Λιχουδιές κατοικιδίων: Αναζητήστε το μέτρο

Μπορούν οι διαφόρων ειδών λιχουδιές, όπως τα μπισκότα, να ενισχύσουν την διατροφή του σκύλου ή της γάτας μας; Η ειδικός απαντά.
Λιχουδιές κατοικιδίων: Αναζητήστε το μέτρο
της Αντωνίας Γαρυφάλου (*)

Πολλοί αναρωτιέστε αν οι λιχουδιές και τα μπισκότα αποτελούν ή μπορούν να αποτελέσουν την κύρια διατροφή του κατοικιδίου μας, δηλαδή αν ο σκύλος ή η γάτα μας μπορούν να σιτίζονται μόνο με μπισκοτάκια, κόκαλα, μαλακές λιχουδίτσες αλλά και διαφόρων ειδών “γλυκίσματα”.

Και η απορία αυτή είναι απολύτως κατανοητή. Από τη στιγμή που όλα αυτά έχουν κάποια γεύση και βρίσκονται πλάι στις τροφές των κατοικιδίων, είναι φυσικό κάποιοι να μπερδεύεστε και να τα θεωρείτε κανονική και πλήρη τροφή. Όμως δεν είναι έτσι. Τόσο τα μπισκοτάκια όσο και οι λιχουδίτσες παντός είδους, αποτελούν ουσιαστικά “ένα μεζεδάκι” για τα σκυλάκια και τα γατάκια μας και φυσικά ένα τεράστιο εργαλείο για εμάς που θέλουμε να τους κάνουμε κάποια εκπαίδευση –είτε αυτή περιλαμβάνει υπακοή είτε πιο σύνθετες εντολές.

Επομένως η απάντηση στην ερώτησή “μπορώ να υποκαταστήσω το φαγητό με λιχουδιές;” είναι κατηγορηματικά όχι –καμία λιχουδιά δεν μπορεί να αποτελέσει βασική διατροφή ή να την υποκαταστήσει. Η βασική διατροφή της γάτας όσο και του σκύλου θα πρέπει να βασίζεται σε μία πολύ καλής ποιότητας ξηρά τροφή αλλά και σε επιλεγμένα ανθρώπινα φαγητά όπως π.χ. το γιαούρτι, το οποίο περιέχει εξαιρετικά ένζυμα για τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος αλλά και φρούτα (φρέσκα πάντα χωρίς το φλούδι και χωρίς τον πυρήνα) που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των κατοικιδίων.

Επίσης, πολλή προσοχή απαιτείται στα μαγειρευτά φαγητά –που δίδονται αποκλειστικά χωρίς ξηρά τροφή– καθώς σε βάθος χρόνου, όπως υποστηρίζουν και πολλοί διακεκριμένοι κτηνίατροι, βλάπτουν εν τέλει τα κατοικίδιά μας καθώς δεν τους προσφέρουν όλα όσα τους προσφέρει μία ξηρά τροφή, ενώ συμβάλλουν δυστυχώς στη χαλάρωση της οδοντοστοιχίας.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα στις διάφορες λιχουδίτσες, καλό θα ήταν να προτιμάτε ό,τι πιο φυσικό, δηλαδή οτιδήποτε προέρχεται από φυσικές πηγές κρέατος. Λέγοντας "φυσικές" εννοούμε το κοτόπουλο, το αρνί, το βοδινό, το σολομό και άλλα συναφή. Οι λιχουδίτσες αυτές ουσιαστικά περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και καθόλου χρωστικές ή συντηρητικά. 

(*) Η κ. Γαρυφάλου είναι ιδιοκτήτρια του Pet Shop Snoopy

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v