Τεχνολογία για όλο το 2012

Η εποχή των Ultrabooks έρχεται, smartphones και tablets τελειοποιούνται, η 3D TV γίνεται «διαστημική». Μάθετε τα πάντα για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα gadgets που θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2012, όπως παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο τεχνολογικό event του κόσμου.
Τεχνολογία για όλο το 2012
του Χρήστου Τζώρτζη

Στις αρχές του χρόνου το Λας Βέγκας φιλοξενεί μια από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τεχνολογίας στον κόσμο. Η φετινή CES δεν υπολειπόταν σε αίγλη, και λαμπρότητα σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν ακολουθεί την τάση που θέλει τις εκθέσεις να διαγράφουν μια σχετικά φθίνουσα πορεία, ειδικά σε τεχνολογικά ώριμες χώρες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην CES καταγράφονται οι τάσεις στο χώρο της τεχνολογίας για όλη τη χρονιά. Οι περισσότεροι από 140.000 επισκέπτες εκτός από τα slot machines, τα καζίνο και τις βόλτες στη Las Vegas boulevard, έχουν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τις τάσεις στην καταναλωτική τεχνολογία.

Πριν περάσουμε στο "ζουμί" της έκθεσης, που δεν είναι άλλο από τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν, να επιχειρήσουμε έναν mini απολογισμό της φετινής CES. Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι καθώς smartphones, tablet και 3D προβολές είναι και πάλι στο επίκεντρο. Ωστόσο οι δυο πρώτες κατηγορίες προϊόντων (smartphones, tablet) είναι σε φάση ωρίμανσης και οι αγορά τους έχει "ανοίξει" για τα καλά, με την αγορά των smartphones να είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Άρα η τάση σε smartphones, tablet είναι η παρουσίαση ξεχωριστών συσκευών, τόσο σχεδιαστικά, όσο από άποψης επιδόσεων. Ειδικά στα tablets, το περσινό κυνήγι των εταιρειών να παρουσιάσουν έστω 1-2 μοντέλα για να δηλώσουν «παρών», έχει μετατραπεί σε κυνήγι design, επιδόσεων και εκλεπτυσμένου χαρακτήρα των συσκευών.



Η Intel προσπαθεί να ανακατέψει την τράπουλα προσπαθώντας να καθιερώσει την κατηγορία των ultrabooks στην trendy κατηγορία φορητών υπολογιστών για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια - ό,τι περίπου είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια με τα netbooks. Τέλος, η Microsoft αν και δεν προχώρησε σε κάποια σημαντική ανακοίνωση, το γεγονός ότι τα επερχόμενα Windows 8 τα είδαμε σε πολλές συσκευές tablet, κάνει ξεκάθαρο ότι επέρχονται ανακατατάξεις στην κατηγορία.

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μερικά από πιο αξιόλογα προϊόντα, που παρουσιάστηκαν στη φετινή CES και ελπίζουμε σύντομα να περάσουν τον Ατλαντικό και να λανσαριστούν στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

*Smartphones: Το σίγουρο χαρτί

Μπορεί στη χώρα μας να έχει μόλις φτάσει το Lumia 800, ωστόσο στη CES το Lumia 900 είχε την τιμητική στο περίπτερο της Nokia. Φυσικά διαθέτει Windows Phone για λειτουργικό σύστημα, αλλά και οθόνη 4,3 ιντσών, ισχυρό επεξεργαστή (1.4GHz), κάμερα 8 Megapixels με δυνατότητα καταγραφής βίντεο 720p κ.ά. Το εντυπωσιακό με το Lumia 900 είναι το πάχος της συσκευής που αγγίζει τα 11,5 χιλιοστά, αν και προς το παρόν θα το "χαίρονται" μόνο οι Αμερικανοί.

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην CES 2012 έρχεται από την Huawei. Η κινέζικη εταιρεία παρουσίασε το Ascend P1 S. Πρόκειται για το λεπτότερο smartphone στον κόσμο, καθώς το πάχος του δεν ξεπερνά τα 6,68 χιλιοστά. Διαθέτει οθόνη AMOLED 4,3 ιντσών και διπύρηνο επεξεργαστή στα 1,5GHz και λειτουργικό σύστημα Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Μια ευρύτερη παρατήρηση για τα smartphones είναι ότι εκτός από την μεγάλη ποικιλία συσκευών, όλο και περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή αξεσουάρ για αυτά. Θήκες, φορτιστές που λειτουργούν με αέρα, με νερό και φυσικά με ήλιο, docking stations για να κάνετε το smartphone ηχοσύστημα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. 

Nokia Lumnia 900 



Huawei Ascend P1 S 



*Ποντάρισμα στα tablets

Η κατηγορία των tablets μάλλον θα να είναι η πιο "θερμή" κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας για φέτος. Μια αξιόλογη παρουσία είναι η περίπτωση της Toshiba με το Excite X10, ένα από τα πιο λεπτά Android tablet - μόλις 7,7 χιλιοστά. Διαθέτει οθόνη 10 ιντσών, έχει διπύρηνο επεξεργαστή στα 1,2GHz και ζυγίσει 535 γραμμάρια (66 γραμμάρια ελαφρύτερο από το iPad 2 παρακαλώ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ένα tablet από την Razer, το οποίο απευθύνεται σε gamers. Το Project Fiona, όπως είναι το όνομα της συσκευής, εντυπωσιάζει με τον επεξεργαστή του καθώς "φοράει" έναν από τους ταχύτερους επεξεργαστές αυτή τη στιγμή, τον Intel Core i7, ενώ διαθέτει και ισχυρό επεξεργαστή γραφικών για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε σύγχρονα παιχνίδια. Διαθέτει οθόνη 10,1 ιντσών και όπως μπορείτε να δείτε και από τη φωτογραφία, από το σασί της συσκευής προεκτείνονται δυο χειριστήρια για τον καλύτερο έλεγχο σε κάθε παιχνίδι. Η συσκευή είναι αυτή τη στιγμή ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει στο mobile gaming και θα τρέχει Windows 8. Ελπίζουμε να τύχει θερμής υποδοχής από το κοινό της Αμερικής και να έρθει σύντομα και στην Ευρώπη.

Αρκετά εντυπωσιακό είναι και το tablet της Lenovo, με τον ευρηματικό τίτλο Yoga. Πρόκειται για ένα υβριδικό μοντέλο καθώς διαθέτει οθόνη αφής 13,3 ιντσών αλλά και πληκτρολόγιο, οπότε μιλάμε για tablet και laptop μαζί – για την ακρίβεια όχι για laptop αλλά για ultabook, αλλά το "κεφάλαιο" ultabook θα το δούμε παρακάτω. Αν σηκώσετε την οθόνη της συσκευής σε αμβλεία γωνία τότε δεν διαφέρει από ένα συνηθισμένο laptop. Αν ωστόσο η οθόνη γυρίσει 360 μοίρες τότε το Yoga μετατρέπεται σε ένα μεγάλο tablet με Windows 8. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης υβριδικό tablet με αποσπώμενη οθόνη και λειτουργικό σύστημα Android, το IdeaTab S2.

Τέλος η Acer με το νέο Iconia A70, επικεντρώνεται στον τομέα των επιδόσεων. To συγκεκριμένο tablet διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Tegra 3 στα 1,3GHz, οθόνη 10,1 ιντσών και τρέχει το Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). 

Toshiba Excite X10 



Razer Project Fiona 



Lenovo IdeaPad Yoga



*Smart TV και 3D TV

Η LG, η Samsung και η Sony κράτησαν ψηλά τον πήχη στην οικιακή διασκέδαση που σχετίζεται με την τηλεόραση. Όπως φάνηκε και οι τρεις εταιρείες προσπάθησαν να επικεντρωθούν στη βελτίωση τεχνολογιών που αφορούν τη 3D TV. Αν και η εμπειρία του 3D είναι εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακή, η συνέχεια έχει μερικά προβλήματα που αφορούν είτε πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα, όπως η φωτεινότητα στο 3D, είτε λειτουργικά ζητήματα, όπως το βάρος των 3D γυαλιών. Στη φετινή CES είχαμε και τηλεοράσεις Ultra HD από την LG και τη Samsung, οι οποίες έχουν ανάλυση 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την ανάλυση HD.

Η παρουσία της LG στηρίχθηκε κυρίως στην 3D τηλεόραση 55EM9600 η οποία έχει διάσταση 55 ίντσες και χάρη στην τεχνολογία OLED διαθέτει υψηλή φωτεινότητα αλλά και πολύ μικρό πάχος - μόλις 4 χιλιοστά!

Η Samsung παρουσίασε μεγάλη ποικιλία αναβαθμισμένων μοντέλων αλλά και πρωτοτύπων – όπως αυτό της Ulta HD. Ωστόσο, η εταιρεία εστίασε στην πλατφόρμα του Smart TV, παρουσιάζοντας μοντέλα τηλεοράσεων με διπύρηνο επεξεργαστή. Τα συγκεκριμένα μοντέλα προορίζονται να φιλοξενήσουν την πλατφόρμα της Samsung για τις τηλεοράσεις της. Πρόκειται για ένα σχεδόν πλήρες λειτουργικό σύστημα, που πέρα από την πρόσβαση στο Internet και το τρέξιμο εφαρμογών, εξυπηρετεί και λειτουργίες φωνητικού ελέγχου, αναγνώρισης προσώπου κ.ά. Βασικός εκφραστής της Samsung στις τηλεοράσεις ήταν το μοντέλο ES8000 ένα μοντέλο που περιλαμβάνει σχεδόν πλήρες το όραμα της Samsung για την τηλεόραση τα επόμενα χρόνια.

Τέλος η Sony πέρα από ανανέωση μοντέλων, προχώρησε και στην ανακοίνωση μιας τεχνολογίας προβολής που αφορά τις τηλεοράσεις. Πρόκειται για την τεχνολογία Crystal LED Display. Σύμφωνα με την τεχνολογία αυτή αντί κάθε pixel να διαθέτει υγρούς κρυστάλλους διαθέτει μικροσκοπικά LED - τρία για κάθε βασικό χρώμα δηλαδή. Βασικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι η υψηλές αντιθέσεις και οι αποδώσεις λευκού και μαύρου, που όμοιες τους δεν μπορούν να αποδώσουν οι σημερινές τεχνολογίες. 

Samsung ES8000





LG 55" OLED 3DTV 



*To "κεφάλαιο" Ultrabooks

Η αγορά των Νetbooks στηρίχθηκε κυρίως στον παράγοντα φορητότητα: Μικρής διάστασης οθόνες, μικρά σασί, ελαφριές συσκευές, μεγάλη αυτονομία αλλά και περιορισμένη επεξεργαστική ισχύς. Η Intel λανσάρει τα Ultrabooks αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "φέτος είναι η χρονιά τους".

Πρόκειται για φορητούς υπολογιστές με ισχυρό επεξεργαστή αλλά με πολύ μικρό βάρος και μεγάλη αυτονομία. Διαθέτουν SSD δίσκους και γι' αυτό το λόγο επιτυγχάνουν γρήγορο start up (boot).

Εντυπωσιακό ντεμπούτο στην κατηγορία των Ultrabooks κάνει η Dell με το XPS 13 με οθόνη 13,3 ιντσών και επικάλυψη Gorilla Glass για ανθεκτικότητα στις γρατζουνιές. Το Ultrabook της Dell μπορεί να "φιλοξενήσει" τους νέους επεξεργαστές Core i3/i5/i7 Ivy Bridge της Intel, διαθέτει SSD δίσκο και η μπαταρία έχει (ονομαστική) αυτονομία, που αγγίζει τις 8 ώρες. 

Dell XPS 13 






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v