Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις φουσκωτό σκάφος

Σκέφτεσαι να αγοράσεις φουσκωτό σκάφος; Στάσου. Λεφτά. Δες πόσο περίπου θα σου κοστίσει και τι πρέπει να προσέξεις.
Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις φουσκωτό σκάφος

Αγαπάς την θάλασσα και ονειρεύεσαι να γυρνάς από παραλία σε παραλία με το αμόρε ή την οικογένεια; Έχεις – αρκετά – λεφτά στην μπάντα; Όσα πρέπει να ξέρεις πριν προχωρήσεις στην αγορά του.

Πριν αγοράσεις, σκέψου

Πόσες μέρες το χρόνο θα το χρησιμοποιήσεις; Το θες μόνο για βόλτα; Θα το χρησιμοποιείς μόνο 10 μέρες για καλοκαιρινές διακοπές ή κάποια Σαββατοκύριακα το καλοκαίρι; Αν ναι, τότε μήπως θα ήταν καλύτερο να νοικιάσεις; Το θες για ψάρεμα για να βγαίνεις στη θάλασσα μια φορά το μήνα; Γιατί το θες; Μίλα!

Αν το θες για ψάρεμα, με ένα σκάφος στα 4,5 μέτρα και μια 30αρα μηχανή θα κάνεις τη δουλειά σου, για παράδειγμα να φύγεις από το Λαύριο και να πας να ψαρέψεις στην Μακρόνησο. Αν όμως θες να πας στην Τζια ή στην Κύθνο για ψάρεμα, τότε θα χρειαστείς μεγαλύτερο μέγεθος. Οπότε θα πρέπει να δώσεις παραπάνω χρήματα τόσο σε μηχανή όσο και σε μέτρα. Το μίνιμουμ για ένα φουσκωτό για ψαροντούφεκο είναι 5 μέτρα με μια 40αρα μηχανή.

Αν τώρα το θες για αναψυχή, για να βγαίνεις βόλτες με το κορίτσι ή με την οικογένεια και τα πιτσιρίκια, τότε τα 4,5-5 μέτρα θα σε δυσκολέψουν. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεσαι ένα φουσκωτό από έξι μέτρα με μια μηχανή 115 ίππων, για να μπορέσεις να ταξιδεύεις παράκτια ή σε κάποιο κοντινό νησάκι.



Επόμενο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς είναι η… ναυτοσύνη σου. Αν περιμένεις να βγάλεις ένα δίπλωμα ταχυπλόου για να πάρεις μεγάλο σκάφος, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Η εκπαίδευση είναι μόνο για να πάρεις το δίπλωμα και να είσαι νόμιμος. Όπως και με την οδήγηση, για να εξοικειωθείς με το σκάφος, πρέπει να γράψεις ώρες στη θάλασσα.

Δεν έχει νόημα να πάρεις για αρχή ένα «τούμπανο», καλύτερα να μάθεις με ένα μικρό και βλέπεις. Αν πάρεις κάτι πολύ ακριβό, και μεγάλο, ένα 10μετρο με 300αρα μηχανή για παράδειγμα, τότε είναι πολύ πιθανό να το χαλάσεις ή να φας κανέναν άνθρωπο στη θάλασσα. Μην το γελάς, έχουν γίνει ατυχήματα.

Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο ο κόσμος να παίρνει μεγάλο σκάφος, με μεγάλες μηχανές και στο πρώτο ελάχιστο πρόβλημα που θα βγάλει, ξεκινά η γκρίνια και τα νεύρα τσατάλια. Αυτός είναι και ο νούμερο ένα λόγος που τα πουλάνε, για την ακρίβεια τα «σκοτώνουν» και η αγορά γεμίζει μεταχειρισμένα σε πολύ καλές τιμές.

Πόσο βγαίνει η λυπητερή;

Αρχικά, το σκάφος δεν μπορείς να το έχεις μέσα στη θάλασσα όλον τον χρόνο, θα χρειαστεί να πληρώσεις κάποιο πάρκινγκ. Αν και εφ’ όσον έχεις τον χώρο βέβαια, μπορείς να το έχει στο γκαράζ σου, αλλά αυτό προϋποθέτει αυτοκίνητο με κοτσαδόρο και τρέιλερ με χαρτιά - δες εδώ την διαδικασία. 

Δεύτερον, το σκάφος αναψυχής πάνω από κάποια μέτρα και κυβικά μηχανής, φορολογείται, άρα θα πρέπει να λάβεις και αυτό υπόψη σου.

Τρίτον, κάποια  ανταλλακτικά του σκάφους θα χρειαστούν σέρβις ή αλλαγή. Αν δεν συντηρηθεί σωστά το σκάφος, αν δεν πλυθεί διεξοδικά όταν βγει εκτός θάλασσας, αν δεν φύγουν τα άλατα από τη μηχανή και αν δεν γίνουν διάφορα τέτοια μικροέξοδα είναι σίγουρο ότι θα σου βγάλει χοντρές ζημιές.

Το πιο σημαντικό, λοιπόν, πριν προβείς στην αγορά δεν είναι μόνο η αρχική τιμή του σκάφους, αλλά η μετέπειτα συντήρηση. Αν το έχεις πάρει απόφαση, θα καταφέρεις να βρεις τα 2 ή τα 5 ή τα 10 χιλιάρικα που χρειάζονται για να αγοράσεις ένα φουσκωτό. Το θέμα είναι να μπορέσεις να το συντηρήσεις. Το σκάφος «ζητά» πράγματα.

Ένα φουσκωτό περίπου στα 5 μέτρα με μια αξιοπρεπή 50αρα μηχανή, θα σου κοστίσει περί τα 10.000€, μεταχειρισμένο, σε καλή κατάσταση. Αν θες καινούργιο, υπολόγιζε περίπου τα διπλάσια.

Για λίγο μεγαλύτερο, στα 7 μέτρα μπορεί να το βρεις, αν είσαι τυχερός, σε καλή κατάσταση, διετίας/τριετίας, γύρω στα 20.000€ μεταχειρισμένο, με 150αρα μηχανή. Αν έχει λιγότερα, μάλλον κάτι πάει στραβά. Για καινούργιο, το κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 ή 80.000€.

Για τη συντήρηση τώρα μιας μηχανής 50 ίππων, υπολόγισε περί τα 700€ τον χρόνο ή και παραπάνω. Για μια μηχανή 300 ίππων, το σέρβις κάθε 100 ώρες δε θα πέσει κάτω από 1000€.

Για τη θέση πάρκινγκ ανά έτος, υπολόγισε περίπου 12-14€ το μέτρο, ανά μήνα. Δηλαδή για ένα 10μετρο φουσκωτό, το κόστος διαμορφώνεται στα 1200-1300€ τον χρόνο.

Από πέντε μέτρα και πάνω, στη φορολογία αρχίζεις και… πονάς λιγάκι. Ενδεικτικά, για τα σκάφη ανοικτού τύπου (ταχύπλοα ή μη) μέχρι 5 μέτρα η λυπητερή βγαίνει στα 3000€. Δες αναλυτικά εδώ

Η εναλλακτική της ενοικίασης

Αν θες να πας διακοπές 1 μήνα τον χρόνο με σκάφος, τότε ίσως να σκεφτείς την εναλλακτική του να νοικιάσεις. Σίγουρα θα σε γλιτώσει από αρκετά άγχη. Για να νοικιάσεις ένα σκάφος κάτω από 7 μέτρα, υπολόγισε από 100€ μέχρι 300€ ανά ημέρα, χωρίς τη βενζίνη, συν μια εγγύηση περί τα 300€ η οποία επιστρέφεται όταν επιστρέψεις – σώο – το σκάφος.

* Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Μουράτη, της Beyond Waves Rib Boat Experience για τις πληροφορίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v