Οι μεγαλύτερες απάτες του διαδικτύου

Θυμάστε τότε που αρχίσαμε να μπαίνουμε στο ίντερνετ τις απάτες που σου κολλούσαν στην καλύτερη ιό στο PC; Αν όχι θα σας τις θυμίσουμε εμείς.
Οι μεγαλύτερες απάτες του διαδικτύου
Πριν ο κόσμος πονηρέψει και καταλάβει πότε κάτι που βλέπει στο ίντερνετ είναι η απάτη, πολλοί επιτήδειοι το εκμεταλλεύτηκαν, σκαρφίζοντας ή σκαρώνοντας ή σκαρφιζόμενοι απάτες οι οποίες άλλοτε ήταν διασκεδαστικές κι άλλοτε απομυζούσαν τα λεφτά του κόσμου. Ιδού οι 5 χαρακτηριστικότερες:

Η νιγηριανή

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες διαδικτυακές απάτες από τις απαρχές του διαδικτύου. Κάποιος από μια χώρα (συχνά Νιγηρία, αλλά όχι πάντα) επικοινωνεί με το θύμα μέσω email σε σπασμένα αγγλικά. Εξηγεί ότι ένας πλούσιος που γνωρίζει προσωπικά πέθανε και τα χρήματα δεν έχουν πού να πάνε. Στη συνέχεια εξηγεί στο θύμα ότι αν μπορεί να τον βοηθήσει να βγάλει τα χρήματα από τη χώρα, θα του δώσει μερικά ως ανταμοιβή.

Αν το θύμα ψαρώσει, θα του ζητούν συνεχώς χρήματα για να καλύψουν διάφορα «έξοδα» που σχετίζονται με την κίνηση του κεφαλαίου, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι όλο αυτό το διάστημα το κλέβουν.

Λόγω της φήμης τους, πλέον αυτοί οι τύποι μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πηγαίνουν κατευθείαν στον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, επομένως πιθανότατα θα έχετε καιρό να τα δείτε. 

Η απάτη με την εξυπηρέτηση πελατών

Μία από τις πιο κλασικές απάτες στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή με την «τεχνική υποστήριξη». Σε αυτού του τύπου την απάτη, κάποιος σας καλεί και προσποιείται ότι είναι από τη Microsoft ή μια εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών. Σας πείθουν ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με κάποιου είδους κακόβουλο λογισμικό και σας ενθαρρύνουν να τους αφήσετε να ελέγξουν εξ αποστάσεως τον υπολογιστή σας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στο σύστημά σας κλέβοντας τα δεδομένα σας ή εγκαθιστώντας ransomware (κακόβουλο λογισμικό το οποίο δεσμεύει τα αρχεία σας). Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν μια άχρηστη «σουίτα ασφαλείας» ή θα απαιτήσουν πληρωμή για τις «υπηρεσίες» τους και η ειρωνεία είναι ότι αναστατώνονται αν αρνηθείτε.

Προώθησε αυτό […] αλλιώς θα πεθάνεις σε επτά μέρες

ΟΚ, μπορεί σήμερα αυτό το κόνσεπτ να φαίνεται σε έναν χρήστη του διαδικτύου εντελώς εξόφθαλμα απάτη αφού θυμίζει τη Σαμάρα από το The Ring, τότε όμως το ίντερνετ ήταν πιο ψαρωτικό. 

Συνήθως το πρόσωπο που απειλούσε στο μέιλ ήταν ο επτάχρονος Τέντι, ο οποίος έλεγε ότι αν δεν προωθήσετε αυτό το μέιλ σε δώδεκα άτομα, θα έρθει στον ύπνο σας να σας σκοτώσει. Έπειτα παραθέτει αληθινές «περιπτώσεις» ανθρώπων που δεν το έστειλαν. Προφανώς στη μία από αυτές η γυναίκα που δεν έστειλε το μέιλ, ενώ κοιμόταν στον καναπέ της είδε την οθόνη να τρεμοπαίζει και μετά ένα παιδάκι πετάχτηκε και τη σκότωσε. Η απάτη δεν είχε σκοπό να απομυζήσει κάτι, ήταν απλά μια βλακεία.

Συγχαρητήρια, είστε ο 999999ος επισκέπτης!

Εκεί που ήσασταν αμέριμνος και ανακαλύπτατε το ίντερνετ, ξαφνικά, ένα μπανεράκι εμφανιζόταν, ενίοτε ήταν και pop up σελίδα, το οποίο έλεγε ότι είστε ο τάδε επισκέπτης και γι’ αυτόν τον λόγο κερδίζετε ένα υπέρογκο ποσό ή κάτι ασαφές.

Στην περίπτωση που επισκεπτόσασταν τον σύνδεσμο, αυτός σας κατηύθυνε σε μία σελίδα λοταρίας η οποία ζητούσε προσωπικά στοιχεία προκειμένου να σας δώσει τα κέρδη σας. Στην καλύτερη να βλέπατε συνέχεια pop up παράθυρα, στη χειρότερη να υπέκλεπταν προσωπικά σας στοιχεία και να είχαν πρόσβαση στην πιστωτική σας κάρτα, για παράδειγμα.

Η μουσική απάτη

Παλαιότερα ο κόσμος κατέβαζε κατά κόρον μουσική σε μορφή mp3 από διάφορα προγράμματα όπως το Limewire. Φυσικά πολλά από αυτά τα mp3 περιείχαν μέσα ιό, επομένως όταν τα κατεβάζατε κολλούσατε και κάποιον ιό, αλλά το κλασικό ήταν η απάτη με το δεύτερο ηχητικό.

Στο εν λόγω ηχητικό ακουγόταν μία φωνή εμφανώς δημιουργημένη από υπολογιστή η οποία έδινε συμβουλές επενδύσεων, παρακινώντας το θύμα να επενδύσει σε penny stocks (μετοχές πολύ μικρής αξίας) τις οποίες παρουσιάζουν σαν «δικές τους μετοχές». Τώρα σας ακούγεται γελοίο, τότε όμως ψάρωνε πολύς κόσμος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v