Ο Ζούκερμπεργκ σκέφτεται να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη

O Μαρκ και η ομάδα του σκέφτονται να αποσύρουν το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη αν η Meta δεν μπορέσει να επεξεργαστεί τα δεδομένα των ευρωπαίων στους servers της.
Ο Ζούκερμπεργκ σκέφτεται να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη
Θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς Facebook και Instagram; Δύσκολα τα πράγματα ε; Κι όμως, η απειλή είναι… υπαρκτή, καθώς εάν η «μαμά» εταιρεία Meta δεν αποκτήσει τη δυνατότητα να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να κλείσουν σε όλη την Ευρώπη.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε στην ετήσια έκθεση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην διαδικτυακή κοινότητα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας κατηγορεί τους νόμους και τους κανονισμούς από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, δικαστήρια και νομοθετικά όργανα, που ελέγχουν όλο και περισσότερο την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, και όπως αναφέρει επηρεάζουν «σημαντικές λειτουργίες».

Συγκεκριμένα, η Meta αναφέρεται σε απόφαση του 2020 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη λεγόμενη «Ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής». Αυτή η συμφωνία επέτρεπε ένα πλαίσιο για τη μεταφορά δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ, όμως ακυρώθηκε από το Δικαστήριο.

Η ΕΕ έχει αυστηρές απαιτήσεις προστασίας δεδομένων σχετικά με τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και η Meta βασίζεται επί του παρόντος σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες για τη μεταφορά δεδομένων, οι οποίες σύμφωνα με την εταιρεία ενδέχεται να υπόκεινται σε "ρυθμιστικό και δικαστικό έλεγχο".

«​Εάν δεν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε δεδομένα μεταξύ και μεταξύ χωρών και περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, ή εάν περιοριζόμαστε στον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά μας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, τον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ή την ικανότητά μας για στοχευμένες διαφημίσεις», αναφέρει η έκθεση.

Στη συνέχεια, η Meta διευκρινίζει ότι πιστεύει ότι θα μπορέσει να συνάψει νέες συμφωνίες το 2022, αλλά εάν δεν το κάνει, «πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Η λονδρέζικη οικονομική εφημερίδα CityAM επικοινώνησε με τη Meta, και η εταιρεία απάντησε με μια δήλωση από τον Αντιπρόεδρο Παγκόσμιων Υποθέσεων της εταιρείας, Nick Clegg, ο οποίος ανέφερε το εξής:

«Προτρέπουμε τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν μια αναλογική και ρεαλιστική προσέγγιση για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση σε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που, όπως  ακριβώς και το Facebook, βασίζονται σε αυτούς τους μηχανισμούς καλή τη πίστη για να μεταφέρουν δεδομένα με ασφαλή τρόπο».

Με πληροφορίες από Mashable, NZHerald

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v