Προπληρωμένες κάρτες: Όσα πρέπει να ξέρετε

Ούτε λογαριασμοί, ούτε επιτόκια, ούτε άγχος αν θα την χρησιμοποιήσετε ή όχι online. Σωστά; Όχι και τόσο. Οι αμερικανικές ενώσεις καταναλωτών προειδοποιούν ότι οι προπληρωμένες κάρτες κρύβουν κινδύνους που μπορεί να μην έχετε συνυπολογίσει.
Προπληρωμένες κάρτες: Όσα πρέπει να ξέρετε
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Los Angeles Times, ένας υπάλληλος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας TSA συνελήφθη να κλέβει τιμαλφή από τις αποσκευές των επιβατών. Ανάμεσα στα κλοπιμαία, βρέθηκε μία προπληρωμένη κάρτα φορτωμένη με 1.000 δολάρια. Αν το να σου κλέψουν την χρεωστική κάρτα –που έχει εκ φύσεως λιγότερες δικλείδες ασφαλείας από την πιστωτική– είναι μια φορά αγχωτικό, η κλοπή της φορτωμένης με χρήματα προπληρωμένης κάρτας, που δεν είναι συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό, μπορεί να γίνει εφιάλτης.

Πέραν αυτού, όμως, οι προπληρωμένες κάρτες ενέχουν μερικούς ακόμη κινδύνους, τους οποίους πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν πριν αφεθείτε στην πολυδιαφημισμένη ασφάλεια που σας παρέχει έναντι της πιστωτικής, η οποία «σας προκαλεί να παρεκτραπείτε» (ναι, το ακούσαμε κι αυτό).

Η έλλειψη προστασίας ευθύνης
«Οι προπληρωμένες κάρτες δεν υπόκεινται στους νόμους που έχουν θεσπιστεί για την προστασία των ιδιοκτητών πιστωτικών καρτών» εξηγεί στο Time Moneyland η Suzanne Martindale, δικηγόρος του προσωπικού της Ένωσης Καταναλωτών. «Δεν υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες που να εγγυώνται πως θα πάρεις τα χρήματά σου πίσω αν κάτι πάει στραβά» προσθέτει. Αν και οι περισσότεροι οργανισμοί –των τραπεζών περιλαμβανομένων– που εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες ακολουθούν εθελοντικά τους νόμους που ισχύουν για τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, αυτό εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως αν η εταιρεία που την εξέδωσε ήθελε, μπορούσε να αρνηθεί να επιστρέψει τα χρήματα στον ιδιοκτήτη της προπληρωμένης κάρτας που κλάπηκε από τον υπάλληλο της TSA.

Οι υπερβολικά πολλές χρεώσεις
Χρέωση για την ενεργοποίηση, χρέωση για κάθε συναλλαγή, χρέωση για την επαναφόρτιση με χρήματα, χρέωση ακόμη και για να μεταφέρετε τα χρήματα που έχουν μείνει από την κάρτα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, αν θέλετε να σταματήσετε να την χρησιμοποιείτε. Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός χρεώσεων δυσκολεύει τον χρήστη μιας προπληρωμένης κάρτας να υπολογίσει πόσο του στοιχίζει η χρήση της κάρτας του, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Παπαδημητρίου, ιδρυτή και διευθυντή του site CardHub.com, που δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα η οποία συνέκρινε τις χρεώσεις των πέντε δημοφιλέστερων προπληρωμένων καρτών. «Υπάρχουν πάρα πολλά ψιλά γράμματα που κρύβουν το πραγματικό κόστος της χρήσης του προϊόντος. Ακόμη και για εμάς, είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε σε βάθος πενήντα τέτοιες κάρτες –και το κάνουμε για επάγγελμα» εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου.

Η έλλειψη προστασίας σε περίπτωση χρεοκοπίας
Στις ασταθείς οικονομικά εποχές που ζούμε, και με τον απόηχο της κατάρρευσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 ακόμα στα αυτιά μας, η ασφάλεια της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων ύψους έως και εκατό χιλιάδων ευρώ είναι μεγάλο πράγμα. Το πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με την Suzanne Martindale της Αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών, «κανείς δεν ξέρει αν στην εγγύηση περιλαμβάνονται και τα ποσά με το οποία φορτώνονται οι προπληρωμένες κάρτες». Από τη στιγμή που η κάρτα δεν συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό, δεν υπάρχει νόμος που να εγγυάται την ασφάλεια των χρημάτων αυτών.

Η δυνατότητα υπερανάληψης
Κάποιες προπληρωμένες κάρτες προσφέρουν την δυνατότητα υπερανάληψης, τα επιτόκια της οποίας φτάνουν έως και το 300%, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση υπέρογκου χρέους, λέει στο Time η Lauren Saunders, δικηγόρος στο Εθνικό Κέντρο Καταναλωτών. Πέρα, όμως, από αυτό, η δυνατότητα υπερανάληψης ουσιαστικά αναιρεί το βασικό πλεονέκτημα των προπληρωμένων καρτών, ότι δεν ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της πιστωτικής. «Από τη στιγμή που δεν παίρνουν λογαριασμό και δεν έχουν σχέση με την τράπεζα, ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει αυτές τις κάρτες ως λογαριασμούς, ενώ στην πραγματικότητα είναι» προειδοποιεί η Saunders. «Είναι πολύ σημαντικό να θεωρείτε την προπληρωμένη κάρτα κανονικό λογαριασμό, τον οποίο να κλείνετε όταν σταματάτε να τον χρησιμοποιείτε. Μην πετάτε απλά την κάρτα» καταλήγει.

Πηγή: Time Moneyland
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v