Με ποια κριτήρια ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ;

Πόσο ευχαριστημένοι είμαστε από τα σούπερ μάρκετ; Με ποια κριτήρια τα αξιολογούμε; Μεγάλη πανελλαδική έρευνα του ΙΕΛΚΑ απαντά αυτά και άλλα ερωτήματα.
Με ποια κριτήρια ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ;
Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας για τη σχέση των Ελλήνων με τα… σούπερ μάρκετ τους. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές πιστεύουν σε γενικές γραμμές ότι η αγοραστική εμπειρία έχει βελτιωθεί την τελευταία τριετία.

Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια αξιολογούν όλο και πιο θετικά την παρεχόμενη αξία σε σχέση με την τιμή που λαμβάνουν στις αγορές τους από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Η παρεχόμενη αξία (Value for Money) κρίνεται κυρίως με βάση την αγοραστική εμπειρία και τη διάθεση επώνυμων, ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, αλλά και με βάση τη γενικότερη συμβολή του κλάδου στη ζωή του καταναλωτή (π.χ. εταιρική κοινωνική ευθύνη, δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας κλπ).

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν οι καταναλωτές στην έρευνα:

Το πιο «δυνατό» σημείο της αγοραστικής εμπειρίας είναι το προσωπικό των καταστημάτων. Οι καταναλωτές έχουν θετική γνώμη για την εξυπηρέτηση και βοήθεια που λαμβάνουν από το προσωπικό σε ποσοστό 84%, η εξυπηρέτηση από το προσωπικό αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 86%.

• Σε σχέση με καθεαυτή τη διαδικασία αγοράς, οι θετικές απαντήσεις φτάνουν στο 86% με σημαντική βελτίωση έναντι του 79% του 2016, με τους καταναλωτές να θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τις αγορές τους πιο γρήγορα και άνετα στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με άλλα καταστήματα. Τα καταστήματα πέρα από τη συνεχή διαθεσιμότητα ποιοτικών προϊόντων σε μεγάλο εύρος ποικιλίας και τιμών, παρέχουν και σημαντικές συμπληρωματικές υπηρεσίες (π.χ. παρκινγκ, εξυπηρέτηση και διανομή κατ’ οίκον).

• Ιδιαίτερα θετική είναι η αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των διαθέσιμων προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Οι θετικές γνώμες για την ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων φτάνουν το 84%, με σημαντική βελτίωση έναντι του 78% του 2016, ενώ οι θετικές γνώμες για την ποικιλία των προϊόντων φτάνει το 86% των καταναλωτών.

Συνολικά το 80% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει θετική αίσθηση μετά την έξοδο του από το κατάστημα, ποσοστό βελτιωμένο έναντι του 70% που καταγραφόταν τη προηγούμενη διετία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v