iPhone: Το "μήλον της έριδος" φτάνει... μετά δυσκολίας

Η κατάρα του μήλου της έριδος, που εντός των ημερών κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, στοιχειώνει την προσπάθεια της Apple να εφεύρει το κινητό της σύγχρονης εποχής. Η μεγάλη δυστοκία στην ενεργοποίησή του, οι υπερβολικές τιμές και οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, κάνουν το χριστουγεννιάτικο όνειρο των απανταχού gadgetόβιων εφιάλτη...
iPhone: Το μήλον της έριδος φτάνει... μετά δυσκολίας
του Πάρη Καπράλου

Το iPhone δεν έχει ως στόχο να αποτελέσει υπόδειγμα καινοτομίας, αλλά ένα παράδειγμα προς μίμηση σε επίπεδο χρήσης και στυλ.

Με αυτήν την έννοια μπορούμε να μιλάμε για μία συσκευή που θέτει ως στόχο να κάνει την επικοινωνία πιο ανθρώπινη και να αναδείξει αυτή την πλευρά της τεχνολογίας, επιτυγχάνοντας να υποσκελίσει άλλες πραγματικά αξιόλογες προτάσεις της αγοράς.

Αν κάποιος σας πει ότι αναμένει το συγκεκριμένο μοντέλο με ανοικτές αγκάλες για την τεχνολογία του, προειδοποιήστε τον: θα απογοητευτεί. H συσκευή δεν επιτρέπει την ανταλλαγή MMS, η ψηφιακή του κάμερα δεν έχει φλας, δεν καταγράφει βίντεο, δεν υποστηρίζει υπηρεσίες τρίτης γενιάς (3G), δεν επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών, δεν δίνει δυνατότητες επέκτασης μνήμης, και γενικά δεν κάνει σχεδόν τίποτα από αυτά που κάνει κάθε κινητό τηλέφωνο της αγοράς που έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο.


Style comes first


Τι θέλει ο σύγχρονος χρήστης κινητού τηλεφώνου σύμφωνα με την εταιρεία; Απάντηση: το νέο iPhone. Για το στυλ του. Γιατί θέτει νέες βάσεις στον τομέα της χρήσης του κινητού. Οχι για τις δυνατότητές του. Ειδική γυάλινη επίστρωση η οποία δεν χαράζεται παρά μόνο πολύ δύσκολα, καλύπτει το εμπρόσθιο τμήμα της συσκευής. Περιμετρικά, το σύνολο δένει με ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ το πίσω μέρος της συσκευής καλύπτεται από αλουμίνιο.

Μαύρο πλαστικό καλύπτει το μικρόφωνο και τη κεραία, προσθέτοντας στο στυλ και αίροντας τα ανάλογα τεχνικά προβλήματα. Εκτός από το λογότυπο της εταιρείας, στο πίσω μέρος της συσκευής δεσπόζει η ψηφιακή κάμερα των μόλις 2 MPixels. To πάχος του τηλεφώνου δεν ξεπερνά τα 11,6 χιλιοστά. Οι υπόλοιπες διαστάσεις της (115 x 61) δεν είναι το ίδιο μικρές, καθώς το iPhone φιλοξενεί μια αρκετά μεγάλη οθόνη διαγωνίου 3,5 ιντσών.

Το βάρος της είναι 135 γραμμάρια και η εσωτερική της μνήμη καλύπτει την ανάγκη επέκτασης με τα κρατούντα στον χώρο των κινητών αφού είναι ίση με 8GB. Η έγχρωμη TFT οθόνη αποδίδει 16.777.216 με βάθος χρώματος 24-bit, ενώ το κινητό πραγματοποιεί αποστολή και λήψη SMS, διαχειρίζεται ηλεκτρονική αλληλογραφία (POP3, IMAP4, Microsoft Exchange, Y! Mail, Gmail, .Mac και AOL), μπορεί να προβάλλει συνημμένα αρχεία Word, Excel, PDF κ.α.

Ο συγχρονισμός της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον υπολογιστή σας (Outlook, Outlook Express σε PC και Mail, Microsoft Entourage σε Mac) και οι δυνατότητες συνδεσιμότητας με Wireless LAN (Wi-Fi 802.11 b/g), με κινητό δίκτυο EDGE και με άλλες συσκευές με τη χρήση βελτιστοποιημένου Bluetooth 2.0 +EDR, φέρνουν την παράξενη αυτή συσκευή εγγύτερα στην χρηστικότητα ενός smart phone.

Πριν από σας, για σας

Έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα αρνητικά το γεγονός ότι το κινητό είναι "μονοκόμματο". Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει για να μην ασχολείται ο χρήστης με θέματα όπως αυτά της μπαταρίας, ή άλλα... τρυφηλά θέματα, με στόχο η εμπειρία του να είναι μοναδική. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η ποιότητα κατασκευής είναι υποδειγματική, αλλά με εξαίρεση τα εκλεκτά υλικά, βασίζεται στην έλλειψη αποσπώμενων τμημάτων. Το iPhone δεν διαθέτει ούτε καν υποδοχή για την τοποθέτηση μπαταρίας καθώς αυτή είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ενώ η κάρτα SIM τοποθετείται από ειδική εξωτερική σχισμή και αφαιρείται με τη βοήθεια ενός συνδετήρα.

Σύμφωνα με την Apple, όταν η μπαταρία φθάσει στο τέλος της ζωής της είναι δυνατή η αντικατάστασή της επί πληρωμή, εκτός εγγύησης.

Ανθρώπινη επαφή

Το iPhone δεν έχει πλήκτρα ή γραφίδα. Η οθόνη αφής των 3,5 ιντσών και των 320 x 480 pixels, ελέγχεται και ελέγχει τις λειτουργίες του τηλεφώνου κατά αποκλειστικότητα με τα δάχτυλα του χεριού. Δεν υπάρχουν μπάρες κύλισης καθώς αν το περιεχόμενο της οθόνης υπερβαίνει τις διαστάσεις της, ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να σύρει τα δάκτυλα του χωρίς να τα σηκώσει από την οθόνη και αυτή τα «κυλίσει» με την ακριβή ταχύτητα που ο χρήστης κινεί τα δάκτυλά του.

Όλες οι εντολές που απαιτούνται για την πλοήγηση στις λειτουργίες του κινητού, τα στοιχεία στις αναδυόμενες λίστες και τα μενού έχουν αντικατασταθεί εικονίδια που προτρέπουν τον χρήστη για δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη κίνηση, για επιβεβαίωση ή απόρριψη. Η λειτουργία multi-touch προσθέτει το τελευταίο, μαγικό άγγιγμα στους νέους επίδοξους «Μίδες»: Ο χρήστης μπορεί να αγγίξει ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα σημεία της οθόνης ώστε να πραγματοποιήσει όσες ενέργειες θέλει συγχρόνως. Όλες οι εφαρμογές της συσκευής επιτρέπουν τη μεγέθυνση ή τη σμίκρυνση του περιεχομένου τους.

Θα πρέπει να γνωρίζετε

Θέλετε να είσαστε πρωτοπόροι και κανείς να μην έχει μία συσκευή όταν την αποκτάτε εσείς πρώτοι απ’ όλους; Συγκρατηθείτε. Μπορείτε να μην αγοράσετε από τώρα το iPhone. Σύμφωνα με τα μέχρι προσφάτως κρατούντα, για να λειτουργήσει το τηλέφωνο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί στις ΗΠΑ μέσω του iTunes και μόνο στο δίκτυο της AT&T. Υπάρχει βεβαίως τρόπος παράκαμψης της διαδικασίας, εφόσον το iPhone διαθέτει την έκδοση 1.0.2 του λογισμικού του, ωστόσο αν η τροποποίηση γίνει από τον χρήστη, η εταιρεία δεν αναγνωρίζει την εγγύηση και προειδοποιεί τους χρήστες ότι ορισμένες εφαρμογές κλειδώνουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ούτε επί πληρωμή το service της δεν θα είναι σε θέση να τις επαναφέρει. Μερικά καταστήματα στην χώρα μας φέρει συσκευές από τις ΗΠΑ και τις πωλούν σε τιμές που φθάνουν τα 800 ευρώ, αφού τα «ξεκλειδώσουν», την ώρα που η Apple διαθέτει τη συσκευή της στις ΗΠΑ προς 399 δολ., ενώ στη Μ. Βρετανία διατίθεται στην τιμή που δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ.

Μέχρι τώρα το τηλέφωνο έχει προαναγγελθεί ανεπίσημα επισήμως για κυκλοφορία στην Ελλάδα 6 φορές. Παρόλα αυτά υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να το δούμε να κυκλοφορεί κατά αποκλειστικότητα από μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας εντός των επόμενων ημερών και οπωσδήποτε πριν τα Χριστούγεννα, σε μιά προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το εποχιακό hype αγορών. Οι πληροφορίες μιλούν και πάλι για υψηλές τιμές, με ενδεικτική τελική τιμή όχι μικρότερη των 600 ευρώ. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική για την ελληνική αγορά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v