Συντήρηση laptop: Των φορητών τα παιδιά…

Όπως ακριβώς τα PC, έτσι και τα laptops χρήζουν ειδικής «περιποίησης» σε επίπεδο software και hardware. Συμβουλές φορητής συντήρησης και μακροζωίας για να μην σπαταλήσετε από νωρίς τα χρήματά σας σε τεχνικούς.
Συντήρηση laptop: Των φορητών τα παιδιά…
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παρέχουν αυτονομία, φορητότητα και υψηλές επιδόσεις όμως, όπως και με την πλειοψηφία των gadgets, τα laptops χρήζουν της απαραίτητης συντήρησης, τόσο σε επίπεδο software, όσο και σε επίπεδο hardware. Ακολουθώντας επομένως, μερικούς βασικούς κανόνες αφενός αποφεύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις (ιούς, μπλε οθόνες, υπερθέρμανση κτλ.), αφετέρου εξασφαλίζετε την μακροζωία τους.

Software

'Ο,τι ισχύει για τους υπολογιστές σε επίπεδο λογισμικού, ισχύει και για τα laptops. Εξυπακούεται πως θα πρέπει να εγκαταστήσετε κάποιο antivirus (δείτε μερικά δωρεάν εδώ) για προστασία από κακόβουλο λογισμικό, καθώς και το κατάλληλο firewall εφ’ όσον δεν είναι ήδη εγκατεστημένο από τον κατασκευαστή του. Επίσης, ανά έξι μήνες κατά προσέγγιση, συνίσταται να κάνετε ένα format, για να «καθαρίσετε» την Registry του laptop, ένα μέρος όπου τα περισσότερα προγράμματα συνηθίζουν να αφήνουν τα... κατάλοιπα τους σε βάρος της απόδοσης του συστήματος. Tips και συμβουλές για το format θα βρείτε εδώ και την διαδικασία του format βήμα προς βήμα εδώ.

Επίσης, αν δεν έχετε ήδη κάνει defragment, τότε θα πρέπει να βάλετε και αυτό στο πρόγραμμα. Πατήστε διαδοχικά Start- All Programs- Accessories- System Tools- Disk Defragmenter. Επιλέξτε Defragment όταν το πρόγραμμα ανοίξει. Η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου μία ώρα- αν και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το laptop σας και τα πόσα «κενά» έχουν αφήσει στον σκληρό δίσκο τα προγράμματα που έχετε απεγκαταστήσει.

Τέλος, καλό είναι να αποφύγετε, στον βαθμό που μπορείτε, προγράμματα τα οποία επιβαρύνουν την κάρτα γραφικών (πρόσφατα παιχνίδια, τρισδιάστατες εφαρμογές κτλ.) καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση στην συσκευή σας. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλό σύστημα ψύξης (βλ. παρακάτω) μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Hardware

Οι υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας εκτός από το να ταλαιπωρούν εμάς, ταλαιπωρούν και το laptop μας. Όμως ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, τα laptop υπερθερμαίνονται εύκολα και ο κίνδυνος να «καεί» κάτι στο εσωτερικό τους είναι μεγάλος. Η καλύτερη λύση (και η πλέον απαραίτητη) είναι να αγοράσετε ένα ανεμιστηράκι – βάση για το laptop σας που θα δουλεύει όταν το χρησιμοποιείτε. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 10€ μέχρι 60€ περίπου αναλόγως με το μέγεθος, τον αριθμό των ανεμιστήρων, το αν έχει μαξιλαράκι στη βάση, το αν κάνει θόρυβο κτλ. Δείτε μερικά εδώ.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Στην περίπτωση όμως του laptop είναι και η μισή… συντήρηση. Το τακτικό καθάρισμα του laptop σας και ιδιαίτερα των οπών που βρίσκονται στο πλάι ή στο πίσω μέρος, εγγυάται τον σωστό… εξαερισμό του (οι οπές βοηθούν σε αυτόν). Για τον καθαρισμό τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα. Θα τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη υπολογιστών. Αποφύγετε να ανοίξετε το laptop για να το καθαρίσετε, μιας και έτσι χάνετε την κάλυψη της εγγύησης.

Όσον αφορά την οθόνη του laptop, προτιμήστε κάποιο ειδικό πανάκι και υγρό που κυκλοφορούν σε καταστήματα με υπολογιστές, μιας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Δείτε μερικά κιτ καθαρισμού εδώ.

Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα μέρη του laptop, η μπαταρία του, χρήζει και αυτή «ειδικής» μεταχείρισης. Είναι από τα κομμάτια που χαλάνε η φθείρονται πολύ γρήγορα, επομένως θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε σωστά. Όταν είστε στο σπίτι και βρίσκεστε κοντά σε πρίζα, καλό θα ήταν να την αφαιρείτε, έτσι ώστε να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε όταν πραγματικά θα την έχετε ανάγκη, αλλά και να την προστατέψετε από φθορές. Αυτός μάλιστα, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν συνίσταται να αγοράζετε εκθεσιακά laptops. Μπορεί να είναι φθηνότερα, αλλά το γεγονός ότι παραμένουν διαρκώς στην… πρίζα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον χρόνο ζωής της μπαταρίας τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v