Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα για βιντεοκλήσεις;

Ποιος έχει την καλύτερη ανάλυση, ποιος θα σου φάει τα λιγότερα δεδομένα αν είσαι έξω, και άλλες απορίες που ποτέ δεν θα είχαμε εκτός λοκντάουν.
Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα για βιντεοκλήσεις;
Μπορεί το Zoom να είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς σε δημοφιλία, υπάρχουν όμως πολλές καλές εναλλακτικές του, ειδικά αν αυτό που θες να κάνεις είναι βιντεοκλήση από κινητό. Όλο το απόσταγμα σοφίας που μας χάρισαν πέντε συνεχόμενοι μήνες λοκντάουν (και άλλοι δύο μπόνους πέρυσι, τότε που ανακαλύπταμε για πρώτη φορά στη ζωή μας πόσο αγαπάμε να μισούμε αυτό το καινούριο πράγμα που λέγεται βιντεοκλήση). 

Καταρχάς, τα βασικά…

Η πρώτη σου επιλογή αν είσαι κομμάτι βασικός τύπος, το Messenger, δεν χρειάζεται ούτε λινκ ούτε λογκίνς ούτε τίποτα. Εκεί που τσατάρεις, είτε στο κινητό είτε στον υπολογιστή σου, πατάς την κάμερα πάνω δεξιά και ξεκινάς μια βιντεοκλήση αξιοπρεπή σε ανάλυση, που δεν θα σου κοστίσει τρελά σε megabyte αν τυγχάνεις μη συνδεδεμένος σε wifi. Υπολόγισε περί τα 200 MB για ένα μισάωρο.

Χειρότερη ποιότητα εικόνας, αλλά και μικρότερο κόστος σε δεδομένα (γύρω στα 150 για μισή ώρα) έχει το αδερφάκι του, το Whatsapp, το οποίο επίσης έχει την ευκολία του «πατάω ένα κουμπί και ξεκινάω».

Ένας από τους ανταγωνιστές που εμφανίστηκαν όταν το Whatsapp άλλαξε μια από τις πολιτικές του και εξόργισε κοσμάκη, το Signal έχει χτίσει ένα μέρος της φήμης του επάνω στην εντυπωσιακή δυνατότητα HD βιντεοκλήσεων. Πραγματικά εντυπωσιακή, σαν να βλέπεις ταινία –γεγονός που σημαίνει πως τις μέρες που έχεις σπυράκια ή σημάδια στο πρόσωπο από το μαξιλάρι δεν θα θέλεις να το χρησιμοποιήσεις με το αντικείμενο του πόθου σου, φαίνονται όλα με ακρίβεια μεγεθυντικού φακού. Όπως μάλλον μαντεύεις, η χρήση του εκτός δικτύου wifi είναι απαγορευτική: την τελευταία φορά που το επιχειρήσαμε μας κόστισε 850 megabyte για 30 λεπτά κρυστάλλινης εικόνας.

Και μετά, οι ψαγμενιές…

Το Gather Town είναι ωραία εναλλακτική αν μαζεύεστε virtually τα βράδια με την παρέα, αλλά το Zoom το έχετε ψιλοβαρεθεί. Η εικόνα του είναι σαν να παίζεις ρετρό video game, και το βασικό του πλεονέκτημα σε σχέση με το Zoom είναι ότι μπορείτε να μοιραστείτε σε εικονικά «τραπέζια» με τον καθένα σας να μετακινείται από το ένα στο άλλο και να μιλάει –ή να παίζει παιχνίδια– μόνο με όσους κάθονται εκεί. Όπως θα συνέβαινε αν βρισκόσασταν σε ένα πάρτι, φαντάσου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν μέχρι και 25 άτομα ταυτόχρονα –αν είστε περισσότεροι, θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα δολάριο το άτομο. Όπως φαντάζεσαι, δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο από κινητό –προτίμησέ το αν κάνεις κυρίως βιντεοκλήσεις από τον υπολογιστή σου.



Αυτό με τα τραπέζια το κάνει και το Spatial Chat, και μάλιστα χωρίς τα παράξενα γραφικά του video game, αλλά με μια εικόνα κανονικού café, στα τραπέζια του οποίου μπορείς ανά πάσα στιγμή να δεις ποιος κάθεται και να πας να ξεκινήσεις κουβέντα. Είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό για βιντεοκλήσεις που δεν περιορίζονται στον στενό κύκλο των φίλων σου. Κανονίζετε, ας πούμε, να καλέσετε ο καθένας από έναν ακόμα φίλο και κάνετε το παλιό το socializing το ορθόδοξο… μέχρι να το ξαναβρούμε στις κανονικές ζωές μας. Υποστηρίζει (δωρεάν πάντα) μέχρι και 25 άτομα ταυτόχρονα.



Τέλος, για επαγγελματικές ή ημι-επαγγελματικές βιντεοκλήσεις, το Remo συστήνεται ως συνεδριακό κέντρο με εικονικά καθίσματα, και είναι εξαιρετικά χρήσιμο αν αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να έχεις έναν ή δύο βασικούς ομιλητές που απευθύνονται σε πολλούς (ή πάρα πολλούς) συμμετέχοντες –το χρησιμοποιεί η Google στα συνέδριά της, για να καταλάβεις. Έχει κι αυτό την δυνατότητα κατ’ ιδίαν συζητήσεων σε βίντεο, η οποία όμως γίνεται με τυχαία επιλογή μέσω ενός αλγόριθμου –σκέψου το περίπου όπως ένα Chat Roulette για επαγγελματικά περιβάλλοντα, ό,τι πρέπει δηλαδή για να κάνεις networking που λένε και οι πολυεθνικάριοι.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v