Καλύτερες και στις επενδύσεις οι γυναίκες

Μετά από πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι γυναικείες ικανότητες ξεπερνούν σε πολλούς τομείς αυτές του αρσενικού πληθυσμού, άλλη μία επιστημονική μελέτη εξηγεί γιατί οι γυναίκες είναι το πιο δυνατό «όπλο» απέναντι στην… οικονομική κρίση.
Καλύτερες και στις επενδύσεις οι γυναίκες
Σύμφωνα με την γνωστή ρήση, αν οι γυναίκες γνώριζαν την δύναμή τους, θα εξουσίαζαν τον πλανήτη. Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει την αλήθεια που κρύβεται στην παραπάνω φράση, καθώς άλλη μία έρευνα συμπεραίνει πως οι εκπρόσωποι του «αδύναμου» φύλου, είναι στην πραγματικότητα πιο δυνατές από τους άνδρες (μεταξύ όλων των άλλων) στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Όπως διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού κέντρου Barclays Wealth and Ledbury, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν χρήματα στις χρηματιστηριακές αγορές, κυρίως επειδή δεν παίρνουν ρίσκο. Και ο λόγος που δεν ρισκάρουν; Δεν έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση όπως οι άνδρες, λέει η έρευνα.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε αυτά προηγούμενων επιστημονικών προσπαθειών να εξηγήσουν την υπεροχή των γυναικών. Συγκεκριμένα, το 2005 μια σχετική έρευνα της Merrill Lynch αποκάλυψε πως 35% των γυναικών διατήρησαν επενδύσεις παραπάνω από όσο έπρεπε, ενώ οι άνδρες έκαναν το ίδιο σε ποσοστό 47%. Το 2009, άλλη έρευνα μεταξύ 2,7 εκατομμυρίων επενδυτών συμπέρανε πως κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι άνδρες έτειναν –περισσότερο από τις γυναίκες- να πουλήσουν μετοχές όταν αυτές έφθαναν σε ιστορικά χαμηλά, προκαλώντας ακόμη περισσότερες απώλειες και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση στην αγορά.

Η αιτία της υπερβολικής αυτοπεποίθησης των ανδρών ότι πράττουν το σωστό, ακόμη κι όταν αυτό δεν ισχύει, εξηγείται από την βιολογία, λέει η έρευνα. Ένας νέος τομέας της επιστήμης έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, με το όνομα «Neuroeconomics», που μελετά την σύνδεση μεταξύ ορμονικών και νευρολογικών ενστίκτων και οικονομικής φύσης αποφάσεων.

Πρόσφατη μελέτη του νευρο-οικονομικού ερευνητή του Πανεπιστημίου του Cambridge John Coates ανέλυσε τις ορμονικές αποκρίσεις και τις αποφάσεις ανδρών. Κατέληξε πως η τεστοστερόνη αυξάνεται όταν διαπιστώνεται μια οικονομική επιτυχία. Αυτή η αύξηση οδηγεί σε περαιτέρω ρίσκο και πεποίθηση του… αλάθητου.

Οι γυναίκες, που διαθέτουν κατά 90% λιγότερη τεστοστερόνη δεν επηρεάζονται από το παραπάνω «φαινόμενο του νικητή». Αναλύοντας τα παραπάνω ευρήματα, η στήλη MarketWatch της Wall Street Journal επισημαίνει: «Βασικά, όσο περισσότερες γυναίκες υπάρχουν (στο χρηματιστήριο) τόσο το καλύτερο».

Μάλιστα, αναφέρει σχετικό βιβλίο του Dan Abrams με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Αποδείξεις πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι οι γυναίκες είναι καλύτεροι αστυνομικοί, οδηγοί, χαρτοπαίκτες, κατάσκοποι, ηγέτες, γευσιγνώστες, managers και γενικά καλύτερες στα πάντα», μεταφέροντας τις αιτιάσεις του συγγραφέα: «Οι γυναίκες είναι καλύτεροι στρατιώτες επειδή παραπονιούνται για τον πόνο λιγότερο. Είναι λιγότερο πιθανό να τις χτυπήσει κεραυνός, επειδή δεν είναι τόσο χαζές ώστε να παραμείνουν έξω κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας. Θυμούνται λέξεις και φυσιογνωμίες καλύτερα. Είναι καλύτερες κατάσκοποι επειδή είναι καλύτερες στο να κάνουν τους ανθρώπους να μιλήσουν ειλικρινά».

ΠηγήTime.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v