Κατοικίδια πτηνά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αποκτήσατε μόλις το νέο σας καναρίνι ή παπαγαλάκι; Έχουμε οδηγίες και συμβουλές για να το κάνετε να νιώσει… σαν στο σπίτι του.
Κατοικίδια πτηνά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
της Αντωνίας Γαρυφάλου (*)

Υπάρχουν πολλοί που προτιμούν και αγοράζουν για κατοικίδιο τους ένα πτηνό, καθώς είναι πολύ εύκολο και ανέξοδο στη συντήρησή του, ζει πολλά έτη, είναι καθαρότερο από άλλα κατοικίδια, αλλά το κυριότερο: μπορεί να τους χαρίσει από ένα σφύριγμα και μία λέξη μέχρι μία φράση αλλά και ολόκληρο τραγούδι.

Αφού προχωρήσετε στην αγορά του ωδικού πτηνού που σας ταιριάζει, δείτε έναν χρήσιμο οδηγό ώστε να κάνετε το καινούριο σας πουλάκι -είτε καναρίνι, είτε παπαγαλάκι, είτε μεγάλο παπαγάλο- να νιώσει σαν το σπίτι του, αρκεί να ακολουθήσετε κάποια βασικά βήματα.

Εξασφαλίστε του ένα ευρύχωρο κλουβάκι στο οποίο θα μπορεί να κινείται με άνεση και ευελιξία. Ο γενικός κανόνας που μπορείτε να ακολουθείτε είναι “όσο πιο ευρύχωρο τόσο πιο καλό”. Θυμηθείτε ότι τα καναρίνια χρειάζονται ορθογώνια ή τετράγωνα κλουβιά που έχουν περισσότερο χώρο για...“πτήσεις”, ενώ τα παπαγαλοειδή θέλουν κυκλικά κλουβάκια για να αναρριχώνται πιο εύκολα.

Φροντίστε ειδικά τους πρώτους δύο μήνες το κλουβάκι να μην είναι χαμηλά και σε σημείο που να περνάει πολύς κόσμος για να αποφύγετε την περίπτωση το πουλάκι σας να τρομάζει από τις φωνές και από την πολυκοσμία ή από κάποια άτσαλη κίνηση. Επίσης καλό θα ήταν, ειδικά τον πρώτο καιρό, να αποφεύγεται η άμεση επαφή με άλλα κατοικίδια και ιδίως με σκυλάκια ή γατάκια που μπορεί -λόγω ενθουσιασμού- να τραυματίσουν σοβαρά το πτηνό.

Βάλτε στο κλουβάκι του παιχνιδάκια για να απασχολείται και να κρατιέται δραστήριο. Η απασχόληση των πτηνών, να ξέρετε, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια καθώς αναφέρονται συχνά γεγονότα κανιβαλισμού και αυτοκαταστροφής λόγω έλλειψης ενδιαφερόντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τα πτηνά σας νιώσουν αφόρητη πλήξη μπορεί να ξεσπάσουν πάνω στο ίδιο τους το σώμα μαδώντας με μανία το πτέρωμά τους αλλά και χτυπώντας με μανία στο κλουβί.

Βρείτε τις λιχουδίτσες που του αρέσουν και προσπαθήστε να το κάνετε να τις παίρνει από το χέρι σας με τον καιρό. Για παράδειγμα οι μεγάλοι παπαγάλοι δε θα πουν ποτέ όχι σε ένα μεγάλο φρέσκο φιστίκι, όσο φαγωμένοι και αν είναι. Έτσι αναπτύσσετε μία σχέση αμοιβαίας συμπάθειας αλλά και εμπιστοσύνης που είναι και το σημαντικότερο προκειμένου το νέο σας κατοικίδιο να νιώθει ασφάλεια αλλά και σιγουριά στο νέο του σπίτι.

Εάν δεν μπορείτε να περνάτε κάποιο χρόνο μαζί του μιλώντας του ή παίζοντας, καλό θα ήταν να του πάρετε ένα ταίρι για να μη μένει μόνο του. Αυτό συνίσταται κυρίως για τα παπαγαλάκια, τα παραδεισάκια, τα κοκατίλ αλλά και για τα καναρίνια.

(*) Η κ. Γαρυφάλου είναι ιδιοκτήτρια του Pet Shop Snoopy. 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v