eBay: Οδηγός για αρχαρίους… στο σφυρί

Τα πρώτα σας bid, οι αγοραπωλησίες, οι παγίδες και το PayPal. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες στις οποίες βρίσκετε… τα πάντα και πάμφθηνα.
eBay: Οδηγός για αρχαρίους… στο σφυρί
της Ηρώς Κουνάδη 

Στο νούμερο ένα site δημοπρασιών και αγοραπωλησιών μεταξύ χρηστών, μπορείς να βρεις τα πάντα: από παλιά τεύχη του Αστερίξ μέχρι iPhone 4 στο κουτί τους, και από το άρωμα που φορούσε η μαμά σου και δεν κυκλοφορεί πια στην Ελλάδα μέχρι μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Όπως, βέβαια, και με κάθε sui generis site/ κοινωνικό δίκτυο/ ηλεκτρονικό κατάστημα, το eBay διέπεται από τους δικούς του κανόνες, κι έχει τα δικά του μυστικά και κόλπα με τα οποία καλό θα ήταν να εξοικειωθείτε πριν βγείτε στον πηγαιμό για το πρώτο σας auction –την πρώτη σας δημοπρασία, αν το προτιμάτε ελληνιστί. Ετοιμάσαμε έναν μίνι οδηγό για αρχαρίους, για να μην χαθείτε στους λαβυρίνθους του.

Κάθε αρχή και… εύκολη

Ξεκινάτε δημιουργώντας έναν (εννοείται δωρεάν) λογαριασμό, πράγμα που δεν θα σας πάρει περισσότερα από πέντε λεπτά. Εν συνεχεία, αναζητάτε ό,τι είναι αυτό που ψάχνετε και αφιερώνετε τα επόμενα λεπτά στο να συνέλθετε από την έκπληξη που προκαλεί σε κάθε πρωτάρη το σύνολο των αποτελεσμάτων και το χαμηλό των τιμών τους. Αν, πάλι, δεν ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο, καλά να περάσετε τις επόμενες τρεις ώρες που θα χαζεύετε τις κατηγορίες μουρμουρίζοντας αναπάντητα ερωτήματα του τύπου «μα καλά, ποιος σκέφτηκε να πουλήσει μια υπογεγραμμένη κάρτα του Κωστή Στεφανόπουλου;!;». Αληθινή ιστορία.

Βρήκα αυτό που έψαχνα! Τι κάνω τώρα;

Οι αγοραπωλησίες στο eBay είναι δύο ειδών: Οι δημοπρασίες (τις καταλαβαίνετε από το μεγάλο κουμπάκι “Place Bid” πλάι στο αντικείμενο του πόθου σας) και οι απευθείας πωλήσεις (τις καταλαβαίνετε από το μεγάλο “Buy It Now”). Κάποια αντικείμενα προσφέρουν και τις δύο επιλογές. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιμή δίπλα στο Buy It Now θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη του bid –σαν να λέμε, πληρώνεις κάτι παραπάνω, αλλά γλιτώνεις την αναμονή και την αγωνία μέχρι να λήξει η δημοπρασία.

Τι γίνεται με τις δημοπρασίες;

Υπάρχει, κατ’ αρχάς, ένα “starting price”, η τιμή εκκίνησης, και εν συνεχεία αν έχουν γίνει άλλα bids (ήτοι, άλλες προσφορές) η τιμή που βλέπετε δίπλα στο αντικείμενο είναι το τελευταίο bid που έχει γίνει από κάποιον χρήστη. Ακριβώς από πάνω, υπάρχει η ένδειξη “time left” που σας ενημερώνει πότε τελειώνει η δημοπρασία –σε ώρες, μέρες ή λεπτά.

Προσοχή-προσοχή: Μην επαναπαυτείτε αν κάνετε το πρώτο bid σε μια δημοπρασία που τελειώνει σε μερικές μέρες, και δεν δείτε κανένα άλλο τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι συνήθης πρακτική να περιμένεις μέχρι λίγα λεπτά πριν λήξει η δημοπρασία, και να κάνεις τότε το τελευταίο bid (το οποίο είναι, ας πούμε, 1-2 δολάρια ή ακόμα και 1-2 cents πάνω από το προηγούμενο) για να πάρεις ένα αντικείμενο που θέλεις πολύ «μέσα από τα χέρια» του τελευταίου bidder, πριν εκείνος προλάβει να αντιδράσει. Αν παρακολουθείτε μια δημοπρασία ενός αντικειμένου που θέλετε πολύ, κατεβάστε την (δωρεάν) εφαρμογή του eBay στο κινητό σας, για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στην οθόνη κάθε φορά που κάποιος «χτυπάει» το αντικείμενο των ονείρων σας. Θα μπορείτε, έτσι, να αυξήσετε το δικό σας bid και να το διεκδικήσετε ξανά. Σημειώστε, βέβαια, ότι στον πυρετό της δημοπρασίας κινδυνεύετε να παρασυρθείτε και να καταλήξετε να αγοράσετε 100 δολάρια κάτι που αρχικά κόστιζε 10. Αναρωτηθείτε αν η τιμή του bid που ετοιμάζεστε να κάνετε θα σας φαινόταν δίκαιη και ως αρχική τιμή, πριν προχωρήσετε στην επόμενη προσφορά σας.

Μην αμελείτε τα reviews

Το eBay είναι, στην πραγματικότητα, μια τεράστια παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων που αγοράζουν και πουλάνε αντικείμενα ο ένας στον άλλο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τα reviews, τις κριτικές και τις αξιολογήσεις δηλαδή, του κάθε χρήστη από άλλους χρήστες, πριν κάνετε ένα bid ή προχωρήσετε στην αγορά ενός αντικειμένου. Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, όπως πόσο καιρό κάνει να στείλει ένα αντικείμενο από τη στιγμή που θα λάβει την πληρωμή, πόσο αξιόπιστος είναι, κατά πόσο τα αντικείμενα που πουλάει αντιστοιχούν στις περιγραφές τους, και πάει λέγοντας.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να γράψετε κι εσείς review αφού παραλάβετε το αντικείμενό σας, είτε είστε ευχαριστημένοι είτε όχι. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε πάντα υπ’ όψιν ότι ο πωλητής σας είναι άνθρωπος και όχι (στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον) μαγαζί ή επιχείρηση. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απαραίτητος εδώ, γιατί –σε αντίθεση, ας πούμε, με τα καταστήματα– στους ανθρώπους τυχαίνει να χωρίσουν, να αρρωστήσουν, να μείνουν από βενζίνη στον δρόμο για το ταχυδρομείο. Αυτό που κάνουν δεν είναι η δουλειά τους, δεν είναι επαγγελματίες πωλητές, κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να περιμένετε εξυπηρέτηση αντίστοιχη με αυτήν ενός καταστήματος.

Η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών είναι το άλφα και το ωμέγα στη λειτουργία του eBay. Πριν παραπονεθείτε δημοσίως για οτιδήποτε, επικοινωνήστε με τον πωλητή σας και προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα μεταξύ σας. Σε εμάς έχει τύχει ακόμα και να μας επιστραφούν εξολοκλήρου τα χρήματα (πιστώνονται σαν αντιλογισμός στην πιστωτική κάρτα) επειδή η αποστολή του αντικειμένου καθυστέρησε τόσο που προτιμήσαμε να ακυρώσουμε την αγορά.

Πώς πληρώνω και πώς φτάνουν σε εμένα οι αγορές μου;

Αν κερδίσετε την δημοπρασία, ή αγοράσετε κάτι απευθείας με το μαγικό κουμπάκι “Buy It Now”, θα πρέπει εντός μιας-δύο ημερών να προχωρήσετε στην πληρωμή. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αυτή γίνεται μέσω του PayPal, για να είναι όλες οι συναλλαγές όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς. Ακόμα και αν δεν έχετε λογαριασμό στο PayPal, υπάρχει η δυνατότητα (στο καινούριο παραθυράκι που ανοίγει το PayPal) “pay with my credit card”, για να πληρώσετε κανονικά με την πιστωτική σας.

Στο ποσό που θα πληρώσετε συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής, τα οποία αναγράφονται πάντα κάτω από την τιμή του αντικειμένου, και τα οποία είναι πάντα απαραίτητο να κοιτάτε, διότι συχνά (ας πούμε στις περιπτώσεις που αγοράζετε κάτι από τις ΗΠΑ) αυτά ξεπερνούν την τιμή του αντικειμένου που αγοράζετε. Ο τρόπος αποστολής διαφέρει –και διευκρινίζεται πάντα στις λεπτομέρειες που συνοδεύουν την περιγραφή του αντικειμένου– η εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι τα δημόσια ταχυδρομεία κερδίζουν στα σημεία τις εταιρείες courier. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εννιά φορές στις δέκα, το αντικείμενο που αγοράσατε θα καταλήξει από κάποια άκρη του κόσμου σε ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, από το οποίο θα κληθείτε να το παραλάβετε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v