Κουνέλια: Μυστικά και συμβουλές για τη φροντίδα τους

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει το κουνελάκι σας; Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές, και τα ιδανικότερα αξεσουάρ για το κλουβί του; Η ειδικός συμβουλεύει.
Κουνέλια: Μυστικά και συμβουλές για τη φροντίδα τους
της Αντωνίας Γαρυφάλου (*)

Γλυκύτατα τριχωτά τρωκτικά, πότε με φουντωτό και πότε με λείο τρίχωμα, βγαίνουν σε μία πληθώρα χρωμάτων –μπεζ, μαύρο, μαυρόασπρο, ολόλευκο, καφέ και πολλά ακόμη. Λατρεύουν το μασούλημα , τρώνε σχεδόν συνέχεια και τους αρέσουν τα χάδια αλλά και το τρέξιμο... Βρήκατε σε τι αναφέρομαι; Να το πάρει το ποτάμι; Μα στα κουνελάκια φυσικά. Γλυκύτατα εκ φύσεως μας κλέβουν την καρδιά μόνο με ένα βλεφάρισμα ή με ένα κούνημα της μυτούλας τους.

Ας μάθουμε λοιπόν πώς μπορείτε να τα φροντίσετε με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να γίνουν τα καλύτερα κατοικίδια και οι πιο πιστοί σας φίλοι. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διατροφή τους. Τα κουνελάκια τρώνε συνέχεια και όχι από γούστο ή άποψη, αλλά από ανάγκη. Προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη κίνηση στο έντερο που οδηγεί στην αφόδευση, χρειάζονται τροφή. Η στάση εντέρου (ή πιο επιστημονικά γαστρεντερική στάση) εκτός του ότι προκαλεί αφόρητους πόνους στο κουνελάκι και δυσθυμία, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατό του. Για να εξασφαλίσετε λοιπόν μία σωστή και τακτική κίνηση θα πρέπει να μην παραλείπετε τα γεύματά του, τα οποία καλό είναι να αποτελούνται από ξηρά τροφή εμπορίου, φρούτα, λαχανικά και χορτάρι.

Οι ποσότητες των τροφών που τους δίνετε θα πρέπει να είναι προσεγμένες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες σε νωπές τροφές –φρούτα και λαχανικά– γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή του πεπτικού, με αποτέλεσμα τη διάρροια, που είναι μια πολύ δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση. Μία σωστή διατροφή θα πρέπει να έχει ως κύριο άξονα μία καλής ποιότητας ξηρά τροφή και από εκεί και πέρα ένα μικρό ποσοστό νωπών τροφών καθώς και χόρτο αποξηραμένο, με γεύση ή χωρίς, που βοηθά επίσης πολύ το πεπτικό σύστημα.

Πέρα από τη διατροφή όμως θα πρέπει να το διατηρείτε καθαρό, όχι μόνο για τη δική σας υγιεινή, αλλά και για τη δική του υγεία. Καλό θα είναι λοιπόν πέρα από το κοινό ροκανίδι που χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα για την καθαριότητα του κλουβιού, να αναζητήσετε και να βρείτε το κατάλληλο υπόστρωμα που θα σας κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα το κλουβί καθαρό, δεν θα μυρίζει και κατά προτίμηση θα είναι και αντιμικροβιακό. Τέτοια υποστρώματα υπάρχουν στο εμπόριο – μερικά από αυτά είναι τα εξής:

• πεπιεσμένο ξύλο,
• πέλετ,
• κλωστική κάνναβη,
• ενεργό υπόστρωμα βαμβακιού,
• υποαλλεργικό υπόστρωμα με τριαντάφυλλο.

Τα παραπάνω φροντίζουν ώστε το δάπεδο του κλουβιού σας να είναι πάντα καθαρό και χωρίς δυσάρεστες οσμές (όπως τη χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή της αμμωνίας των ούρων).

Μπορείτε ακόμη, για την καθαριότητα του σώματος του κουνελιού, να χρησιμοποιείτε ειδικό στεγνό καθάρισμα σε μορφή αφρού ή ακόμη και μπανάκι με σαμπουάν –ειδικά προϊόντα που θα προμηθευτείτε από τα pet shop.

Προχωρώντας πρέπει να τόνίσω ότι καλό θα είναι να απολυμαίνετε τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα την ποτίστρα και την ταΐστρα του μικρού κουνελιού σε διάλυμα ξυδιού (δύο ποτήρια ζεστό νερό και ένα ξύδι) καθώς και να φροντίζετε κάθε μέρα το κουνελάκι σας να έχει φρέσκο νεράκι.

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο τώρα, θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για μία γενική εξέταση, τα βασικά εμβόλιά του αλλά και για περιποίηση των νυχιών. Φροντίστε να βουρτσίζετε τακτικά το κουνελάκι σας έτσι ώστε όχι μόνο να μην αφήνει παντού τρίχες, αλλά και για να μην καταπίνει μεγάλο όγκο τρίχας καθώς γλείφεται, πράγμα που μπορεί να εμποδίσει και πάλι την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Δώστε του χώρο και χρόνο για να κινηθεί και να τρέξει τουλάχιστον μιάμιση ώρα τη μέρα. Έτσι θα κινεί και θα δραστηριοποιεί όλο το μυϊκό του σύστημα, κοινώς θα “ξεμουδιάζει”. Η καλύτερη ώρα της μέρας για να έρθετε σε επαφή μαζί του είναι η ώρα που θα είναι εκτός κλουβιού και θα μπορεί να σας μυρίσει, να σας μάθει, να έρθει επάνω σας και εσείς με τη σειρά σας θα μπορέσετε να το χαϊδέψετε, να παίξετε μαζί του και να το εκπαιδεύσετε, δίνοντάς του ειδικές λιχουδίτσες. Έτσι αναπτύσσετε ένα δεσμό εμπιστοσύνης με το κατοικίδιό σας.

Προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να έχετε ήπια συμπεριφορά απέναντί του και να μην κάνετε απότομες κινήσεις, που μπορούν να το τρομάξουν. Ποτέ μην το σηκώνετε από τα αφτιά, γιατί μπορεί πάνω σε μία απότομη κίνησή του να προκαλέσει μέχρι και σπάσιμο της σπονδυλικής του στήλης. Να το κρατάτε πάντα από την κοιλιά και την πλάτη, σχηματίζοντας ένα νοητό κύκλο με τα χέρια σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες και θα έχετε στα χέρια σας ένα κατοικίδιο... θησαυρό.

(*) Η κ. Γαρυφάλου είναι ιδιοκτήτρια του Pet Shop Snoopy.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v