Δέκα χρήσιμες εφαρμογές για το iPhone

Αγοράσατε μόλις το δημοφιλές smartphone και δεν βλέπετε την ώρα να το «φορτώσετε» με εφαρμογές; Σας παρουσιάζουμε τις δέκα πιο χρήσιμες.
Δέκα χρήσιμες εφαρμογές για το iPhone
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι εφαρμογές που έχουν κυκλοφορήσει για το δημοφιλές smartphone της Apple ξεπέρασαν τις πενήντα χιλιάδες το 2009, ενώ ο αριθμός τους δείχνει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες και επιχειρήσεις «μπαίνουν» στο επαναστατικό κινητό, δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο πλέγμα εφαρμογών για κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Αρκετές από αυτές είναι δωρεάν, ενώ κάποιες άλλες διατίθενται έναντι κάποιου – μικρού συνήθως - αντιτίμου. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν.

Πάρτε μια γεύση από τις δέκα πιο χρήσιμες: 

Facebook 
Τιμή: Δωρεάν
Είστε και εσείς από αυτούς που δεν φεύγουν από το σπίτι αν δεν διπλοκοιτάξουν τα status στην homepage ή έχουν τσακωθεί ουκ ολίγες φορές με το αφεντικό τους για τις ατελείωτες ώρες που σπαταλάνε στο δημοφιλές social network; Τότε μάλλον έχετε ήδη κατεβάσει το συγκεκριμένο app, το οποίο είναι αρκετά εύκολο στην χρήση, βολικό αν και σε αρκετές περιπτώσεις τα notifications αργούν να ενημερωθούν. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να τσεκάρετε κανονικά το inbox, τα σχόλια, τα status των φίλων σας, να ανεβάσετε απευθείας φωτογραφία ή βίντεο χρησιμοποιώντας την camera της συσκευής, να συγχρονίσετε τις επαφές του κινητού σας με τις επαφές του Facebook προσθέτοντας διευθύνσεις, mails και φωτογραφίες και να συνομιλήσετε μέσω chat με όσους φίλους βρίσκονται online εκείνη την στιγμή. Η πλοήγηση στο μενού είναι ιδιαίτερα εύκολη, ενώ έχετε την δυνατότητα να προσαρμόσετε το κεντρικό μενού προσθέτοντας ή αφαιρώντας λειτουργίες (profile, news feed, chat, events κτλ.) 

E- buddy 
Τιμή: Δωρεάν για την free έκδοση, 5€ για την Pro
Όλοι οι λογαριασμοί σας για άμεσα μηνύματα (AIM, MSN / Windows Live Messenger, Yahoo, Facebook Chat, GTalk, MySpace, Hyves και ICQ) σε μία εφαρμογή. Προσθέστε ένα προς ένα τους Instant Messaging λογαριασμούς σας και συνομιλήστε με τους φίλους σας οπουδήποτε και αν βρίσκεστε (απαραίτητη η σύνδεση στο Ίντερνετ). Η δωρεάν έκδοση είναι απλή, γρήγορη, και μέσα από ένα εύχρηστο interface σας επιτρέπει να προσθέσετε ή να σβήσετε επαφές, να συνομιλήσετε μαζί τους, να τους στείλετε emoticons και να τους προσκαλέσετε σε ζωντανές συνομιλίες με παραπάνω από δύο άτομα. Στην Pro έκδοση τώρα, μπορείτε να βάλετε φωτογραφία σας που θα εμφανίζεται στις συνομιλίες, να μοιραστείτε φωτογραφίες, να κατεβάσετε themes και να έχετε ειδοποίηση για κάθε μήνυμα που σας αποστέλλεται ακόμα και όταν δεν έχετε ανοιχτή την εφαρμογή. Σε γενικές γραμμές πάντως, η free έκδοση θα σας καλύψει πλήρως και δεν θα χρειαστεί να την αναβαθμίσετε. 

Shazam
Τιμή: Δωρεάν για την Lite έκδοση, 4€ για την πλήρη
Ακούσατε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο club, από ένα αυτοκίνητο που περνάει, από ένα πλανόδιο κιθαρίστα (τραβηγμένο) και θέλετε οπωσδήποτε να μάθετε πιο είναι; Το Shazam σε αυτήν την περίπτωση θα σας λύσει τα χέρια – και τα αυτιά – βρίσκοντάς σας άμεσα το τραγούδι που ζητάτε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την εφαρμογή και να τοποθετήσετε το iphone προς το μέρος που παίζει η μουσική, το Shazam θα αναλάβει να βρει το όνομα του τραγουδιού και του συγκροτήματος και να σας παραπέμψει στο itunes σε περίπτωση που θέλετε να το αγοράσετε online – λέμε τώρα. Η «χλιδάτη» έκδοση των 5€ σας προτείνει παρόμοια μουσική με αυτή που ηχογραφήσατε και σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε στην μνήμη του κινητού σας τα κομμάτια που έχετε ψάξει κατά καιρούς, αλλά και να συμμετέχετε στο blog του Shazam. 

Athensbook 
Τιμή: Δωρεάν
Είναι τόσο χρήσιμη που πραγματικά απορείς γιατί είναι δωρεάν. Συνδέεται στο Ίντερνετ, βρίσκει την περιοχή που είστε και από εκεί και πέρα αρχίζουν τα... καλά. Το Athensbook θα σας βρει τα κοντινότερα ανοιχτά φαρμακεία, βενζινάδικα (με σύγκριση τιμών), ATMs τραπεζών, εστιατόρια, ποτάδικα, νοσοκομεία, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιες υπηρεσίες (ΚΕΠ, Αστυνομικά Τμήματα), μουσεία, ακόμα και κάβες. Επίσης, σας ενημερώνει για την κατάσταση στους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας. Προλάβετέ το πριν αρχίσουν να το χρεώνουν! 

QuickOffice Mobile Office Suite 
Τιμή: 10€
Αν κάτι λείπει από το iphone για να μοιάσει ακόμα περισσότερο με έναν φορητό υπολογιστή, αυτό είναι η δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων office. Έχοντας μαζέψει ουκ ολίγα βραβεία σε διαγωνισμούς εφαρμογών το 2009 και το 2010, το Quickoffice σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε ή να δημιουργήσετε αρχεία Word (doc, docx) και Excel, να συνάψετε φωτογραφίες, pdfs και mp3 στα mail σας, να μεταφέρετε αρχεία μέσω wireless σύνδεσης, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και update το οποίο θα σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε αρχεία powerpoint. 

Επίσης:

* Για τους λάτρεις των gadgets, το Engadget (δωρεάν)είναι η απόλυτη εφαρμογή για νέα, κριτικές, βίντεο, συζητήσεις και foto galleries που έχουν να κάνουν με τον χαοτικό κόσμο της τεχνολογίας.

* Αν ταξιδεύετε συχνά, τότε το iTranslate θα γίνει ο αγαπημένος σας σύμμαχος στην... μάχη σας με τις ξένες γλώσσες. Εκτός του ότι μεταφράζει λέξεις και φράσεις, σας τις προφέρει κιόλας ώστε να μπορέσετε να τις πείτε. Ένας πλήρης μεταφραστής τσέπης στο iphone σας. Η lite έκδοση είναι δωρεάν, αλλά σας συνιστούμε να αγοράσετε την πλήρη έκδοση με 1.50€. Διαθέτει πέντε γλώσσες: Ισπανικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά.

* «Κολλημένοι» με το Twitter; Το Tweetie 2 είναι η απόλυτη εφαρμογή για το δημοφιλές social network. Προς το παρόν κοστίζει 2.39€, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει και η δωρεάν έκδοση «Twitter for iphone», οπότε κάντε λίγη υπομονή…

* Χαθήκατε στα στενά της Αθήνας; Το Take me to my car (δωρεάν) κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: σας βοηθάει να βρείτε που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας. «Μαρκάρετε» την τοποθεσία που βρίσκεστε πριν απομακρυνθείτε από το αυτοκίνητο και όταν χρειαστεί να επιστρέψετε, η εφαρμογή σας βγάζει την διαδρομή για να το βρείτε.

* Το πιο δημοφιλές παιχνίδι για iphone σε παραπάνω από είκοσι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν είναι άλλο από το Angry Birds (0.79€). Πρόκειται για ένα άκρως εθιστικό παιχνίδι, στο οποίο στόχος σας είναι να... εκσφενδονίσετε πουλιά με σφεντόνα έτσι ώστε αυτά να γκρεμίσουν συγκεκριμένα οικοδομήματα. Must για μεγάλες διαδρομές με λεωφορεία και τρόλεϊ, αρκεί να μην ξεχάσετε να κατεβείτε στην στάση σας!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v