Παιχνίδια... μακράς απασχόλησης για το σκυλάκι σας

Τα καλύτερα παιχνίδια και τα πιο δελεαστικά "δωράκια" που θα κρατήσουν απασχολημένο και χαρούμενο τον μικρό Αζόρ όσο εσείς λείπετε από το σπίτι.
Παιχνίδια... μακράς απασχόλησης για το σκυλάκι σας
της Αντωνίας Γαρυφάλου (*)

Συχνά όταν φεύγετε από το σπίτι και λείπετε για λίγο ή για πολλές ώρες σας απασχολούν τόσο οι αντιδράσεις όσο και η ψυχολογία του σκύλου σας, που μένει πίσω. Εάν δεν έχει παρέα, δηλαδή άλλο άτομο ή ακόμη και άλλο κατοικίδιο, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και σίγουρα το στρες του αποχωρισμού εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα με:

• ασταμάτητο γάβγισμα,
• γρύλισμα-κλάμα,
• “μαρκάρισμα” στην τριγύρω περιοχή-συνήθως με ούρα,
• αλλά και με καταστροφικές τάσεις πάνω σε έπιπλα και πράγματα του σπιτιού.

Προκειμένου να ελαττώσετε και εν τέλει να εξαλείψετε τέτοιου είδους στρεσογόνα φαινόμενα-τόσο για το κατοικίδιό σας όσο και για εσάς- φροντίστε να του δίνετε τροφή για... το μυαλό. Με άλλα λόγια καλό θα είναι να προμηθευτείτε παιχνιδάκια και αντικείμενα που μπορούν να απασχολήσουν το σκυλάκι σας για πολλή ώρα και να κάνουν την απουσία σας υποφερτή.

Τέτοια παιχνίδια είναι:

-Τα σκοινιά σε μορφή κόμπων.
Τα σκοινιά, ειδικά τα αρωματικά ή με γεύση, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του σκύλου σας για παιχνίδι αλλά και για... μάσημα.
-Τα συμπαγή κόκαλα. Είναι αρκετά δύσκολο να σπάσουν και να φαγωθούν για αυτό και κρατούν απασχολημένο τον αγαπημένο σας φίλο για πολλή πολλή ώρα.
-Οι συμπαγείς μπάλες. Δεν καταστρέφονται, ρολάρουν και είναι ό,τι καλύτερο για πολύωρο παιχνίδι.
-Τα παιχνίδια που γεμίζονται με λιχουδίτσες, αλλιώς treat balls. Yπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές και εταιρίες -εσείς επιλέγετε κάθε φορά το παιχνίδι, αφενός που είναι κατάλληλο για το μέγεθός του και αφετέρου που θα είναι αρκετά δύσκολο να το καταφέρει. Όχι όμως και ακατόρθωτο γιατί θα χάσει το ενδιαφέρον του γρήγορα.

Φροντίστε όλα τα παραπάνω παιχνιδάκια να δίδονται μόνο την ώρα που το αφήνετε μόνο του, για να μην τα θεωρεί δεδομένη διασκέδαση αλλά και για να συνδυάσει εν τέλει την απουσία σας με κάτι ενδιαφέρον.

Επίσης σε περίπτωση που το σκυλάκι σας βρίσκεται εντός του σπιτιού, μια πολύ καλή παρέα είναι το ραδιόφωνο αλλά και η τηλεόραση. Επιλέξτε ένα από τα δύο και αφήστε το ανοιχτό προκειμένου το σκυλάκι σας να έχει μία ακουστική ή οπτικοακουστική παρέα που θα του δίνει πολλά ερεθίσματα.

(*) Η κ. Γαρυφάλου είναι ιδιοκτήτρια του Pet Shop Snoopy.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v