Windows 8: Αλλαγές με το… metro!

Γιατί πια τόσος ντόρος με τα Windows 8; Τι αλλάζει πρακτικά στις οθόνες μας, και τι πρέπει να ξέρουμε για το νέο, εμπνευσμένο από τα smartphones λειτουργικό; Εγκαταστήσαμε, δοκιμάσαμε, σερφάραμε και αναμεταδίδουμε.
Windows 8: Αλλαγές με το… metro!
του Χρήστου Τζώρτζη

Τώρα που η Release Preview των Windows 8 έχει ολοκληρωθεί (αναμένονται πιθανώς κάποιες αλλαγές στο interface με την έκδοση RTM), μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε πως πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που παρουσιάζει ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά και που αξίζει να λάβετε υπόψη σας. Όσο αφορά το "metro" είναι το βασικό και ιδιαίτερα διαφημισμένο νέο χαρακτηριστικό των Windows, το οποίο μοιραία δημιουργεί αφορμές για πολλά λογοπαίγνια.

Με τη νέα έκδοση των Windows, η Microsoft ουσιαστικά σχεδιάζει τη μεγαλύτερη ανανέωση στο λειτουργικό της για τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η κίνησή της αυτή αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα. Με τα Windows 8, η Microsoft θα πρέπει αφενός να διατηρήσει τους πιστούς οπαδούς της που ήδη χρησιμοποιούν τα XP, Vista και Windows 7, ενώ παράλληλα οφείλει να ανταγωνιστεί την Apple και τη Google, των οποίων τα προσαρμοσμένα στα Tablets λειτουργικά συστήματα "απειλούν" να αλλάξουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο πολλοί χρήστες παίζουν και δουλεύουν στους υπολογιστές τους.

Love in first sight

Η απάντηση της Microsoft στα προαναφερθέντα "διλλήματα" είναι να "χτυπήσει" και προς τις δύο κατευθύνσεις. Για του λόγου το αληθές, το πλέον διαφημισμένο χαρακτηριστικό των Windows 8 είναι σίγουρα το Metro, το οποίο παραπέμπει σαφώς στα tablets και θα το βρείτε "θρονιασμένο" στο Desktop σας, παράλληλα με το κλασικό περιβάλλον των Windows 7. Το Desktop περιβάλλον, γνωστό από τα Windows 7, δεν διαφοροποιείται καθόλου παρά μόνο στο γεγονός πως δεν θα βρείτε το μενού Έναρξη. Ο λόγος είναι πως η Microsoft μάλλον αναμένει ότι οι χρήστες θα πρέπει να περιηγούνται, να αναζητούν αρχεία και να τα τρέχουν άμεσα μέσω των προγραμμάτων. Κατά πόσον αυτό θα αποδειχθεί πρακτικό και απλά θέμα συνήθειας, εναπόκειται στην κρίση του κατόχου του λειτουργικού.



Το Metro, εντούτοις, διαθέτει μια άλλη λογική. Παρ' όλο που σαφώς παραπέμπει στα Windows Phone, απέχει παρασάγγας από ό,τι έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα η Microsoft. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας, μια οθόνη Έναρξης βασισμένη σε εικονίδια-πλακίδια, όπου το κάθε πλακίδιο αντιπροσωπεύει και μια εφαρμογή, εμφανίζοντας σχετικές πληροφορίες. Οι εφαρμογές του Metro εκτελούνται σε πλήρη οθόνη. Σε κάθε περίπτωση, στην υπάρχουσα Release Preview, το Metro έχει βελτιωθεί και προσφέρει αβίαστη κίνηση, ενώ η εναλλαγή ανάμεσα στα μενού γίνεται ταχύτατα.

Εξίσου εντυπωσιακές δείχνουν και οι εφαρμογές (apps) είτε πρόκειται για αυτές που έχει ενσωματώσει η Microsoft για κάποιες απλές εργασίες όπως το Mail και ο καιρός αλλά και η προσθήκη των Bing Travel, Bing Sports και Bing News (με το ανάλογο περιεχόμενο), είτε για εκείνες που έχουν φτιαχτεί από τρίτους όπως, π.χ., η Amazon. Όλες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο εξάλλου: μια κίνηση από κάτω και θα εμφανιστεί το μενού της εφαρμογής, από τα δεξιά και θα εμφανιστεί το πανταχού παρόν μενού ρυθμίσεων, ενώ η κίνηση από τα αριστερά επιτυγχάνει εναλλαγή ανάμεσα στις εφαρμογές. Μια σημαντική βελτίωση αποτελεί και η προσθήκη αυτού που η Microsoft αποκαλεί Contracts. Πρόκειται απλά για έναν τρόπο επικοινωνίας των εφαρμογών μεταξύ τους, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να προβαίνουν σε αναζήτηση παρέχοντας ένα χρήσιμο φίλτρο.



Επιπλέον νέα χαρακτηριστικά

Μπορεί το Metro να είναι το βασικό στοιχείο καινοτομίας και διαφοροποίησης των Windows 8, και αυτό που "συλλαμβάνει" εκ πρώτης το μάτι του χρήστη, αλλά το νέο λειτουργικό διαθέτει και αρκετούς, όχι τόσο εμφανείς, "άσους στο μανίκι" του.

Ξεκινάμε με τις νέες μεθόδους σύνδεσης (login) στον υπολογιστή σας που προσφέρουν τα 8. Αντί να πληκτρολογείτε ένα password, θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα PIN τεσσάρων ψηφίων για εύκολο login, χαρακτηριστικό βελτιστοποιημένο για τα Tablet PCs, το οποίο τώρα διατίθεται και στους χρήστες laptop και desktop. Μια ακόμα μέθοδος ασφαλείας είναι το Picture password, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν χρήση ενός σετ από κινήσεις (gestures) στην επιλεγμένη εικόνα για το login. Οι λάθος κινήσεις δεν θα επιτρέψουν το login, και θα κλειδώσουν το PC μετά από πέντε συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες.

Όσον αφορά στην Taskbar, τα Windows 8 προσφέρουν μια παραμετροποιήσιμη Γραμμή Εργαλείων που μπορεί να επεκταθεί σε πολλαπλές οθόνες και κατά συνέπεια να προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να εμφανίσει διαφορετικά Wallpapers σε διαφορετικές οθόνες ή ακόμα και το ίδιο Wallpaper απλωμένο σε πολλαπλές οθόνες. Μπορεί το κουμπί Έναρξη να μην υπάρχει, αλλά έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κλικ στην κάτω αριστερά γωνία της οθόνης για να εμφανίσετε την οθόνη έναρξης.



Όπως ακριβώς συνέβη και στα Microsoft Office 2010 και Windows Live Essentials, ο επανασχεδιασμένος Windows Explorer (Εξερεύνηση των Windows) κάνει χρήση του Ribbon. Η λογική είναι να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία αναζήτησης εντολών, καθώς και εμφάνισης των πλέον σχετικών από αυτές στον χρήστη, ανάλογα με την επιλογή των αρχείων. Για παράδειγμα, η επιλογή φωτογραφιών σε έναν φάκελο θα εμφανίσει εργαλεία περιστροφής αλλά και έναρξης ενός slideshow. Επιπρόσθετα, ο Windows Explorer εμφανίζει ένα επανασχεδιασμένο πλαίσιο προεπισκόπησης που εκμεταλλεύεται τις widescreen οθόνες, ενώ το κουμπί Up (Πάνω), το οποίο είχε απομακρυνθεί στα Vista και 7, περιλαμβάνεται πλέον στο interface.

Να τονίσουμε πως ο Windows Explorer παρέχει νέο περιβάλλον για την αντιγραφή και μετακίνηση αρχείων, προσφέροντας τόσο ένα απλοποιημένο όσο και ένα σύνθετο interface. Ο χρήστης μπορεί πλέον να παρακολουθεί παράλληλα τις ταυτόχρονες μετακινήσεις αρχείων σε ένα παράθυρο και να τις διαχειρίζεται κατά τη διάρκεια. Τέλος, να τονίσουμε πως ο Windows Explorer μπορεί να κάνει mount αρχείων ISO, IMG και VHD με ένα απλό δεξί κλικ ή μέσω της Toolbar του Explorer.

Τα νέα Windows 8 περιλαμβάνουν μια βελτιωμένη έκδοση του Task Manager. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως τα tabs είναι εκ προεπιλογής κρυφά, μιας και η υπάρχουσα προβολή εμφανίζει αποκλειστικά τις εφαρμογές. Το tab Performance περιλαμβάνει τις επιλογές CPU, memory, disk, Ethernet και wireless network (εάν διατίθεται), με γραφήματα για το καθένα. Παράλληλα, έχει προστεθεί ένα νέο tab, το Startup, το οποίο καταγράφει τις εφαρμογές που είναι ενεργές κατά την εκκίνηση. Η καρτέλα Processes, εμφανίζει τα ονόματα των εφαρμογών, την κατάστασή τους, και τη συνολική χρήση δεδομένων για τη CPU, τη μνήμη, τον σκληρό δίσκο, και το δίκτυο, για καθεμιά διαδικασία.

Ο Internet Explorer 10 έχει πλέον ενσωματώσει το Adobe Flash (δεν είναι plug-in) και προσφέρει την απαιτούμενη ταχύτητα στο browsing, σε συνδυασμό με την ασφάλεια, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά όπως το SmartScreen και η Προστασία από παρακολούθηση.

Το χαρακτηριστικό Family Safety θα επιτρέπει στο Διαχειριστή του PC να παρακολουθεί και να περιορίζει τις δραστηριότητες των ανήλικων μελών μέσω του φιλτραρίσματος, του περιορισμού εφαρμογών και του χρόνου χρήσης. Από την άλλη, οι Λογαριασμοί Χρηστών δεν χρειάζεται πλέον να είναι αποκλειστικά τοπικοί αλλά μπορούν να συγχρονιστούν με έναν κεντρικό Microsoft account. Το αποτέλεσμα θα είναι ο χρήστης να μην χάνει τις ρυθμίσεις και τα αρχεία του καθώς μετακινείται από το οικιακό PC στο laptop της δουλειάς του.

Κατά τα λοιπά, η Microsoft υπόσχεται πως τα Windows 8 θα έχουν μικρότερο χρόνο εκκίνησης από τα 7, ενώ θα διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη για το πρωτόκολλο USB 3.0, για καλύτερη διαχείριση ενέργειας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας. Παρ' όλο που ακόμα δεν έχουμε την τελική έκδοση στα χέρια μας, η Microsoft ισχυρίζεται πως οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος είναι παρόμοιες με τα Windows 7 (εκτός ίσως από τον επεξεργαστή), ενώ για να κάνετε χρήση των χαρακτηριστικών touch, απαιτείται βεβαίως εξειδικευμένο hardware (touch-enabled). Για την εκτέλεση των εφαρμογών Metro, απαιτείται ανάλυση οθόνης 1024x768 ή μεγαλύτερη για μια εφαρμογή τη φορά, και 1366x768 για δύο εφαρμογές σε παράθεση.

Όσον αφορά στις διαθέσιμες εκδόσεις των Windows 8, η Microsoft ανακοίνωσε πως αυτές θα είναι τέσσερεις. Τα Windows 8 και Windows 8 Pro θα είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές στις περισσότερες χώρες, ενώ οι άλλες δύο εκδόσεις δεν θα διατίθενται στη λιανική. Μέχρι τότε, πάντως, μπορείτε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε την Release Preview από εδώ.

Windows Phone 8

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή μνεία στην επερχόμενη έκδοση των Windows Phone 8, την οποία αναμένουμε τον Σεπτέμβριο. Το λειτουργικό της Microsoft για smartphones, θα υποστηρίζει πολυπύρηνους επεξεργαστές, καθώς και περισσότερες αναλύσεις οθόνης, υποδοχές microSD, για εγκατάσταση εφαρμογών μέσω αυτών και ενσωμάτωση του Internet Explorer 10.



Ακόμη, θα περιλαμβάνει την εφαρμογή Nokia Maps, με πλήρεις χάρτες NAVTEQ, που σημαίνει navigation και αναζήτηση χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο Internet. Επίσης θα υποστηρίζει πλήρως λειτουργίες VoIP, όπως το Skype. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για Windows Phone 8 θα είναι παρόμοια (σχεδόν ίδια) με αυτή των Windows 8. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές για Windows 8 θα "μεταφέρονται" εύκολα σε Windows Phone.

Οι χρήστες Windows Phone 8 θα έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν εφαρμογές που έχουν φτιαχτεί για Windows Phone 7.5, αλλά δυστυχώς, αυτό δεν θα συμβαίνει αντίστροφα, δηλαδή όσοι διαθέτουν συσκευή με Windows Phone 7.5 δεν θα μπορούν να αναβαθμίσουν σε Windows Phone 8, καθώς και να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που θα γραφτούν για τη νέα έκδοση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v