Θετική εκπαίδευση: Αζόρ, κάτσε!

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τις συνηθισμένες εκπαιδεύσεις σκύλων που περιελάμβαναν βία τιμωρίες και φωνές. Μπείτε στο trip της θετικής εκπαίδευσης και μάθετε που και πως μπορείτε να εκπαιδεύσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο «ειρηνικά».
Θετική εκπαίδευση: Αζόρ, κάτσε!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νέος ιδιοκτήτης σκύλου είναι ένα και μοναδικό: η σωστή εκπαίδευσή του. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ένα κατοικίδιο που θα φέρει την καταστροφή στο σπίτι μας. Λέρωμα χαλιών, έντονο γαύγισμα, καταστροφή αντικειμένων, επιθετικότητα και ένα σωρό άλλες κακές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουν το συντομότερο. Αρκετός κόσμος βλέποντας με κακό μάτι τον όρο «εκπαίδευση» και έχοντας στο μυαλό του εικόνες βίας και εξαναγκασμού, προτιμά να αναλάβει ο ίδιος την εκπαίδευση του σκύλου. Η επιλογή αυτή είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένη, αφού όση αγάπη και να έχουμε προς το κατοικίδιό μας, σίγουρα δεν έχουμε την απαραίτητη γνώση και πείρα να του μεταδώσουμε τις απαραίτητες αρχές που πρέπει να ακολουθήσει. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, «παρεμβαίνει» η θετική εκπαίδευση, που στόχο έχει να βελτιώσει την επικοινωνία ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και κατοικίδιο χτίζοντας μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης.

Η θετική εκπαίδευση βασίζεται σε 7 ΔΕΝ:

ΔΕΝ φωνάζω στον σκύλο μου
ΔΕΝ τρομάζω τον σκύλο μου.
ΔΕΝ τιμωρώ τον σκύλο μου
ΔΕΝ χτυπώ τον σκύλο μου.
ΔΕΝ του προκαλώ αρνητική ένταση, αντίθετα κατεβάζω τα επίπεδα του άγχους του
ΔΕΝ τραβάω το λουρί και ΔΕΝ χρησιμοποιώ πνίχτη
ΔΕΝ μαλώνω τον σκύλο μου.

Με λίγα λόγια, η θετική εκπαίδευση αφορά την παρατήρηση του χαρακτήρα του σκύλου και του περιβάλλοντός του, και την διαμόρφωση συμπεριφορών μέσω της επιβράβευσης κι όχι της τιμωρίας. Δεν περιλαμβάνει βίαιες μεθόδους ή εκφοβισμό που προκαλούν πόνο ακόμα και σωματικές βλάβες. Αντιθέτως, εντοπίζει τις επιθυμητές συμπεριφορές και προκαλεί την επανάληψή τους μέχρι να γίνουν συνήθεια. Η μέθοδος ξεκίνησε από τον Ρώσο φυσιολόγο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ και την θεωρία εξαρτημένων αντανακλαστικών που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1904. Εξελίχθηκε από τον Skinner και εφαρμόζεται από την δεκαετία του 50 στην εκπαίδευση δελφινιών και αργότερα και σε άλλα είδη. Το πλεονέκτημά της είναι ότι το σκυλί μπορεί να εκπαιδευτεί από δύο μηνών αφού δεν του εφαρμόζεται πόνος που πιθανώς να το βλάψει. Σημαντικό είναι, ότι κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του κουταβιού σας θα είστε και εσείς μπροστά. Θα μάθετε για την συμπεριφορά του σκύλου και θα κατανοήσετε πως μπορείτε να θεμελιώσετε μια σωστή σχέση μαζί του.

Τα υπέρ της Θετικής Εκπαίδευσης:

*Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πως "σκέφτεται" ο σκύλος σας και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
*Η εκπαίδευση γίνεται παρουσία σας
*Το σκυλί θα μάθει να υπακούει στις εντολές σας επειδή πραγματικά το θέλει και όχι επειδή θα σας φοβάται. Θα κατανοήσει τους βασικούς κανόνες προκειμένου να έχετε μια αρμονική συμβίωση.

Tips για την Θετική Εκπαίδευση:

*Ο Θετικός Εκπαιδευτής δεν ακουμπά τον σκύλο σας. Δεν χρησιμοποιεί το οποιοδήποτε εργαλείο για τον σωματικό έλεγχο του σκύλου σας. Δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρικά κολάρα, πνίχτες ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας.
*Θετικοί εκπαιδευτές δεν είναι αυτοί που μοιράζουν λιχουδιές και χαϊδεύουν τα αυτιά του σκύλου σας και τα δικά σας. Είναι όσοι πιστοί στην άρνηση της βίας και της τιμωρίας υιοθετούν την τεχνογνωσία και τις μηχανικές της διαδικασία της μάθησης που κάθε μέρα εμπλουτίζονται, προς όφελος της αρμονίας με τον σκύλο σας.
* Να προσέχετε πάντα τον σκύλο σας και τον εκπαιδευτή κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Μην υιοθετείτε οτιδήποτε δεν σας εκφράζει ή σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Τώρα που μάθετε τα βασικά για την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο ήρθε η ώρα να επιλέξετε σε ποιούς εκπαιδευτές θα εμπιστευτείτε την καθοδήγηση του κατοικιδίου σας. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι αρκετές. Σας παραθέτουμε μερικές:

* Del Vento Margio: Το Del Vento Margio ασχολείται με την επιλεκτική εκτροφή Γερμανικών Ποιμενικών εδώ και 15 χρόνια. Εκπαιδεύει όμως στις εγκαταστάσεις του κάθε φυλή σκύλου. Το κόστος της εκπαίδευσης ανέρχεται στα 900 ευρώ. (Αγ. Στέφανος, Αττική, τηλ. 22950 23791).

* Argos Dog Club: Αναλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου σας με ήπιες και θετικές μεθόδους, παρέχοντας σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και παροχή γνώσεων συμπεριφοράς. Ανάλογα με την περίπτωση οι επισκέψεις  μπορεί να διαρκέσουν από έναν έως τρεις μήνες, ενώ το κόστος της εκπαίδευσης ξεκινά από 800 ευρώ. (Ζαννή 66, Πειραιάς, τηλ. 210 4526892).

* Boss: Η σχολή ασχολείται από το 1994 με την εκπαίδευση κάθε ράτσας σκύλου και ειδικεύεται στην υπακοή, την άρνηση τροφής, της σωματοφυλακής και φύλαξης χώρου, καθώς και στην εκπαίδευση σκύλων Security, στην προεκπαίδευση κουταβιών και την εκπαίδευση σκύλων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτές παραδίδουν μαθήματα και στον δικό σας χρόνο. Η εκπαίδευση διαρκεί πέντε περίπου εβδομάδας και το κόστος της ξεκινά από 700 ευρώ. (2ο χλμ. Λεωφ. Πικερμίου, Σπάτα, τηλ. 210 6025224).

* Dimitriou Land: Ο Ανδρέας Δημητρίου είναι εκπαιδευτής από το 1986. Πίστη του είναι πως η εκπαίδευση σκύλων δεν είναι ζήτημα αυστηρότητας, κακομεταχείρισης ή πίεσης, αλλά σωστών γνώσεων, εμπειρίας και τεχνικής. Έτσι, στη σχολή ειδικεύονται στη βασική υπακοή, στα καθήκοντα προστασίας και στις εξετάσεις εργασίας. Η εκπαίδευση γίνεται στον ιδιωτικό χώρο του κ. Δημητρίου. Η διάρκειά της εξαρτάται από την περίπτωση αλλά συνήθως δεν είναι λιγότερο από έναν μήνα και το κόστος της ξεκινά από 500 ευρώ. (Ι. Νίκα 14, Αχαρναί, τηλ. 210 2311618).

*Teach Your Dog: Βασική υπακοή, προχωρημένη υπακοή, tricks και εκπαίδευση κουταβιών από τον κ. Πετράκη Γεώργιο. Εκπαίδευση στο σπίτι. Τηλ: 6977 989 001.

*Fun Dog Training: Πρόγραμμα βασικής και προχωρημένης υπακοής, καθώς και ευελιξίας του σκύλου σας. Μαθήματα κατ'οίκον. Τηλ: 6936 763 109

* StarDogs: Η εταιρία προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σκύλων με μαθήματα ιδιαίτερα, ομαδικά αλλά και με συμβουλές επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς, κατ’οίκον αλλά και στον ιδιωτικό χώρο της StarDogs. Η διάρκεια της εκπαίδευσης κυμαίνεται στον ενάμιση μήνα με συχνότητα μία με δύο φορές στις δέκα ημέρες και το κόστος ξεκινά από 700 και μπορεί να φτάσει τα 900 ευρώ. (Περισσότερες πληροφορίες στο site της StarDogs και στο τηλέφωνο 210 6029053).

* Dogs Heaven: Το DogsHeaven.gr δημιουργήθηκε με τη συνεργασία θετικών εκπαιδευτών και σκοπό να προβάλει την αξία της θετικής εκπαίδευσης όχι μόνο για τη ζωή των σκύλων αλλά και των ανθρώπων. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε πληροφορίες για τον τρόπο εκπαίδευσης, ενδιαφέροντα άρθρα αλλά και θετικούς εκπαιδευτές και φόρουμ για να θέσετε τα ερωτήματά σας.

* Puppies Park: Αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας σε έναν εξωτερικό αλλά ασφαλή χώρο ή να παίξετε και να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του, το Puppies Park δημιουργήθηκε για να χαρίσει στιγμές ευχαρίστησης, εκτόνωσης και νέων εμπειριών. Στο ειδικά διαμορφωμένο πάρκο τα κουτάβια μπορούν να παίξουν με ασφάλεια, να γυμναστούν κάνοντας κολύμπι και να κάνουν νέους φίλους, με την επίβλεψη έμπειρου προσωπικού και ενώ εσείς θα πίνετε τον καφέ σας ή θα κάνετε τα ψώνια και τις δουλειές σας. Υπάρχουν δύο Puppies Park στην Αττική: Λ. Βάρης-Κορωπίου 18, Βούλα (Πηγαδάκια), τηλ. 210 9658555 και Παπαδιαμάντη 32 & Ειρήνης (Θέση Σωρός), Μαρούσι, τηλ. 210 6095462.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v