Πώς να προστατευτείτε από τους χάκερ

Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα από τις επιθέσεις των χάκερ, ακολουθώντας δέκα απλές συμβουλές.
Πώς να προστατευτείτε από τους χάκερ
Η δύσμοιρη Τζένιφερ Λόρενς δεν ήταν η μόνη – και δε θα είναι η μόνη – που την «πάτησε» από χάκερ και είδε τις προσωπικές της φωτογραφίες φάτσα φόρα σε δεκάδες blog. Το χακάρισμα είναι αρκετά εύκολη υπόθεση τη σήμερον ημέρα, και μπορεί εσείς να μην έχετε τη δημοφιλία της, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να σας υποκλέψει δεδομένα και να σας κάνει τη ζωή δύσκολη.

Γι’ αυτό λοιπόν, προσέχουμε για να… έχουμε και ακολουθούμε δέκα βασικές συμβουλές προστασίας από χάκερ.

Μην έχετε το ίδιο password για όλα: Καταλαβαίνουμε, είναι δύσκολο να θυμάστε δέκα διαφορετικά passwords για κάθε μια διαφορετική υπηρεσία, όμως έχοντας έναν και μόνο κωδικό για όλες τις online υπηρεσίες κάνει πολύ πιο εύκολη τη δουλειά των χάκερ: αν βρουν έναν κωδικό, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα «χτυπήσουν» και τους υπόλοιπους.

Αλλάζετε συχνά password: Και κάντε το… μεγάλο. Οι κωδικοί σας θα πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες και να είναι δύσκολοι. Όχι δηλαδή Maraki1234556, αλλά mar@k!1?23. Οι χάκερ χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία τα οποία σκανάρουν και βρίσκουν εύκολα κωδικούς που αφορούν ονόματα ή ημερομηνίες γέννησης. Κάντε τους λοιπόν τη ζωή δύσκολη.

Ενεργοποιήστε τους κωδικούς επιβεβαίωσης: Αρκετές σελίδες όπως το facebook, ή και υπηρεσίες e-mail προσφέρουν τη δυνατότητα να σας αποστέλλεται ένας κωδικός ή μια ειδοποίηση στο κινητό κάθε φορά που κάποιος (ακόμα και εσείς ) επιχειρεί να μπει στον λογαριασμό σας από κάποια άγνωστη συσκευή. Εκμεταλλευτείτε αυτήν τους τη καλή διάθεση και χρησιμοποιήστε προς όφελός σας τις υπηρεσίες αυτές.

Κρατήστε το σύστημά σας ενημερωμένο: Προγράμματα όπως το PDF Reader και το Java χακάρονται συχνά από επιτήδειους, το ίδιο και λογισμικά όπως τα Windows. Κρατώντας τα ενημερωμένα με ανανεώσεις, τα «θωρακίζετε» από επιθέσεις χάκερ.

Προστατευτείτε: Είναι πασιφανές πως πρέπει να έχετε ένα ενημερωμένο antivirus στον υπολογιστή σας, το οποίο θα σας προστατέψει από το 95% των κινδύνων που… βρίσκονται εκεί έξω. Καλή δωρεάν επιλογή είναι το Microsoft Security Essentials, το οποίο παρέχει προστασία από spyware, malware και ιούς. Ενεργοποιήστε και το firewall στο σύστημά σας, το οποίο επίσης θα κρατάτε ενημερωμένο.

Προσοχή στις σελίδες που επισκέπτεστε: Ιστοσελίδες που ξεκινούν με HTTP χρησιμοποιούν το βασικό πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων, όμως σελίδες που ξεκινούν με HTTPS παρέχουν μια έξτρα ασφάλεια, η οποία επαληθεύει ότι η ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε είναι η αυθεντική και ο server το ίδιο. Κατεβάστε από εδώ ένα add on για τον browser σας, το οποίο σας κατευθύνει αμέσως σε σελίδες με https, όταν αυτό είναι δυνατόν. 

Προσοχή στα e-mail: Σίγουρα λαμβάνετε εκατοντάδες spam καθημερινά. Αρκετά από αυτά έχουν ελκυστικούς τίτλους ή/και συνημμένα αρχεία ή links τα οποία σας προτρέπουν να ανοίξετε. Μην το κάνετε, εκτός και αν εμπιστεύεστε 100% την διεύθυνση του αποστολέα. Επίσης, e-mail με θέμα “RE” ή “FW” ή “I Love you” είναι 99% σίγουρο ότι ανήκουν στην κατηγορία των κακόβουλων spam.

Προσοχή και στα κλικ: Θα έχετε δει δεκάδες μπάνερ σε σελίδες που σας προτρέπουν να κάνετε κλικ γιατί «κερδίσατε 100.000€ και 10 λαγουδάκια του playboy». Και πάλι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραπέμπουν στο ‘κατέβασμα’ κακόβουλου λογισμικού.

Προσοχή στα alerts: Αν ενώ σερφάρετε σας βγει ένα pop-up το οποίο γράφει ότι ο υπολογιστής σας απειλείται από ιό και σας ζητά να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα προστασίας, τότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το πρόγραμμα αυτό σε καμία περίπτωση δε θα σας προστατέψει, ενώ δεν αποκλείεται να έχετε ήδη «κολλήσει» κάτι, επομένως ξεκινήστε αμέσως scan με το antivirus.

Μην κάνετε «ευαίσθητα» αρχεία back up: Οι γυμνές σας φωτογραφίες στον καθρέφτη, τα amateur βίντεο με το κορίτσι σας και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στη συσκευή σας δεν είναι ανάγκη να «ανέβουν» σε μορφή backup σε cloud υπηρεσίες. Ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάποιος δε θα τα κλέψει – είδατε τι έγινε με το λεγόμενο fappening. Επομένως μην επιτρέψετε σε υπηρεσίες όπως το iCloud, το Dropbox, το Flickr ή το Google Drive να ανεβάζουν αυτόματα τα αρχεία σας στο σύννεφο.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v