Δημιουργήστε δωρεάν το δικό σας site

Κώδικες, templates, clients, χρήματα για αγορά domain, ατελείωτες ώρες προγραμματισμού... Κανονικά, η δημιουργία ιστοσελίδας δεν είναι εύκολη - ούτε φθηνή – υπόθεση. Αν αναζητάτε έναν απλό και ανέξοδο τρόπο για να φτιάξετε την δική σας, βρήκαμε πέντε sites που θα σας λύσουν τα χέρια.
Δημιουργήστε δωρεάν το δικό σας site
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί το σερφάρισμα στο Internet να αποτελεί πλέον «κτήμα» του μέσου χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά η δημιουργία μιας προσωπικής ιστοσελίδας (και δεν εννοούμε αυτές στο facebook ή το myspace) συνεχίζει να αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη και σε αρκετές περιπτώσεις πολυέξοδη διαδικασία.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις προγραμματισμού – ή να πληρώσει κάποιον που τις έχει – αλλά και να διαθέσει τα απαραίτητα έξοδα για να «αγοράσει» ένα domain name (το όνομα της ιστοσελίδας) και να νοικιάσει μια θέση στον εκάστοτε server, ο οποίος θα «φιλοξενήσει» την ιστοσελίδα του. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε δύο λέξεις: κόπος και χρήμα.

Αν λοιπόν, ψάχνετε έναν εύκολο και δωρεάν τρόπο να φτιάξετε μια ικανοποιητική ιστοσελίδα ανεξαρτήτως περιεχομένου (προσωπική, blog, διαφημιστική κτλ.) χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις με λίγα μόνο clicks, σας παρουσιάζουμε τις πέντε πιο χρηστικές και αποτελεσματικές εφαρμογές. 

Google Sites

Το Google Page Creator έκλεισε, ζήτω το Google Sites. Η απόφαση της Google να παύσει την λειτουργία του Page Creator, οδήγησε στην δημιουργία του Google Sites, μιας εξαιρετικά εύκολης στην χρήση της εφαρμογής, η οποία σας επιτρέπει να φτιάξετε την δική σας ιστοσελίδα μέσα από ένα φιλικό και απλό interface. Αφού εγγραφείτε στο Gmail (απαιτείται για να χρησιμοποιήσετε το Google Sites), σας ζητείται να προσδιορίσετε το όνομα που θέλετε να έχει η ιστοσελίδα σας (πχ. sites.google.com/site/in2life) και το κατά πόσο αυτή θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες ή prive για τους χρήστες της επιλογής σας.

Ύστερα, μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο της ιστοσελίδας (personal, επαγγελματική, αθλητική κτλ.) μέσα από μια μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων templates και τέλος να καθορίσετε τα χρώματα και το φόντο της. Για να ολοκληρώσετε την δημιουργία της ιστοσελίδας επιλέγετε Create Page και έχετε μια πρώτη εικόνα της. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σας να την «καλλωπίσετε» να προσθέσετε εικόνες, links, κείμενα, άρθρα, να αλλάξετε την γραμματοσειρά κτλ. κάνοντας κλικ στην επιλογή edit page στην κορυφή της ιστοσελίδας.
Μοναδικό αρνητικό, το γεγονός ότι ο διαθέσιμος χώρος που έχετε για να ανεβάσετε εικόνες, βίντεο κτλ. περιορίζεται στα 100mb.

Wordpress

Αν και χρησιμοποιείται κυρίως για την δημιουργία blogs το Wordpress σας επιτρέπει μέσα από μια γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε την προσωπική σας ιστοσελίδα. Αφού φτιάξετε λογαριασμό στο Wordpress, κατεβάζετε την εφαρμογή, την εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας και από εκεί και πέρα είστε ελεύθεροι να αυτοσχεδιάσετε. Το αρχικό layout που σας δίνει το πρόγραμμα είναι μάλλον μονότονο και θα το έχετε δει σε χιλιάδες παρόμοιες ιστοσελίδες, μπορείτε όμως να το αλλάξετε χρησιμοποιώντας κάποιο από τα άπειρα διαθέσιμα themes που προσφέρονται δωρεάν . 

Η δημιουργία περιεχομένου για την ιστοσελίδα (Content Creation) είναι πολύ εύκολη με την βοήθεια του editor, ο οποίος μάλιστα διορθώνει τυχόν ανορθογραφίες στα κείμενά σας. Η αλληλεπίδραση των υπόλοιπων χρηστών με την ιστοσελίδα σας μπορεί να γίνει είτε μέσω της προσθήκης σχολίων, είτε μέσω τις συγγραφής κειμένων από χρήστες στους οποίους έχετε δώσει εσείς την πρόσβαση από το admin panel. Αν θέλετε, μπορείτε και να απενεργοποιήσετε την προσθήκη σχολίων στην ιστοσελίδα σας. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνετε το πρόγραμμα με τα τελευταία patches, ώστε να αποφύγετε τυχόν «επιθέσεις» από hackers ή spammers. Μπορείτε μάλιστα να γραφτείτε στα feeds τους και να ενημερώνεστε για τις καινούργιες εκδόσεις λογισμικού. 

Webs

Εξαιρετικά δημοφιλής online εφαρμογή, η οποία σας παρέχει την δυνατότητα να φτιάξετε την προσωπική σας ιστοσελίδα με ελάχιστα clicks. Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό και να επιλέξετε ανάμεσα σε 300 διαφορετικά templates και να βαφτίσετε την ιστοσελίδα σας (π.χ George.webs.com) για να μεταφερθείτε στον page designer. Εδώ έχετε δύο επιλογές: τον εύκολο και τον σύνθετο τρόπο. Προτείνουμε να επιλέξετε τον πρώτο, μιας και ο δεύτερος απευθύνεται σε περισσότερο εξοικειωμένους χρήστες. Η επεξεργασία της ιστοσελίδας σας γίνεται με ιδιαίτερα απλό τρόπο μέσω του ειδικού editor, και δεν χρειάζεται να έχετε οποιαδήποτε γνώση κώδικα Html για να εκμεταλλευτείτε τις λειτουργίες του. Το interface είναι απλό και εύκολο στην χρήση, επιτρέποντάς σας να ανεβάσετε photo galleries, ημερολόγιο ή να μετατρέψετε την ιστοσελίδα σας σε forum με την συμμετοχή και άλλων χρηστών.

Μέσω της widget bank του webs, μπορείτε να προσθέσετε μεταξύ άλλων feeds, χάρτες, ψηφοφορίες, μετρητές επισκεψιμότητας, παιχνίδια και ο,τι άλλο βάλει ο νους σας. Τέλος, μέσω google checkout ή Paypal, η ιστοσελίδα σας μετατρέπεται και σε online shop με προϊόντα της αρεσκείας σας. 

Blogger 

O «βασιλιάς» στην δημιουργία ιστοσελίδων – blogs ανήκει επίσημα πλέον στην Google. Μπορεί να μην σας επιτρέπει να ανεβάσετε βίντεο ή να «μοιραστείτε» την συγγραφή άρθρων με άλλους χρήστες, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για αρχάριους που δεν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις. Αρχικά δημιουργείτε έναν λογαριασμό, απαντώντας σε πέντε ερωτήσεις, ύστερα επιλέγετε το όνομα του blog σας και διαλέγετε ένα από τα τριάντα διαθέσιμεα templates –ή φτιάχνετε το δικό σας. Το Blogger επίσης σας παρέχει την δυνατότητα να ενσωματώσετε το blog σας στην προσωπική σας ιστοσελίδα (αν διαθέτετε). Ο editor των κειμένων είναι υπερβολικά απλός και διαθέτει κουμπιά για αλλαγή γραμματοσειράς, μεγέθους γραμμάτων, χρώματος και προσθήκης RSS Feeds στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

Αν είστε αρχάριοι δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από τις υπηρεσίες του Blogger, αλλά οι πιο «προχωρημένοι» χρήστες πιθανώς να περίμεναν περισσότερες λειτουργίες όσον αφορά το html. Επίσης, αν και το Blogger παρέχει ένα εκτενές FAQ στα μέλη του, η «ανθρώπινη» υποστήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε θα αργήσει πολύ να... έρθει, αν κρίνουμε από τα χιλιάδες παράπονα που εκφράζουν καθημερινά οι χρήστες στα forums. 

Weebly

Ίσως η πιο απλή διαδικασία από όλες τις παραπάνω για να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας είναι αυτή που προσφέρει το weebly: επιλέγετε username, password και email και είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε την «φρέσκια» ιστοσελίδα σας, χωρίς καν να χρειαστεί επιβεβαίωση του mail σας. Μετά από αυτήν την σύντομη «εγγραφή», μπορείτε να ξεκινήσετε να «χτίζετε» την ιστοσελίδα σας, με την απλούστατη μέθοδο του drag and drop από τον browser σας και να βλέπετε τις αλλαγές αμέσως. Τα διαθέσιμα templates είναι πολλά, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο bandwidth που θα χρησιμοποιήσετε, γεγονός που σας επιτρέπει να «ανεβάσετε» φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία, χάρτες και μουσική, χωρίς όριο στο μέγεθός τους. Στα ‘συν’ του weebly η πλήρης απουσία ενοχλητικών διαφημίσεων – οι οποίες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στις υπόλοιπες δωρεάν εφαρμογές.

Δείτε αναλυτικά τις λειτουργίες του στο παρακάτω βίντεο:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v