ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Διαχείριση χρέους: Ποιον λογαριασμό να πληρώσω πρώτα;

H οικονομική κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας κάθε μήνα. Αν δεν τα βγάζετε πέρα με τους συσσωρευμένους λογαριασμούς, δείτε τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσετε.

Διαχείριση χρέους: Ποιον λογαριασμό να πληρώσω πρώτα;

Σε μια ιδιαίτερα δεινή οικονομική συγκυρία, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα μηνιαία έξοδά τους. Αν δεν μπορείτε να φανείτε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ειδοποιήσετε τους δανειστές σας και να δείτε αν μπορεί να υπάρξει διακανονισμός ή χρονική μετάθεση της αποπληρωμής. Αφού ελέγξετε προσεκτικά τα έξοδά σας και δείτε τι μπορείτε να περιορίσετε ή να κόψετε τελείως, προσπαθήστε να βάλετε τα χρέη σας σε σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους.

Δεν είναι όλα τα χρέη ίδια…
Κάποιοι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από άλλους. Γι’ αυτό είναι καθοριστικό να τους ιεραρχήσετε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσετε την οικονομική (και προσωπική) ζημιά. Ποια πρέπει να είναι η σειρά προτεραιότητας;

Το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού δανείου είναι μία από τις πρώτες σας έγνοιες, αλλιώς κινδυνεύετε με έξωση ή απώλεια του σπιτιού σας. Εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε ότι είστε εντάξει με τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο κράτος. Η εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο δεν θα δείξουν καμία επιείκεια σε περίπτωση που δεν αποδώσετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Έπονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του τηλεφώνου, οι δόσεις για αγορά αυτοκινήτου, αλλά και η αποπληρωμή τυχόν προστίμων ή διατροφής.

Και τα υπόλοιπα…
Παρ’ όλο που όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως τοποθετούνται πάνω-πάνω στη λίστα, μην αφήνετε για πολύ καιρό τα υπόλοιπα χρέη σας, αφού όχι μόνο δεν θα σας ξεχάσουν αλλά θα επιστρέψουν φουσκωμένα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Θυμηθείτε ότι η κατ’ επανάληψη καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων, βλάπτει σοβαρά το πιστοληπτικό σας προφίλ. Φροντίστε να έρθετε σε συνεννόηση με την τράπεζα, ώστε να μην δείτε το όνομά σας στη μαύρη λίστα (θα ήταν περιττό να αναφέρουμε ότι αυτή την εποχή, οι τράπεζες «κυριολεκτικά» διυλίζουν τον κώνωπα προτού προχωρήσουν σε δανειοδότηση). Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε οποιοδήποτε σχέδιό σας για εκ νέου πίστωση ή δάνειο.

Πώς να διαχειριστείτε χρέη όπως πιστωτικές κάρτες & καταναλωτικά δάνεια
1.
Μην κάνετε το λάθος να αγνοείτε τα τηλεφωνήματα ή τις επιστολές από τους δανειστές σας. Επικοινωνήστε εσείς πρώτα, ακόμη και μόνο για να τους πείτε ότι επεξεργάζεστε ένα εφικτό σχέδιο αποπληρωμής.
2. Συζητήστε με τους δανειστές σας κάθε διαθέσιμη επιλογή που θα σας επιτρέψει να πληρώσετε το ελάχιστο δυνατόν ποσό βάσει των εισοδημάτων σας και των εξόδων σας.
3. Πάντα, ζητήστε από τους δανειστές σας να «παγώσουν» τους τόκους και τα πρόστιμα καθυστερημένης πληρωμής. Διαπραγματευθείτε!
4. Ζητήστε να μην ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες έως ότου έχει διερευνηθεί κάθε διαθέσιμη λύση.
5. Να είστε ειλικρινείς με την παρούσα οικονομική κατάστασή σας και υπολογίστε με ακρίβεια το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για την αποπληρωμή του χρέους σας κάθε μήνα, αφού αφαιρέσετε τα βασικά έξοδά σας (ενοίκιο, κόστος διατροφής, λογαριασμοί κ.λπ.)
6. Κρατήστε αρχείο και καταγράψτε όλες τις συνομιλίες και επαφές σας με τους δανειστές.

Συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν στη συσσώρευση χρεών
1.
Αγνοείτε το πρόβλημα με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος
2. Δεν κάνετε προϋπολογισμό γιατί θεωρείτε ότι η κατάστασή σας είναι απελπιστική
3. Χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες για να ξεπληρώσετε άλλα δάνεια
4. Πληρώνετε τους δανειστές που «φωνάζουν περισσότερο» αντί να φροντίζετε πρώτα για τα «σοβαρά» χρέη (π.χ., ενοίκιο)
5. Ξεχνάτε να υπολογίσετε τα τρέχοντα έξοδά σα και δεν είστε ρεαλιστές για τα ποσά που απαιτεί η κάλυψη των βασικών αναγκών σας (διατροφή, ένδυση κ.λπ.).
6. Δεν ενημερώνετε τους δανειστές σας ότι βρίσκεστε σε οικονομική δυσπραγία.
7. Ακόμη χειρότερα, αποφεύγετε την επικοινωνία μαζί τους ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί με κάποιο μαγικό τρόπο.
8. Δεν τηρείτε τον διακανονισμό που έχετε επιτύχει με τον δανειστή σας.
9. Δανείζεστε χρήματα για να ξεπληρώσετε τα υπάρχοντα χρέη σας. Κάτι τέτοιο απλώς παρατείνει το πρόβλημα.

Η λήψη βεβιασμένων αποφάσεων υπό το κράτος πανικού περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί την κατάστασή σας. Γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι να μην χάσετε την ψυχραιμία σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2