στην προστασία σε πραγματικό χρόνο που προσφέρει. Η online βάση δεδομένων παρέχει συνεχή updates για την απαραίτητη προστασία ενάντια στις τελευταίες απειλές. Επιπλέον, το MobiShield προσφέρει εργαλεία βελτιστοποίησης του συστήματος, διαχείρισης των διεργασιών καθώς και του εγκατεστημένου software, δυνατότητες επαναφοράς και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Τέλος, προσφέρει στον χρήστη και αντικλεπτικά εργαλεία: ενεργοποίηση συναγερμού, προστασία πολύτιμων πληροφοριών, εντοπισμό μέσω Google Maps κ.ο.κ. 

"Κατεβάστε" το Smartphone - MobiShield for Android από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v