Δέκα εκπαιδευτικά sites για δια... Internet μάθηση

Η εποχή των εκπαιδευτικών CD-Rom έχει παρέλθει προ πολλού και πλέον οι περισσότεροι στρέφονται στο διαδίκτυο προς αναζήτηση της πληροφορίας. Βρίσκουμε δέκα sites που παρέχουν κάθε είδους εκπαιδευτικό υλικό για όλα τα ενδιαφέροντα.
Δέκα εκπαιδευτικά sites για δια... Internet μάθηση
Αν αγοράζαμε υπολογιστή μερικά χρόνια πριν, το πιο πιθανό είναι να παίρναμε δώρο και ένα εκπαιδευτικό CD ή κάποια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Μπορεί για εκείνη την περίοδο κάτι τέτοιο να αποτελούσε καινοτομία, αλλά μετά από έναν μηνά χρήσης (ή και λιγότερο) το CD δεν είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τον χρήστη, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο... ράφι. Έκτοτε το Διαδίκτυο εξελίχθηκε, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες δυνατότητες στον χρήστη για ενημέρωση, ψυχαγωγία και μάθηση. Και όλα αυτά μέσα από χιλιάδες βίντεο, αφηγήσεις και διαδραστικές δυνατότητες. Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς εκπαιδευτικές ιστοσελίδες.

National Geographic
Το site του δημοφιλούς και αγαπημένου περιοδικού καλύπτει τεράστια ποικιλία από θέματα που αφορούν την ζωή πάνω στον πλανήτη Γη, με άφθονο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, άρθρα και παιχνίδια. Πλοηγηθείτε στις εντυπωσιακές του photo galleries, δείτε live το Natiοnal Geographic Channel, ακούστε μουσική καλλιτεχνών από όλα τα μέρη του κόσμου και αγοράστε συλλεκτικά αντικείμενα από το online shop της ιστοσελίδας. Υπάρχει επίσης, ειδική ενότητα αποκλειστικά για παιδιά (National Geographic Kids), όπου μπορούν να απασχοληθούν με μια σειρά από εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο, ιστορίες και κάθε λογής δραστηριότητες (συνταγές, cartoons και χειροτεχνίες). Η ιστοσελίδα ανανεώνεται καθημερινά και μπορείτε να ενημερώνεστε και μέσω newsletter για τα καινούργια άρθρα. Σημειώστε ότι αυτήν την περίοδο η ετήσια συνδρομή στο περιοδικό ανέρχεται στα δεκαπέντε δολάρια.

smithsonianmag.com
Το Ινστιτούτο Smithsonian στην Washington -ίσως το θυμάστε από την ταινία «Μία Νύχτα στο Μουσείο»- είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με δεκαεννιά μουσεία, εννέα ερευνητικά κέντρα και παραπάνω από εκατόν σαράντα συνεργαζόμενα μουσεία παγκοσμίως. Η ιστοσελίδα του περιοδικού το οποίο εκδίδεται από το ινστιτούτο είναι αντίστοιχη του National Geographic και εξίσου ενδιαφέρουσα. Εδώ θα βρείτε καθημερινά άρθρα για Ιστορία και Αρχαιολογία, Επιστήμη και Φύση, Τέχνες και Πολιτισμό, Ταξίδια και ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αξίζει επίσης, να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του Air & Space Magazine για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες πάνω σε θέματα εξερεύνησης του διαστήματος και γενικότερα ο,τι έχει να κάνει με πτήσεις.

Discovery Channel
Ακόμα ένα μεγάλο δορυφορικό κανάλι που διατηρεί την δική του ιστοσελίδα με άκρως ενδιαφέροντα κείμενα, το Discovery Channel, προσφέρει εκτός από παλαιότερα επεισόδια των επιτυχημένων shows του (ξεχωρίζουν τα Mythbusters, Planet Earth και Dirty Jobs) και μια σειρά από εντυπωσιακά βίντεο, ειδήσεις από κάθε γωνιά του κόσμου, εκπαιδευτικά παιχνίδια, blogs και online shop απ’ όπου και μπορείτε να αγοράσετε πρωτότυπα δώρα, Dvd, βιβλία και παιχνίδια. Αξίζει επίσης, να επισκεφτείτε και τα site από τα «αδερφάκια» του Discovery Channel . Το TLC, με άρθρα για το σπίτι και την οικογένεια, το Animal Planet με πληροφορίες για τα ζώα του πλανήτη και τις συνήθειές τους, το Science Channel με όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο της επιστήμης, το Military Channel με βίντεο από οπλικά συστήματα και αφιερώματα σε πολέμους και συρράξεις και τέλος, το Discovery Health με άρθρα και ειδήσεις από τον χώρο της υγείας.

Nasa
Οι λάτρεις του διαστήματος θα βρουν στο site της Nasa τον προσωπικό (ή καλύτερα ηλεκτρονικό) τους Παράδεισο. Εδώ θα μάθετε τα πάντα για τις επιχειρήσεις της Nasa στο διάστημα, αλλά και ένα σωρό ακόμα πληροφορίες για την εξερεύνηση του διαστήματος, μέσα από ενδιαφέροντα βίντεο, podcasts, photo galleries, 3-D φωτογραφίες, αλλά και ζωντανές αναμεταδόσεις των αποστολών σε streaming. Η ιστοσελίδα προσφέρει επίσης, πληροφορίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές, με μια σειρά από ειδικά κατασκευασμένα εκπαιδευτικά βίντεο και άρθρα. Η εγγραφή στο newsletter λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για να μπουν σε... τάξη οι χιλιάδες αυτές πληροφορίες.

bbc.co.uk/nature
Το πιο ενδιαφέρον microsite του BBC αποτελεί μια πλούσια πηγή πληροφοριών και video για θέματα που αφορούν την άγρια ζωή, το περιβάλλον, τις εξερευνήσεις και τις διάφορες εκθέσεις που γίνονται με κεντρικό θέμα την φύση. Μπορείτε να μάθετε πληροφορίες για τριακόσια εβδομήντα διαφορετικά είδη ζώων, αλλά και να διασκεδάσετε μαθαίνοντας τις φωνές τους με την λειτουργία «what they sound like». Στο site θα βρείτε επίσης αποσπάσματα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του σταθμού για το περιβάλλον.

Ted
Η Ted είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ξεκίνησε το 1984 σαν συνέδριο που στόχο είχε να φέρει σε επαφή ανθρώπους από τον χώρο της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του design. Έκτοτε η οργάνωση εξελίχθηκε και ξεκίνησε την διοργάνωση διεθνών συνέδρίων στα οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Πρόεδρος Al Gore, η ανθρωπολόγος Jane Goodall και ο Φυσικός Brian Greene. «Διαδίδοντας ιδέες» λοιπόν όπως λέει, η ιστοσελίδα του Ted διαθέτει δωρεάν και για κάθε χρήση βίντεο από ομιλίες σημαντικών ανθρώπων πάνω σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία, την ψυχαγωγία, την επιστήμη και την πολιτική. Είναι σίγουρο πως θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό.

howstuffworks.com
Εξαιρετικά ενδιαφέρον site, στο οποίο μπορείτε να βρείτε tips, απαντήσεις, λύσεις και πληροφορίες για τα πάντα. Από το πως «δουλεύει» πάνω μας η ζάχαρη και πως φτιάχνεται ένα taser, μέχρι την ιστορία των jeep από το ξεκίνημά τους και συμβουλές για.. υγιή νύχια. Το site καλύπτει μια τεράστια ποικιλία θεματικών ενοτήτων: άγρια ζωή, περιπέτεια, αυτοκίνηση, επικοινωνία, τεχνολογία, ηλεκτρονικά, διασκέδαση, διατροφή, γεωγραφία, υγεία, Ιστορία, σπίτι και κήπος, επιστήμη, οικονομία και άνθρωπος. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε τα χιλιάδες βίντεο που εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, καθώς και την δυνατότητα να ζητήσετε εσείς το άρθρο που θα θέλατε και έχετε ένα ιδανικό εκπαιδευτικό και πρωτότυπο site που κάθε μέρα προσθέτει και άλλο υλικό στην θεματολογία του.

arkive.org
Με ένα τεράστιο αρχείο φωτογραφιών και βίντεο από απειλούμενα είδη – και όχι μόνο- του ζωικού και υδάτινου βασιλείου, η ιστοσελίδα του ARKive φιλοδοξεί να μας ευαισθητοποιήσει πάνω στο ζήτημα της προστασίας τους. Αν θέλετε μπορείτε να ανεβάσετε και τις δικές σας φωτογραφίες από απειλούμενα είδη στο γκρουπ του Arkive στο Flickr. Τα μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παρουσιάσεις της ενότητας Darwin για να μάθουν περαιτέρω πληροφορίες για την εξέλιξη των ειδών, μέσα από πολύχρωμες φωτογραφίες και βίντεο. Σημειώστε ότι τα βίντεο της ιστοσελίδας μπορείτε να τα βρείτε και στο κανάλι του Arkive στο Youtube.

historytoday.com
Η ιστοσελίδα του περιοδικού History Today, σας παρέχει την δυνατότητα με μια απλή εγγραφή να περιηγηθείτε σε χιλιάδες κείμενα αρχείου από το περιοδικό και άρθρα για την σύγχρονη και παλαιότερη Ιστορία. Θα βρείτε επίσης αποσπάσματα από εφημερίδες του παρελθόντος στην ενότητα History in the News, επιστημονικές μελέτες πάνω σε περιόδους -σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας, ένα Ιστορικό λεξικό με τις σημαντικότερες χρονολογίες και αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων που έχουν ως θέμα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Αν και η γραφή των κειμένων είναι ακαδημαϊκή, είναι αρκετά κατανοητή από τον μέσο αναγνώστη.



Pbs
Το Pbs είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά κανάλια στην Αμερική με θεματολογία που αφορά την επιστήμη, τις τέχνες και την Ιστορία. Το site του είναι εξίσου ενδιαφέρον, μιας και προσφέρει δωρεάν παρακολούθηση των εκπομπών του καναλιού, καθώς και μια σειρά από ολιγόλεπτα βίντεο με θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή, την υγεία και τον πολιτισμό.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v