Όσα πρέπει να ξέρουμε για το 5G

Ποιο είναι το… ποιόν της πέμπτης γενιάς των mobile ευρυζωνικών δικτύων; Τι περισσότερο προσφέρει και ποιους κινδύνους (δεν) ενέχει;
Όσα πρέπει να ξέρουμε για το 5G
Θα το έχετε ακούσει να διαφημίζεται από τις εγχώριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και να κατηγορείται για ένα κάρο δεινά. Τι ακριβώς είναι το 5G, πώς θα αλλάξει τις ζωές μας και τι κινδύνους φέρνει; Αν φέρνει.

Τι είναι το 5G;

Το 5G αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, φέρνοντας υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, μεγαλύτερο bandwith και πολύ χαμηλή καθυστέρηση, ώστε «ευαίσθητες» συσκευές, όπως τα τηλεχειριστήρια συσκευών και βιντεοπαιχνιδιών, να έχουν άμεση απόκριση. Η μέση ταχύτητα του δικτύου 5G κυμαίνεται από 150-200Mbps, ενώ  η μέγιστη θα φτάνει τα 1Gbps.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούμε να «κατεβάσουμε» μια full HD ταινία μέσα σε περίπου 3 λεπτά, ενώ σε δίκτυο 4G ο αντίστοιχος χρόνος είναι 15 λεπτά. Το 5G αναμένεται να συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα νέων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ηλεκτρονικής υγείας (τηλεϊατρική, απομακρυσμένη παρακολούθηση, τηλεχειρουργική).

Ποια είναι η διαφορά του με τις προηγούμενες τεχνολογίες;

Το 5G αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη στα πρότυπα τηλεπικοινωνιών. Για να έχει αυξημένη απόδοση, το 5G θα επεκταθεί σε υψηλότερες συχνότητες, περίπου από 3,5 GHz έως και μερικές δεκάδες GHz. Οι υψηλότερες συχνότητες είναι νέες για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως σε άλλες εφαρμογές, όπως ραδιοσυνδέσεις από σημείο σε σημείο και σαρωτές σώματος για ελέγχους ασφαλείας.

Σε αυτές τις υψηλότερες συχνότητες, τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούν μεγαλύτερο αριθμό βάσεων και συνδεδεμένων αντικειμένων. Το 5G θα χρησιμοποιήσει επίσης κεραίες νέου τύπου (beam-forming antennas) για να εστιάσει τα σήματα πιο αποτελεσματικά προς τη συσκευή που χρησιμοποιείται κάθε φορά, αντί να έχει το σήμα «απλωμένο» σε ευρείες κατευθύνσεις, όπως συμβαίνει με τις τωρινές κεραίες.

Τι είναι το “Internet of Things” και πώς συνδέεται με το 5G;

Με την ευρύτερη έννοια, ο όρος IoT περιλαμβάνει όλα όσα συνδέονται με το Διαδίκτυο, αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να ορίσει αντικείμενα που "μιλούν" μεταξύ τους. Με απλά λόγια το Internet of Things αποτελείται από συσκευές: από απλούς αισθητήρες έως smartphone και φορητές συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους. Η εμπορική επιτυχία του συνδέεται κυρίως με την απόδοσή του, η οποία εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να επικοινωνήσει με άλλες συσκευές IoT. Με το 5G, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων θα αυξηθούν σημαντικά και αυτή η αύξηση της ταχύτητας θα επιτρέψει στις συσκευές IoT να επικοινωνούν και να μοιράζονται δεδομένα πιο γρήγορα από ποτέ.

Ποια είναι τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία του 5G;

Αυτή τη στιγμή, η ακτινοβολία από την έκθεση σε κεραίες 5G στα περίπου 3.5GHz είναι παρεμφερής με αυτή από τις υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Με τη χρήση πολλαπλών δεσμών από τις κεραίες 5G, η ακτινοβολία θα είναι μεταβαλλόμενη και θα εξαρτάται από παράγοντες όπως η τοποθεσία του χρήστη και η χρήση των υπηρεσιών που κάνει. Με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις κεραιών 5G είναι περιορισμένες, η ακριβής αλλαγή στην ακτινοβολία που θα εκτεθούν οι χρήστες είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από το 5G;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι σήμερα, και μετά από πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν συνδέεται με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες. Τα συμπεράσματα που σχετίζονται με την υγεία εξάγονται από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το ραδιοφάσμα, αλλά, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο λίγες μελέτες στις συχνότητες που θα χρησιμοποιήσει το 5G.

Η θέρμανση ιστών είναι ο κύριος μηχανισμός αλληλεπίδρασης μεταξύ των πεδίων ραδιοσυχνοτήτων και του ανθρώπινου σώματος. Τα επίπεδα έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες από τις τρέχουσες τεχνολογίες έχουν ως αποτέλεσμα αμελητέα αύξηση της θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα. Καθώς αυξάνεται η συχνότητα, υπάρχει λιγότερη διείσδυση στους ιστούς του σώματος και η απορρόφηση της ενέργειας περιορίζεται στην επιφάνεια του σώματος (δέρμα και μάτια). Υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική έκθεση ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες, δεν αναμένονται συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη Ιονίζουσα Ραδιενέργεια (ICNIRP) ανακοίνωσε ότι δε βρήκε κανένα στοιχείο το οποίο να υποδηλώνει πως οι τεχνολογίες 5G αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. 

Είναι ασφαλές;

Σύμφωνα με την εταιρεία Kaspersky, η κυβερνοασφάλεια του 5G χρειάζεται κάποιες σημαντικές βελτιώσεις, για να αποφευχθούν κίνδυνοι εισβολής. Η ανησυχία της εταιρείας προκύπτει τόσο από το ίδιο το δίκτυο, όσο και από τις συσκευές που συνδέονται με 5G. Τα δυναμικά συστήματα που βασίζονται σε λογισμικό 5G έχουν πολύ περισσότερα σημεία δρομολόγησης κίνησης, επομένως για να είναι απολύτως ασφαλή, όλα αυτά τα σημεία πρέπει να παρακολουθούνται. Επίσης, η τεράστια ταχύτητά του αλλά και ο όγκος δεδομένων που μεταφέρει θέτει ψηλά τον πήχη της «θωράκισης» για τις ομάδες προστασίας από χάκερ.

Ακόμα, το γεγονός ότι χάρη στο 5G θα μπορούν να συνδέονται εκατομμύρια συσκευές με διάφορα επίπεδα ασφαλείας (έξυπνες τηλεοράσεις, κλειδαριές, ψυγεία, ηχεία κ.α.), ο κίνδυνος για «κενά» ασφάλειας αυξάνεται και οι παραβιάσεις ενδέχεται να είναι ανεξέλεγκτες.  Σε κάθε περίπτωση, τα κενά αυτά ασφαλείας μπορούν να διορθωθούν, αρκεί οι εταιρείες και οι προγραμματιστές να μεριμνήσουν.

Ποιος δίνει τις διεθνείς οδηγίες;

Δύο διεθνείς οργανισμοί δίνουν τις οδηγίες έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και οι περισσότερες χώρες τις τηρούν:

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, μέσω της Διεθνούς Επιτροπής Ηλεκτρομαγνητικής Ασφάλειας.

Αυτές οι οδηγίες καλύπτουν ραδιοσυχνότητες έως 300 GHz, συμπεριλαμβανομένων των συχνοτήτων που θα καλύπτει το 5G.

Υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το 5G και την υγεία στο Διαδίκτυο. Πώς ξέρω τι να εμπιστευτώ;

Όταν κοιτάζετε πληροφορίες στο Διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε την υπεράσπιση απόψεων και την αμερόληπτη αξιολόγηση της έρευνας. Μια αμερόληπτη αξιολόγηση ξεκινά χωρίς προκαταρκτικά συμπεράσματα, εξετάζει όλες τις σχετικές έρευνες, τις αξιολογεί για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους και εξάγει συμπεράσματα βάσει αυτής της αξιολόγησης. Η υπεράσπιση απόψεων (advocate), από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει επιλεγμένες πληροφορίες για να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη άποψη και δεν επιχειρεί να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα των αντίθετων απόψεων.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τις «προσφυγές επιστημόνων» για το 5G. Η επιστήμη δεν διεξάγεται με ένσταση ή ψηφοφορία, αλλά με προσεκτική ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων. Οι απόψεις των επιστημόνων είναι εξίσου δυνατές με τα στοιχεία που παρουσιάζονται για να τις υποστηρίξουν.

Κατά την αξιολόγηση των απόψεων που παρουσιάζονται λοιπόν, πριν αποφασίσετε οτιδήποτε, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Τι εμπειρία διαθέτουν οι συγγραφείς; Καλύπτει το εύρος που απαιτείται για την πλήρη αξιολόγηση της σχετικής βιβλιογραφίας (για παράδειγμα, βιολογία, επιδημιολογία, μηχανική / φυσική, στατιστική) ή περιορίζεται στο πεδίο εφαρμογής ή πραγματοποιείται από ένα άτομο;

Ποιος είναι ο δηλωμένος σκοπός της αναφοράς / ιστότοπου; Στοχεύει σε μια ισορροπημένη αξιολόγηση ή υποστηρίζει μια συγκεκριμένη άποψη;

Οι συγγραφείς ολοκλήρωσαν μια συστηματική αναζήτηση για την ερευνητική τους βιβλιογραφία ή αναφέρονται μόνο στη βιβλιογραφία που υποστηρίζει μια συγκεκριμένη άποψη;

Πώς αξιολογήθηκε η ποιότητα της ερευνητικής βιβλιογραφίας;

Παρουσιάζει πληροφορίες με αμερόληπτο τρόπο ή χρησιμοποιεί συναισθηματική έκκληση;

Οι απαιτήσεις για δίκαιη αξιολόγηση είναι παρόμοιες με τις υποχρεώσεις ενός ειδικού μάρτυρα στο δικαστήριο. Το βασικό καθήκον είναι η αμεροληψία και όχι η συνηγορία σε μια άποψη. Έτσι το δικαστήριο, και στην προκειμένη περίπτωση εμείς, πρέπει να προσδιορίζουμε όχι μόνο τα δεδομένα που υποστηρίζουν μια άποψη, αλλά και το υλικό που μπορεί να την αντικρούσει.

O κορωνοϊός οφείλεται στο 5G;

Όχι. O COVID-19 προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα άλλο. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από πομπούς 5G, σε επίπεδα που συμμορφώνονται με τα όρια έκθεσης θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε μολύνσεις. Οι άνθρωποι μολύνονται από το COVID-19 ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή όχι πομποί 5G στην περιοχή που ζουν.

Πηγές: 1, 2
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v