Διακοπές με σκάφος: Αέρα στα πανιά μας!

Είναι ακριβές οι διακοπές με σκάφος; Όσα πρέπει να ξέρετε για να διοργανώσετε το δικό σας ταξίδι.
Διακοπές με σκάφος: Αέρα στα πανιά μας!
Αν έχετε βαρεθεί την παραδοσιακή διαμονή σε ξενοδοχείο ή δωμάτια, αν το κάμπινγκ δεν σας καλύπτει πλέον και αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, τότε οι διακοπές με σκάφος είναι κάτι που πρέπει να τσεκάρετε.

Και γιατί παρακαλώ;

Γιατί με το σκάφος προσεγγίζετε σημεία ανόθευτης ομορφιάς, βουτάτε σε ερημικές παραλίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής που, μέσω την κλασικών διακοπών, δεν θα τις βλέπατε. Ακόμη, έχετε πλήρη αυτονομία στις κινήσεις σας, ιδιωτικότητα και – το κυριότερο – μπορείτε να ξυπνάτε κάθε πρωί και σε τρία (το πολύ) βήματα να βουτάτε στο απέραντο γαλάζιο.

Τα βασικά των διακοπών με σκάφος

Οι περισσότερες ενοικιάσεις γίνονται ανά εβδομάδα από Σάββατο μέχρι Σάββατο – δεν αποκλείεται όμως να βρείτε επιλογές για απλό Σαββατοκύριακο, ενώ οι συνήθεις «ρότες» αφορούν τα νησιά του Σαρωνικού, τις Κυκλάδες, το Ιόνιο, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και τη Νότια Πελοπόννησο.

Αν τουλάχιστον δύο άτομα από την παρέα έχουν δίπλωμα από σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, τότε θα πάρετε ένα σκάφος bareboat – είτε μηχανοκίνητο είτε ιστιοπλοϊκό- το οποίο θα «κοντρολάρετε» εσείς. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να νοικιάσετε επανδρωμένο σκάφος (charter boat), στην οποία τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει ένας έμπειρος κυβερνήτης (skipper).

Σημειώστε επίσης πως το σκάφος δεν είναι ξενοδοχείο με άνετα και ευρύχωρα δωμάτια αρκετών τετραγωνικών μέτρων, επομένως θα πρέπει η παρέα που θα επιλέξετε για τις διακοπές σας να είναι δεμένη, έτσι ώστε να μην υπάρξουν γκρίνιες, προστριβές, τσακωμοί και άλλα τέτοια (όχι και τόσο) ωραία που μπορεί να σας χαλάσουν τη φάση.

Θυμηθείτε να φοράτε παπούτσια με πρόσφυση για να μη γλιστράτε στο σκάφος, και να πάρετε τα απαραίτητα εφόδια σε τρόφιμα και νερό (επιλέξτε κυρίως τροφές που διατηρούνται εκτός ψυγείου) και φυσικά, έχετε μαζί σας αντηλιακό και ρούχα/αξεσουάρ προστασίας από τον ήλιο (καπέλο, γυαλιά κλπ).

Πού θα πάτε

Γενικά, οι «συνήθεις» βάσεις αναχώρησης είναι η Αθήνα, η Λευκάδα, ο Σαρωνικός και τα μεγάλα ηπειρωτικά λιμάνια. Ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους και τις ημέρες άδειας που μαζέψατε, μπορείτε να ταξιδέψετε σε αμέτρητους ελληνικούς προορισμούς.

Στον Αργοσαρωνικό και την βορειοανατολική Πελοπόννησο, μπορείτε να ανακαλύψετε υπέροχους κόλπους στο πίσω μέρος του Πόρου και της Αίγινας, καθώς και μοναδικές παραλίες στις δυσπρόσιτες πλευρές της Ύδρας.

Στις Κυκλάδες, μπορείτε από Πειραιά ή Λαύριο να βρεθείτε στην Σύρο, την Πάρο και τη Νάξο, ενώ στο Ιόνιο, το οποίο φημίζεται για τα εξαιρετικά του λιμάνια και τους μοναδικούς κόλπους, οι οποίοι είναι και πιο ήσυχοι, ιδανικοί προορισμοί είναι η Κεφαλονιά, οι Παξοί και η Ιθάκη.

Στις βόρειες Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος), χάρη στην κοντινή απόσταση μεταξύ τους μπορείτε να τις γυρίσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ανακαλύψετε ανάμεσά τους υπέροχα μικρότερα νησάκια.

Πόσο θα σας κοστίσει

Το κόστος ενοικίασης ενός σκάφους, εκτός από τις ημέρες και την περίοδο ενοικίασης (high/low season), εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και το έτος κατασκευής του. Κατά κανόνα, τα πιο basic σε τιμές είναι τα ιστιοπλοϊκά, μετά ακολουθούν τα καταμαράν και μετά τα γιωτ, τα οποία είναι και η πιο lux εναλλακτική.

Για να ενοικιάσετε ένα αξιοπρεπές σκάφος με skipper για έξι άτομα κατά την high season, το κόστος ανά άτομο ανέρχεται στα περίπου 70€ τη μέρα. Κόστος το οποίο προσεγγίζει – λίγο έως πολύ – τη διαμονή σε ένα τίμιο και άνετο δωματίο σε νησί για την ίδια περίοδο. Αν υπάρχουν κυβερνήτες στην παρέα, το κόστος πέφτει στα 40€ ανά άτομο, ανά ημέρα. Κάποια σκάφη διαθέτουν και κουζίνα για μαγείρεμα, πράγμα που καθιστά προαιρετικό το φαγητό έξω.

Για διανυκτέρευση σε μαρίνα ή λιμάνι νησιού, θα σας ζητηθεί ένα μικρό τέλος ελλιμενισμού (περί τα 20-30€), με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων. Ένα μικρό έξτρα κόστος είναι και το cleaning fee που χρεώνεται στο τέλος για τον καθαρισμό του σκάφους, περί τα 70€, ενώ στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 200-300€ ανά εβδομάδα, ανάλογα με το ταξίδι.

Από πού θα νοικιάσετε

Online, από τις ιστοσελίδες της Nautal, της Travelsail, της Sailbooking, του Clickandboat και του Yachtsailing.

* Ευχαριστούμε την Ναταλία Καλαντζή, υπεύθυνη κρατήσεων της Nautal για τις πληροφορίες
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v