Emulators: Παίξτε σαν άλλοτε…

Νοσταλγείτε το Mario Kart στο Nintendo64; Το Metal Gear Solid στο πρώτο Playstation; Τον Sonic στο Sega Mega Drive; Δεν υπάρχει λόγος. Δέκα emulators για υπολογιστές μας θυμίζουν τις παλιές καλές gaming εποχές και γεμίζουν… εθιστικά τον ελεύθερό μας χρόνο.
Emulators: Παίξτε σαν άλλοτε…
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί τα High Definition γραφικά και ο κρυστάλλινος ήχος των σύγχρονων video games να μας αφήνει κάθε χρόνο άφωνους, όμως όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς δεν θα ξεχάσει την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους θρυλικά παιχνίδια όπως το Super Mario Bros, το Crash Bandicoot, το Zelda και το Mortal Kombat. Όσοι έχουν ακόμα καταχωνιασμένες κάπου στο πατάρι τις αντίστοιχες κονσόλες θα τα θυμούνται. Όσοι πάλι δεν είχαν την τύχη να πιάσουν στα χέρια τους το χειριστήριο του Nintendo64 ή ένα Gameboy δεν έχουν λόγο να παραπονιούνται. Ας είναι καλά οι emulators.

Τι είναι οι emulators;

Οι εξομοιωτές ελληνιστί, είναι προγράμματα τα οποία όπως δηλώνει και το όνομά τους εξομοιώνουν τις συνθήκες παιξίματος ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού από κονσόλες στον υπολογιστή μας. Η γκάμα των παιχνιδιών που υποστηρίζουν είναι τεράστια: Nintendo64, Gamecube, Playstation 1, Gameboy, Arcades, Mega Drive, SNES, NES, Saturn, Gameboy colour… Όλες οι κονσόλες… χωράνε, αρκεί να έχετε όρεξη για ψάξιμο και – φυσικά- κατέβασμα. Για κάθε emulator υπάρχουν και τα αντίστοιχα ROMs, δηλαδή τα παιχνίδια που είχαν μέσα οι κασέτες αντιγραμμένα σε μικρά αρχεία. Tα ROMs βρίσκονται εύκολα σε torrent sites.

Θα χρειαστεί χρόνο για να εξοικειωθώ;

Ο χρόνος εξοικείωσης είναι ελάχιστος. Ακόμα και την ελάχιστη δυνατή επαφή με κονσόλες να έχετε, θα καταλάβετε αμέσως «τι παίζει» με τους emulators αφού τους κατεβάσετε. Η διαδικασία είναι απλή. Eγκαθιστάτε τον emulator και μέσω αυτού «ανοίγετε» τα αρχεία ROM του εκάστοτε παιχνιδιού. Αφού κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εικόνα και τον ήχο (συνήθως οι προκαθορισμένες είναι πάντα οι καλύτερες), όπως επίσης και για τα πλήκτρα του USB gamepad (αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο) είστε έτοιμοι για καθαρόαιμο gaming.

Θα ευχαριστηθώ gaming;


Η εμπειρία δεν είναι σε καμία περίπτωση σαν την αυθεντική. Μπορεί να παίζουν στη πραγματικότητα τέλεια, σαν το πραγματικό μηχάνημα και να υποστηρίζουν σύνδεση παλιών χειριστηρίων μέσω USB, όμως η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική. Η σύνδεση της κονσόλας στη τηλεόραση βγάζει μια έντονη νοσταλγία, έως και μελαγχολία για όσους παλαιότερα είχαν κρατήσει τις εν λόγω κονσόλες στα χέρια τους. Εν ολίγοις, στους emulators έχετε «καθαρό» gameplay, ατόφια διασκέδαση, όμως χάνεται μεγάλο μέρος της… μαγείας, όπως η αίσθηση της κασέτας που μπαίνει στο μηχάνημα, η κονσόλα που ανοίγει με το κουμπάκι της, η σύνδεσή της στη παλιά τηλεόραση. Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν είχαν την τύχη να κρατήσουν κάποια από αυτές τις ιστορικές κονσόλες στα χέρια τους ή ακόμα και για όσους την είχαν αλλά δεν θέλουν να χαλάσουν τα συλλεκτικά αυτά κομμάτια, οι emulators αποτελούν την ιδανική λύση για να «συμμαζέψουν» αθάνατα παιχνίδια στον υπολογιστή τους.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, οι emulators μπορούν να προσφέρουν γενναίες δόσεις καλοκαιρινής διασκέδασης. Φτιάξαμε λοιπόν, ένα Top 10 με τους αγαπημένους μας. Κάντε κλικ πάνω στα ονόματά τους για να τους κατεβάσετε απευθείας.

1. Snes9x για παιχνίδια του SNES

2. Nestopia για παιχνίδια του NES

3. Kega Fusion για παιχνίδια Mega Drive, Master System και Game Gear

4. BGB για παιχνίδια Game Boy & Game Boy Color

5. VisualBoyAdvance για παιχνίδια Game Boy Advance

6. Project64 για παιχνίδια Nintendo 64

7. ePSXe για παιχνίδια του Playstation 1

8. SSF για παιχνίδια του Saturn

9. MAME για όλα τα Arcade παιχνίδια

10. WinUAE για παιχνίδια του Amiga

* Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες τον developer του Kega Fusion Νικόλα Ράσελ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v