Crash test στους δημοφιλέστερους Web browsers

Τον παλιό καλό Explorer; Τον παράδεισο των plug-ins Firefox; Τον νέο και ωραίο Chrome; Και τι γίνεται στα smartphones; Το in2life επιχειρεί ένα crash test στους web browsers, για να ξέρετε ποιος αξίζει… τα κλικ σας.
Crash test στους δημοφιλέστερους Web browsers
του Χρήστου Τζώρτζη

Αν είχε γραφτεί ένα έργο σαν την "Καινή Διαθήκη" για τους web browsers, τότε αυτό θα ξεκινούσε ως εξής: "Εν αρχή ην ο… Netscape Navigator" (για την ακρίβεια Netscape Communicator).

Θυμάμαι πίσω στο 1997-98, ο web browser της Netscape κατέγραφε ποσοστά χρήσης άνω του 95% με δεύτερο και καταϊδρωμένο τον Internet Explorer της Microsoft. Τα χρόνια πέρασαν, μαζί με την αμείλικτη εξέλιξη της τεχνολογίας και ο Internet Explorer κατάφερε να εκτοπίσει από την κορυφή τον Netscape Navigator. Πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε ο Firefox και κατάφερε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Η εμφάνιση ενός ακόμη web browser το 2008, του Chrome της Google, δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων και η "πίτα" μοιράστηκε εκ νέου. Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, όσον αφορά τους υπολογιστές (PC), ο Internet Explorer παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα, δεύτερος με μικρή διαφορά είναι Firefox και τρίτος με ανοδική τάση ο Chrome.

Στο "παιχνίδι", ωστόσο, έχουν μπει δυο ακόμη web browsers. Ο Safari που χρησιμοποιείται κυρίως σε Mac, iPhone και iPad και ο Opera, ο οποίος κατέχει ένα μικρό αλλά σταθερό ποσοστό χρηστών.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στα υπέρ και κατά των προαναφερθέντων web browsers, ενώ θα κάνουμε και μια αναφορά για του web browsers που περιλαμβάνονται σε smartphone και tablet υπολογιστές. 

Chrome 10



Το γεγονός ότι o συγκεκριμένος web browser κατασκευάζεται από την Google, ήταν ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του κατά το λανσάρισμά του. Δεν είναι δα και λίγο να φιγουράρεις σε διακεκριμένη θέση στην πρώτη σελίδα του Google. 

Βασικό χαρακτηριστικό του Chrome είναι το λιτό περιβάλλον χρήσης αλλά και η ταχύτητα του. Τα εμφανή κουμπιά σε ένα παράθυρο του Chrome είναι τα απολύτως απαραίτητα για το browsing στα web sites, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμο χώρο, για την προβολή του περιεχομένου του site. Πρόσβαση σε όλες τις επιμέρους λειτουργίες του Chrome αποκτάτε κάνοντας κλικ στο κουμπί με το γαλλικό κλειδί, πάνω δεξιά.

Βασικό μειονέκτημα του Chrome, πέρα από το γεγονός ότι έκανε την εμφάνιση του σε μια ώριμη αγορά με χρήστες που δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες, είναι η έλλειψη ποικιλίας προσθέτου software και ο μικρός ρυθμός ανάπτυξης προσθέτων (plug-ins). Αν και η συλλογή με τα πρόσθετα είναι σχετικά φτωχή, περιλαμβάνει έναν μεγάλο κράχτη και αυτό δεν είναι άλλος από το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προχωρούν στην εγκατάσταση του Chrome, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να παίζουν Angry Birds στον υπολογιστή τους. 

Firefox 10



Η αλεπού αποδείχθηκε τελικά και πάλι αρκετά πονηρή και αν στην αρχή υπήρξε ο εναλλακτικός browser του Internet Explorer, κατάφερε με μια πορεία μερικών ετών να κοιτάει στα μάτια τον web browser της Microsoft και να τον "κοντράρει" πολλές φορές στα ίσα σε εγκατεστημένη βάση χρηστών.

Βασικό πλεονέκτημα του Firefox είναι ότι διαθέτει μια σταθερή, αξιόπιστη και ασφαλή μηχανή προβολής σελίδων, που τον καθιστά μια σίγουρη λύση. 

Από κει και πέρα για τον Firefox τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν είναι δεσμευτικό. Η συλλογή με τα χιλιάδες πρόσθετα (plug-ins) που περιλαμβάνει μπορούν να του αλλάξουν όψη, αλλά και να προσθέσουν από πολύ απλές ή απλοϊκές, έως πιο εξεζητημένες, δυνατότητες.

Στον τομέα των προσθέτων, ο Firefox παίζει σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Με την εγκατάσταση του κατάλληλου προσθέτου μπορείτε να αποκτήσετε τη δυνατότητα να κατεβάζετε βίντεο από το YouTube στο σκληρό σας δίσκο (σαν αρχεία βίντεο ή ήχου). Επίσης να ενημερώνεστε αυτόματα αν έχετε νέα email χωρίς να ανοίξετε το Gmail σας ή να ενημερώνεστε για updates και tweets στο Facebook και το Twitter, χωρίς να ανοίξετε τους αντιστοίχους λογαριασμούς.

Το μοναδικό πρόβλημα του Firefox είναι ότι αν το παρακάνετε με τα πρόσθετα, τότε μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση του web browser, ενώ υπάρχουν και λίγες (αλλά υπαρκτές) αναφορές για ασυμβατότητες του web browser σχετικά με την προβολή ενός web site. 

Internet Explorer 9



Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Internet Explorer, o web browser της Microsoft, κατάφερε πριν από πολύ καιρό να εκτοπίσει από την κορυφή τον Netscape Navigator και να απολαμβάνει για πολλά χρόνια τη μοναξιά του απόλυτου αφεντικού στην κατηγορία των web browsers. 

Έτσι πέρα από την μεγάλη εγκατεστημένη βάση χρηστών ο Internet Explorer διαθέτει και το πλεονέκτημα της συμβατότητας. Η εμφάνιση του Firefox και μεταγενέστερα του Chrome ήταν ένα πλήγμα για τον Internet Explorer. Ωστόσο η έκδοση 9 μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε και ανέκοψε την ανοδική πορεία των υπολοίπων. O Internet Explorer 9 διαθέτει μοντέρνα εμφάνιση, δίνει περισσότερο χώρο στη προβολή του περιεχομένου του site παρά στα μενού και τα κουμπιά του προγράμματος, ενώ χρησιμοποιώντας και την κάρτα γραφικών σε έναν υπολογιστή, καταφέρνει να εμφανίζει ταχύτατα "βαριά" web sites που έχουν πολλά γραφικά και animation.

Η έκδοση 9 διαθέτει επίσης τη δυνατότητα εγκατάστασης προσθέτων λειτουργιών, αλλά οι διαθέσιμες επιλογές είναι περιορισμένες. Στις δυνατότητές του περιλαμβάνεται ακόμη το “καρφίτσωμα” site στη γραμμή εργασιών, η δυνατότητα αναζήτησης στη γραμμή διευθύνσεων κ.ά. Πέρα από τη συμβατότητα, που είναι από μόνη της ένας σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε έναν web browser, ο Internet Explorer 9 είναι και ένας από τους πιο ασφαλής web browsers, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Σημαντική παραφωνία στην ομολογουμένως αξιόλογη 9η έκδοση του Internet Explorer είναι το γεγονός ότι δεν τρέχει σε συστήματα με Windows XP, καθώς υποστηρίζουν μόνο Windows Vista και 7, αλλά είναι ο μοναδικός που έχει και 32bit και 64bit έκδοση. 

OperaSafari



Ο Opera προέρχεται από μια μικρή σχετικά εταιρεία, ή οποία είναι δύσκολο να "αντιμετωπίσει" μεγαθήρια της Πληροφορικής, όπως η Microsoft και η Google με τους Internet Explorer και Chrome αντίστοιχα, αλλά και τη μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα του Firefox. 

Σε γενικές γραμμές, δύσκολα θα μπορέσετε να βρείτε σημαντικά μειονεκτήματα και ελλείψεις στον Opera έναντι των άλλων web browsers. Είναι ένας σύγχρονος οπτικά, ασφαλής, σταθερός και γρήγορος web browser και διαθέτει μάλιστα βάση από σχεδόν 500 πρόσθετα (plug-ins).

Υπάρχουν δυο μοναδικά χαρακτηριστικά που με έχουν κάνει να συμπαθήσω των Opera. Το πρώτο είναι η δυνατότητα ομαδοποίησης καρτελών (tabs), καθώς έχω την συνήθεια να ανοίγω αμέτρητες καρτέλες στον web browser που χρησιμοποιώ και τα το δεύτερο είναι τα λεγόμενα "mouse gestures". Η λειτουργία των "mouse gestures" σας επιτρέπει να αντιστοιχήσετε λειτουργίες όπως back, front, refresh κ.ά. σε κινήσεις του ποντικού. Έτσι αντί για παράδειγμα να πατήσετε το κουμπί refresh (ανανέωση) μιας ιστοσελίδας, μπορείτε απλά να ανακινήσετε το ποντίκι στιγμιαία.

Ο Safari από την άλλη, έχει ξεκινήσει την καριέρα του από τους υπολογιστές Mac. Ο Safari στα Mac έχει καθολική επικράτηση καθώς παίζει σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Αν και η Apple έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό έκδοση του Safari για Windows, εντούτοις ο Safari απέκτησε "οπαδούς" χρήστες PC μετά την επιτυχία του iPhone και iPad. Στις συσκευές αυτές έχει εξοικειώσει πολλούς χρήστες με τον συγκεκριμένο web browser και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να αποκτήσουν έναν, αντίστοιχης εκλεπτυσμένης όψης, web browser και στον υπολογιστή ή το laptop τους.

Mobile web browsers


Μια από τις πιο θεμελιώδεις λειτουργίες ενός smartphone ή ενός tablet υπολογιστή είναι η πρόσβαση στο Internet. Για το λόγο αυτό οι συσκευές αυτές πρέπει να διαθέτουν ενσωματωμένη web browser εφαρμογή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι web browsers που ενσωματώνουν οι συσκευές αυτές είναι "ελαφριές" εκδόσεις των κανονικών εκδόσεων. Ο περιορισμός επιδόσεων και δυνατοτήτων μιας φορητής συσκευής επιβάλλει βελτιώσεις και στον web browser.

Η προσαρμογή του web browser στη συσκευή γίνεται από τον κατασκευαστή της συσκευής, ο οποίος αφότου επιλέξει το λειτουργικό σύστημα που θα "φοράει", τότε προσαρμόζει τόσο τον web browser όσο και τις υπόλοιπες εφαρμογές στις δυνατότητες της συσκευής. Έτσι, σε ένα iPhone ή iPad θα βρείτε τον Safari, σε συσκευές με Windows Phone μια ειδική έκδοση του Internet Explorer 9, ενώ για Android κυκλοφορούν εκδόσεις του Firefox και του mini-Opera, αλλά δεν λείπουν και εναλλακτικές περιπτώσεις όπως αυτή του Skyfire που θεωρείται από τους πιο "δυνατούς" web browser για Android.



Πού κάνω κλικ τελικά

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες υπολογιστών που, από συνήθεια και μόνο, έχουν κατασταλάξει στη χρήση ενός web browser. Αν ο χρήστης έχει δοκιμάσει και τους τρεις web browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer), τότε η τελική επιλογή που θα κάνει καθορίζεται από τις ανάγκες αυτού του χρήστη. Αν για παράδειγμα επιθυμεί να κάνει επιπλέον εργασίες από το περιβάλλον χρήσης του web browser, τότε ο Firefox θα εξυπηρετήσει λόγω της μεγάλης ποικιλίας προσθέτων. Αν κάνει τραπεζικές συναλλαγές τακτικά, τότε η καλύτερη λύση ίσως να είναι ο Internet Explorer.

Να σημειώσουμε τέλος ότι τίποτα δεν σας απαγορεύει να έχετε εγκατεστημένους δυο ή και τρεις web browsers στον υπολογιστή σας και να τους χρησιμοποιείτε εκ περιτροπής ή ταυτόχρονα όλους μαζί, ανάλογα με την εργασία που θέλετε να κάνετε στην ιστοσελίδα που θα επισκεφθείτε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v