Shopping στο Γκάζι: Η εκδίκηση του day-life

Τι κάνουν ένα concept store - κομμωτήριο και ένα δισκάδικο στο Γκάζι; Αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτή η γειτονιά δε χωρά σε ταμπέλες και μονοσήμαντες χρήσεις. Βγήκαμε για ψώνια στο νούμερο ένα nightlife spot της Αθήνας.
Shopping στο Γκάζι: Η εκδίκηση του day-life
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου 


Πότε γίνεται μια πόλη βαρετή; Όταν χωρίζει τις γειτονιές της ανά χρήση, ή τις συνήθειές της ανά γειτονιά: εδώ τα μπαρ, εκεί τα café, αλλού τα καταστήματα και παραπέρα μόνο σπίτια. Κάπως έτσι πρέπει να γεννήθηκε το φαινόμενο των malls, από μια ανάγκη για πολεοδομική οργάνωση που γύρισε μπούμερανγκ: αν δεν μπορούμε να έχουμε shopping, εστιατόρια, café, bar και σινεμά σε μια ζωντανή γειτονιά με κανονικούς ανθρώπους, ας τα έχουμε σε ένα κλειστοφοβικό οικοδόμημα.

Αυτό ακριβώς απευχόμαστε να συμβεί στην Αθήνα. Όχι το να έχει malls. Το να στερείται γειτονιών «πολλαπλών χρήσεων», που να ζουν και να κινούνται σε ρυθμούς φυσιολογικούς, έξω από κουτάκια, και μακριά από ετικέτες. Ευτυχώς, παρά τις συντονισμένες κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, η αποφράδα εκείνη ημέρα μοιάζει ακόμα μακριά.

Σκεφτείτε το Γκάζι, για παράδειγμα. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι τα μπαράκια του. Η πλατεία, η κοσμοσυρροή, οι ανακατεμένες μουσικές που τη σκεπάζουν. Αν το σκεφτείς για παραπάνω από πέντε δευτερόλεπτα, όμως, έρχονται κι άλλες εικόνες. Νέο-ταβερνάκια. Μεζεδοπωλεία. Εστιατόρια. Θέατρα. Αν έχεις δει τη γειτονιά έστω και μία φορά λουσμένη στο φως της ημέρας, συνειδητοποιείς μετά από λίγο ότι υπάρχουν και σπίτια. Αν την έχεις περπατήσει κάποιο μεσημέρι, ίσως έχεις προσέξει και τα μαγαζιά της. Ίσως και όχι.

Γιατί δε μιλάμε για κάποια εκτεταμένη αγορά όπως εκείνες του κέντρου. Ούτε για δυο-τρεις δρόμους γεμάτους υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων και συνοικιακές μπουτίκ. Άλλωστε είπαμε, αν το δεις κάτω από το φως της ημέρας το Γκάζι είναι ακόμα γειτονιά –όχι προάστιο, ούτε συνοικία: γειτονιά. Μιλάμε για δύο arty μαγαζάκια, με concept και χαρακτήρα που ταιριάζει στο ύφος της μικρής περιοχής.

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα έχετε όρεξη όχι απαραίτητα για shopping, αλλά τουλάχιστον για βόλτα στα μαγαζιά, μακριά από πεζοδρόμους - λαοθάλασσες και τεράστιες βιτρίνες, κατεβείτε στη στάση που για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο οι ιθύνοντες του Μετρό βρήκαν καλή ιδέα να ονομάσουν Κεραμεικό για...

...ρούχα και hair styling στο Epidemic
 Ιάκχου 22, τηλ.: 210 3211390
Μετά από δέκα χρόνια στου Ψυρρή, ένα από τα πρώτα –και εντυπωσιακότερα– concept stores της Αθήνας μετακόμισε πριν από λίγους μήνες στο Γκάζι. Upbeat μουσική, ατμοσφαιρικός φωτισμός, vintage έπιπλα και funky λεπτομέρειες στη διακόσμηση –όπως τα πολύχρωμα πλακάκια που διακόπτουν τη συνέχεια του μαύρου βιομηχανικού δαπέδου– σε προκαλούν, ήδη από τη στιγμή που περνάς την πόρτα του, να αναρωτηθείς αν θα περάσεις περισσότερη ώρα χαζεύοντας το χώρο ή τα ρούχα.

Αυτά τα τελευταία, μακριά από ταμπέλες κράχτες, θα σε κερδίσουν αποκλειστικά και μόνο με την (αισθητική) αξία τους. Πρόκειται για δημιουργίες νέων, πρωτοεμφανιζόμενων σχεδιαστών από τη Δανία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία, σε αποκλειστική για την Ελλάδα εισαγωγή, και σε εξαιρετικά value for money τιμές. Πέρα από τις εκπτώσεις που «τρέχουν» μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Epidemic διοργανώνει τακτικά bazaar, με κομμάτια προηγούμενων κολεξιόν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Οι συλλογές του, πέρα από ανδρικά και γυναικεία ρούχα, επεκτείνονται σε funky αξεσουάρ και ιδιαίτερα παπούτσια, τα οποία δε θα βρείτε πουθενά αλλού.

Στον επάνω όροφο λειτουργεί ένα εξίσου arty κομμωτήριο, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε αν ψάχνετε πρωτότυπες ιδέες για την ανανέωση της κουπ σας. Μεγάλο συν του Epidemic –κομμωτηρίου και καταστήματος– είναι αναμφισβήτητα το ωράριό του, που θα σας βολέψει, όσο περιορισμένος και αν είναι ο ελεύθερος χρόνος σας. Λειτουργεί καθημερινά, από τις 11.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, τα Σάββατα από τις 10 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι και τις Κυριακές από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 20.00 το βράδυ.

...βινύλια στο Θρι Σίξτι
Ελασιδών 29, τηλ.: 210 3453307
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Synch Festival, Δημήτρης Παπαϊωάννου, και ο Βρετανός dance DJ και παραγωγός Paul Bennett άνοιξαν πριν από δύο χρόνια ένα ανεξάρτητο record store, ανάμεσα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα τούρκικο καφενείο, με θέα στις γραμμές του τραίνου.

Το Θρι Σίξτι είναι ένα εναλλακτικό, απενοχοποιημένο, sui generis μαγαζί που κάνει αυτό που έκαναν τα παλαιάς κοπής «δισκάδικα»: αγοράζει και πουλά βινύλια. Στις χάρτινες κούτες του θα βρείτε κυρίως dance, techno και house τίτλους, αλλά και hip hop και world music και ό,τι άλλο «κάνει κλικ» στους ιδιοκτήτες του να αγοράσουν –δε θα περιμέναμε άλλωστε από ένα τέτοιο δισκοπωλείο να περιορίζεται από τίτλους και ετικέτες.

Οι τιμές είναι λογικότατες –έως μεγάλες ευκαιρίες σε κάποιες περιπτώσεις– ενώ αν φέρετε τα παλιά σας βινύλια για να τα πουλήσετε ή να τα ανταλλάξετε, σίγουρα δε θα φύγετε αδικημένοι. Το Θρι Σίξτι λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 18.00 το απόγευμα, και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 21.00 το βράδυ.

Οι ιδιοκτήτες του έχουν συστήσει και την πλατφόρμα Counter Culture, που διοργανώνει τακτικά parties, μουσικά events και workshops σε χώρους όπως το 6 D.O.G.S. της Αβραμιώτου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v