Εναλλακτικά σούπερ μάρκετ: Τα… ψώνια του λαού

Fair Trade πρατήρια προϊόντων, συνεταιριστικές αλυσίδες καταστημάτων με αγροτικά προϊόντα και αμιγώς… βιολογικά σούπερ μάρκετ μπαίνουν δυναμικά στο «παιχνίδι» της κατανάλωσης προσφέροντας συμφέρουσες εναλλακτικές στο αγοραστικό κοινό. Ποια είναι και πού θα τα βρούμε.
Εναλλακτικά σούπερ μάρκετ: Τα… ψώνια του λαού
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κόντρα στην εξωφρενική ακρίβεια των κάθε λογής προϊόντων πρώτης ανάγκης, η οποία δεν… χαμπαριάζει από κρίση, ολοένα και περισσότερα καταστήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και χαρακτήρα. Πρατήρια που συνεργάζονται με αγροτικούς συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα, αλυσίδες μεγάλων εμπορικών καταστημάτων που κάνουν το ίδιο φέρνοντας προϊόντα «από το χωράφι στο ράφι» χωρίς να επιβαρύνεται η τιμή τους από μεσάζοντες, βιολογικά σούπερ μάρκετ με έμφαση στο δίπτυχο «υψηλή ποιότητα – ελεγχόμενη τιμή» και fair trade μαγαζιά σε γωνιές της Αθήνας, αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικές εναλλακτικές στις… mainstream αγορές από τα κλασικά σούπερ μάρκετ.

Επιλογή (Αργυρούπολη, Κορυδαλλός, Κολωνός, Ίλιον)

Με το μότο «από το χωράφι στο ράφι, η αλυσίδα Επιλογή επιβεβαιώνει πανηγυρικά το comeback των συνεταιριστικών σούπερ μάρκετ, υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και της εταιρείας «Ελληνική Διατροφή». Μέχρι αυτή τη στιγμή τα σούπερ μάρκετ Επιλογή έχουν φτάσει τα τέσσερα στην Αττική, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας θα αριθμούν 10. «Θέλαμε να δώσουμε στον καταναλωτή την ευκαιρία να γνωρίσει προϊόντα παραγόμενα από αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρούς Έλληνες παραγωγούς, τα οποία παράγονται με ιδιαίτερα υψηλά ποιοτικά standards και συγχρόνως είναι πολύ χαμηλότερα σε τιμή από τα αντίστοιχα επώνυμα», μας λέει σχετικά με το concept o κύριος Γιώργος Αλεξάκης γενικός εμπορικός διευθυντής του ομίλου «Ελληνική Διατροφή». Πράγματι, στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας υπάρχουν μεν branded προϊόντα, αλλά ακριβώς δίπλα σε αυτά υπάρχει το αντίστοιχο – και σαφέστατα φθηνότερο – αγροτικό προϊόν. Το ρύζι Χαλάστρας για παράδειγμα (500γρ.), κοστίζει μόλις 0.50€ με μία ακόμα συσκευασία δώρο.
 
«Η αισθητή διαφορά στην τιμή επιτυγχάνεται από δύο παράγοντες», λέει ο κ. Αλεξάκης. «Ο πρώτος είναι ότι δεν υπάρχει χονδρέμπορος ανάμεσα στον συνεταιρισμό και την ‘Επιλογή’ και ο δεύτερος ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλό το λειτουργικό κόστος της εταιρείας».

Στα προϊόντα της αλυσίδας βρίσκουμε μεταξύ άλλων γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα της εταιρείας ΤΡΙΚΚΗ (Συνεταιριστική Βιομηχανία Γάλακτος Τρικάλων), λάδι από τη Σητεία, τα ελληνικά χιώτικα τυριά «Μαστέλο», χυμούς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας και πολλούς ακόμα κωδικούς προϊόντων ( 273 στο σύνολο) που προέρχονται από 28 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διευθύνσεις τον καταστημάτων θα βρείτε εδώ

Βιολογικά Κυριακίδης (Λεωφόρος Αλίμου 15, Άλιμος. Τηλ: 2130087100)

Το πρώτο σούπερ μάρκετ στην χώρα με βιολογικά προϊόντα είναι γεγονός από τον περασμένο Δεκέμβρη. Τα «Βιολογικά Κυριακίδης» με μότο «η άλλη λύση», στόχευσε στο να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο των βιολογικών όντας ένα πλήρες σούπερ μάρκετ με βιολογικά, παραδοσιακά, ολοκληρωμένης διαχείρησης και ειδικής διατροφής προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Στο κατάστημα υπάρχουν ειδικοί χώροι με προϊόντα για χορτοφάγους, για διαβητικούς και ένας χώρος για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ενώ για λόγους πληρότητας, προσφέρει και συμβατικά προϊόντα καθώς και όλα όσα περιμένει να βρει κάποιος σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, όπως απορρυπαντικά, χαρτικά και ποτά.

Altromercato (Βεΐκου 2, Kουκάκι. Τηλ: 210 36 14 070)

Δημιούργημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Fair Trade Hellas, η οποία ιδρύθηκε το 2004 προωθώντας μια εναλλακτική διαδικασία εμπορίου που δεν στοχεύει στο μέγιστο κέρδος αλλά στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, το “Altromercato” αποτελεί το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα με προϊόντα από όλο τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τσάι και καφέδες, αποξηραμένα μανιτάρια Suillius luteus από το Εκουαδόρ (ανταγωνιστικά των πορτσίνι), βιολογικά μακαρόνια με αλεύρι κινόα, χουρμάδες medjoul από την Παλαιστίνη, πολλές και διάφορες ποικιλίες ρυζιού από όλον τον κόσμο, όσπρια, σάλτσες και μαρμελάδες, σοκολάτες, μπαχαρικά, μερικές ετικέτες κρασιών από την Ιταλία και αρκετά χειροποίητα αντικείμενα έθνικ χαρακτήρα. Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση και τις δραστηριότητές της θα βρείτε στο site της Fair Trade Hellas.

Ωράριο λειτουργίας καταστήματος “altromercato”:
Δευτέρα – Tετάρτη – Σάββατο: 9:30-15:30. Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 9.30-20:30

Σπόρος (Σπ. Τρικούπη 21, Αθήνα. Τηλ: 210 3801375)

Κατεβαίνοντας στην πλατεία Εξαρχείων από την Σπ. Τρικούπη, θα συναντήσετε το μικρό μαγαζάκι του «Σπόρου». Εκεί μπορείτε να βρείτε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», όπως καφέ από τους Τσιάπας του Μεξικού, κακάο από την κοοπερατίβα El Ceibo της Βολιβίας, μάτε από το Κίνημα των Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας, τσάι από το κίνημα των Adivasi και άλλους παραγωγούς της Ινδίας και ζάχαρη από συνεταιρισμούς στο Εκουαδόρ. Ο Σπόρος έχει… φυτρώσει και σε μία ακόμη διεύθυνση με το όνομα «Σκόρος». Πιο συγκεκριμένα, στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσσού, λειτουργεί μόνιμο χαριστικό παζάρι καθημερινά 11:30-15:00 και 17:30-20:30, πλην Δευτέρας και Σαββάτου.Διαβάστε περισσότερα στο site του Σπόρου.

Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Μελενίκου 29, Θεσσαλονίκη)

Τυροκομικά, όσπρια, ελαιόλαδο, σιτηρά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σάλτσες, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, κακάο, βότανα, απορρυπαντικά και… κουλουράκια είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που συγκεντρώνονται στα ράφια του πρατηρίου του Σ.ΠΑ.ΜΕ στην συμπρωτεύουσα, μιας προσπάθειας που συμβάλλει στην αλληλοϋποστήριξη συνεταιριστικών προϊόντων. Το πρατήριο συνεργάζεται με συνεταιρισμούς όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανταμάδου Μυτιλήνης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν.Σερρών, Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανηλίου Πηλίου Βόλου και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός ”Ιδαία Γή” Γεργερής Ηρακλείου.

Το πρατήριο λειτουργεί: Τα πρωϊνά Δευτέρα ως Σάββατο 11:00 – 15:00 και τα απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκεύη 17:30 – 21:00

Τerra Verde (Mιχάλη Νταλιάνη 5, Παλιά Πόλη, Χανιά)

«Βλέποντας καθημερινά την απαξίωση των αγροτών-παραγωγών και των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια τους, με στόχο την προώθηση μιας άλλης λογικής στην αγροτική παραγωγή και διακίνηση», γράφουν οι οργανωτές του Τerra Verde που λειτουργεί από το 2008 στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Στο πρατήριό τους διακινούν μεταξύ άλλων καφέ από τους ζαπατιστικούς συναιτερισμούς της Τσιάπας στο Μεξικό, ζάχαρη, από το Εκουαδόρ, κακάο και σοκολάτα από τη Βολιβια, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ και την Παραγουάη, τσάι από την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ν. Αφρική, μάτε από την Βραζιλία και απορρυπαντικά που φ τ ι ά χ ν ο ν τ α ι στην Ιταλία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v