iPhone όπως... iSuicide

Στην αυτοκτονία οδήγησε έναν κινέζο εργαζόμενο η απώλεια μια άκρως απόρρητης πρωτότυπης συσκευής iPhone. Ο Sun Danyong είχε προηγουμένως προπηλακιστεί βίαια από τους φύλακες της εταιρείας στην οποία εργαζόταν.
iPhone όπως... iSuicide
To ότι εταιρείες - κολοσσοί συμπεριφέρονται απάνθρωπα στους εργαζομένους το γνωρίζαμε. Αυτό όμως ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Ο 25χρονος Sun Danyong, είχε αναλάβει να αποστείλει 16 κινητά τέταρτης γενιάς στην Apple από το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε στο Shenzen της Νότιας Κίνας. Πριν δέκα μέρες, είχε αντιληφθεί ότι μία από τις 16 συσκευές N90 είχε χαθεί και το είχε αναφέρει στον προϊστάμενό του στην Foxconn Technology Group (εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των προϊόντων της Apple στην Ταϊβάν). Τρεις μέρες μετά, πήδηξε από το 12 όροφο της πολυκατοικίας στην οποία έμενε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του, οι φύλακες της εταιρείας έψαξαν εξονυχιστικά το διαμέρισμά του και στην συνέχεια τον ξυλοκόπησαν άγρια για να μάθουν που είχε «κρύψει» την συσκευή.
Οι ίδιοι λένε πως τον τελευταίο καιρό ο εργαζόμενος ήταν εξαιρετικά αγχωμένος σε σημείο ανησυχητικό. Έστελνε διαρκώς μηνύματα στην κοπέλα του και σε παλιούς συμμαθητές του προσπαθώντας να βρει στήριξη. Οι υπάλληλοι ασφαλείας της εταιρείας άρχισαν να τον υποπτεύονται και εν τέλει αποφάσισαν να εισβάλλουν στο σπίτι του. Αφού έγινε γνωστή η υπόθεση, η αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο ασφαλείας της Foxconn.

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χτύπησε τον Sun. Στην ανάκριση ανέφερε πως ο υπάλληλος είχε λάβει εντολή να επιστρέψει στο γραφείο, μιας και η συσκευή δεν βρισκόταν στο σπίτι. «Ταράχτηκα και τον κατηγόρησα ότι προσπαθούσε να μεταθέσει τις ευθύνες του. Ήμουν αρκετά θυμωμένος και του τράβηξα μια φορά τον ώμο για να τον αναγκάσω να μου πει τι είχε συμβεί. Δεν τον χτύπησα, απλά δεν πίστευα πως έλεγε την αλήθεια.»

Η Apple έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός μέσω της εκπροσώπου Τύπου Jill Tan. «Λυπούμαστε πραγματικά από τον τραγικό χαμό του νεαρού υπαλλήλου και περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών γύρω από τον θάνατό του. Απαιτούμε από όλους τους συνεργάτες μας να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους υπαλλήλους τους».

Απαίτηση η οποία όπως φαίνεται μόνο αντίκρισμα δεν βρίσκει. Είναι άλλωστε γνωστή η αυστηρή πολιτική της Apple σε θέματα διαρροής πληροφοριών σχετικά με τα καινούργια της gadgets. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορηθεί για παρόμοια περιστατικά από τον Τύπο, τους ανταγωνιστές, ακόμα και από τους πελάτες της. Αυτήν την φορά όμως τα πράγματα ξέφυγαν… Αναμένουμε λοιπόν, να μάθουμε πως θα κλείσει αυτή η υπόθεση. Ας ελπίσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη (τι είναι αυτό;).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v