Anti- Youtube: Πέντε sites… αντεπιτίθενται

Νομίζατε ότι το Youtube είναι η μοναδική ιστοσελίδα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και να ανεβάσετε βίντεο; Αναθεωρείστε. Πέντε εναλλακτικές του γνωστού και κατά πολλούς υπερτιμημένου site, προσφέρουν τις ίδιες – και παραπάνω - υπηρεσίες και σίγουρα αξίζουν τα clicks μας.
Anti- Youtube: Πέντε sites… αντεπιτίθενται
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Εκατομμύρια χρήστες πίνουν νερό – ή καλύτερα βλέπουν και ανεβάζουν βίντεο- στο όνομά του, αλλά η αλήθεια είναι ό, τι τα παράπονα από τα εκατομμύρια χρηστών όλο και πληθαίνουν. Πολύ περισσότερο τώρα, όπου μετά από πολλές καταγγελίες δισκογραφικών εταιρειών, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας – η οποία σημειωτέον ανήκει πλέον στην Google- «κατέβασαν» χιλιάδες μουσικά βίντεο, trailers και αποσπάσματα ταινιών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφαίρεσαν τον... ήχο από προσωπικά video χρηστών, επειδή οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν στο background τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών χωρίς να έχουν την σχετική άδεια.

Και πάνω που νομίζαμε πως το διαδίκτυο είναι ένας χώρος όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε οτιδήποτε, να σου και το μήνυμα «This video is not available in your country», το οποίο κάνει ολοένα και πιο συχνά αισθητή την παρουσία του. Eναλλακτικές; Δεκάδες αν όχι χιλιάδες. Ξεχωρίσαμε τις πέντε πιο «ανταγωνιστικές». 

Dailymotion

Πρώτο και καλύτερο στην λίστα μας, το Dailymotion έχει πολύ καλύτερο interface από το Youtube και η διαδικασία του upload είναι πολύ πιο φιλική για τον χρήστη. Το 2008, δημιούργησε ειδική ενότητα HD, όπου μπορείτε να απολαύσετε video σε ανάλυση 720p, ενώ τον Απρίλιο του 2009, τα video του έβλεπαν παραπάνω από 55 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως. Αν κάνετε την δωρεάν εγγραφή και γίνετε “Motion Maker” , θα μπορείτε να ανεβάσετε video μεγέθους μέχρι και 1GB και απεριορίστου χρόνου (οι κανονικοί χρήστες περιορίζονται στα 150MB, στα 20 λεπτά και στην ανάλυση 320 x 240). Στα θετικά του Dailymotion είναι μεταξύ άλλων και το πλήρως εξελληνισμένο μενού του.

Vimeo

Ισορροπώντας με επιτυχία ανάμεσα σε social network και video site, το Vimeo ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2004 και αποτελεί μια «καλλιτεχνική» εναλλακτική του Youtube, μιας και φιλοξενεί video εκατομμυρίων καλλιτεχνών – γνωστών ή μη – από όλον τον κόσμο, με πολλούς από αυτούς μάλιστα (Moby, Kanye West, NIN, Placebo, Royksopp) να το υποστηρίζουν και επίσημα. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει HD Video στα 720p ή στα 1.280 x 720p, αποδίδοντας 24 frames το δευτερόλεπτο. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν μέχρι και 500Mb video εβδομαδιαίως, αλλά μόνο ένα μπορεί να είναι σε ανάλυση HD – εκτός και αν έχουν την υπηρεσία Plus. Με 60 δολάρια ετησίως, οι Plus χρήστες μπορούν να ανεβάσουν μέχρι και 2Gb εβδομαδιαίως χωρίς περιορισμό στα HD videos. Επίσης , η ποιότητα με την οποία αναπαράγονται τα video είναι ενισχυμένη με διπλή κωδικοποίηση. 

Metacafe
 
«Πατώντας» σε μια σημαντική έλλειψη του Youtube – οι χρήστες δεν κερδίζουν τίποτα ανεβάζοντας video- το Metacafe πάει την φιλοσοφία του video sharing ένα βήμα παραπέρα. Μέσω των Producer Awards μπορείτε να κερδίσετε χρήματα, αναλόγως τα πόσα views έχει το video που ανεβάσατε. Απλό; Όχι και τόσο. Μόνο εφόσον το video σας ξεπεράσει τα 20.000 views τους πρώτους έξι μήνες, θα σας εξασφαλίσει περίπου 2€ ανά 1.000 views. Επίσης θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 στην βαθμολογία του Metacafe VideoRank και να μην ανήκει στην κατηγορία Trend Exhausted της ιστοσελίδας. Αν δεν σας ενδιαφέρει να κερδίσετε χρήματα μέσω των video σας, τότε το Metacafe προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες ψυχαγωγικές κατηγορίες με το Dailymotion: Animations, Κωμωδία, Πώς να, Ειδήσεις και Events, Πρόσωπα, Αθλητικά, Video games και πολλά ακόμα. 

Blip.TV 
 
Ένα «ανεξάρτητο» video sharing site, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το Youtube και δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό. Το αντίθετο μάλιστα. Έχει αναπτύξει την δικιά του πλατφόρμα αναπαραγωγής και «ανεβάσματος» video, απευθυνόμενο ως επί το πλείστον σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και παραγωγούς διαδικτυακών εκπομπών (webcasts). Υποστηρίζει όλες τις μορφές video, ενώ μπορείτε να επιλέξετε να τα δείτε όχι μόνο σε Flash player – όπως στο Youtube – αλλά και στην αρχική τους μορφή. Προσφέρει επίσης ένα «σύστημα ασφαλείας» κατά την διάρκεια του uploading, μια μορφή back up, που σας επιτρέπει σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του uploading (διακοπή ρεύματος, «πέσιμο» server) να το συνεχίσετε από εκεί που σταμάτησε. Ακόμα μια σημαντική λειτουργία του Blip, η οποία απουσιάζει παντελώς από τα υπόλοιπα video sharing sites είναι η δυνατότητα που έχουν οι χρήστες να κατεβάσουν δωρεάν τα video στον σκληρό τους δίσκο, σε υψηλή ανάλυση. Τέλος, επιλέγοντας διαφημίσεις που θα παίζουν πριν, κατά την διάρκεια και μετά τα video σας και χρησιμοποιώντας τον Ad Manager της ιστοσελίδας, μπορείτε να έχετε και έσοδα ανάλογα με τα views. 

Veoh

Αν ο περιορισμός των δέκα λεπτών στο Youtube φαινόταν εκνευριστικός, το Veoh δημιουργήθηκε για να δώσει λύση – και – σε αυτό το θέμα. Υψηλής ποιότητας μουσικά βίντεο, αθλητικά κανάλια, επιλογές ψυχαγωγίας και η δυνατότητα να παρακολουθήσετε ολόκληρες ταινίες ή σειρές διάρκειας δύο (και βάλε) ωρών σε πολύ καλή ποιότητα, είναι αναμφίβολα μερικά από τα «δυνατά» σημεία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Μοναδικό μείον, ότι θα πρέπει να εγκαταστήσετε το Veoh player για να μπορέσετε να δείτε βίντεο άνω των πέντε λεπτών, αλλά το θετικό είναι ότι έχοντας εγκαταστήσει το πρόγραμμα, μπορείτε να κατεβάσετε τις ταινίες στον υπολογιστή σας και να τις δείτε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να περιμένετε με τις ώρες να φορτώσουν (streaming).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v