Κατοικίδιες... αλλεργίες και πώς θα τις αποφύγουμε

Όπως ακριβώς και εμείς, έτσι και τα κατοικίδιά μας παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα σε παράγοντες όπως το φαΐ, τα τσιμπήματα εντόμων και την γύρη. Ποιες είναι αυτές και πώς θα βοηθήσουμε τα ζωάκια μας να ανταπεξέλθουν;
Κατοικίδιες... αλλεργίες και πώς θα τις αποφύγουμε
Το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων, όπως και του ανθρώπου, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το σώμα από πάσης φύσεως μολύνσεις. Αντιδρά, λοιπόν, όταν «εντοπίζει» κάποιον μικροοργανισμό που είναι εχθρικός προς το σώμα.

Μερικές φορές όμως αντιδρά και σε ουσίες μη βλαβερές για τον οργανισμό (αλλεργική αντίδραση) δημιουργώντας έτσι σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ζώου.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες αλλεργιών που παρατηρούνται στα κατοικίδια. Αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων (ψύλλοι, τσιμπούρια), αλλεργίες του αναπνευστικού (κυρίως από γύρες) και αλλεργίες που προέρχονται από το φαγητό. Ακολουθούν μερικές σύντομες οδηγίες για να αναγνωρίσετε και ενδεχομένως να προλάβετε τις αλλεργίες που θα βασανίσουν το κατοικίδιό σας.

* Αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων
Μερικά έντομα, όπως τα τσιμπούρια και τα κουνούπια, εναποθέτουν με το τσίμπημα ένα είδος σάλιου στο σώμα του ζώου. Πολλά κατοικίδια αντιδρώντας σε αυτό, παρουσιάζουν ερεθισμένο δέρμα και κνησμό, κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος. Προς αποφυγήν αυτής της δερματίτιδας, μπορείτε να κάνετε αντιπαρασιτικό έλεγχο, όπως επίσης και να χορηγήσετε τα κατάλληλα φάρμακα στο κατοικίδιό σας, ύστερα από την συμβουλή του κτηνίατρου.

* Τροφικές αλλεργίες
Και πάλι εδώ ο οργανισμός του κατοικίδιου αντιδρά με τριχόπτωση και κνησμό. Επειδή πολλές φορές οι τροφές των ζώων προέρχονται από τις ανθρώπινες τροφές, τα αλλεργιογόνα συστατικά που τα ενοχλούν είναι συνηθισμένα: βοδινό, σιτάρι, καλαμπόκι, κοτόπουλο κτλ. Οι αλλεργίες αυτές μπορούν να ελεγχθούν, βάζοντας το κατοικίδιό μας σε ατομική ειδική δίαιτα με συγκεκριμένες τροφές.

* Αλλεργίες του αναπνευστικού
Τέτοιου είδους αλλεργίες είναι εποχιακές κυρίως και οφείλονται στις γύρες. Δέντρα, γρασίδι, θάμνοι και λουλούδια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία καθώς είναι εστίες γύρης. Τα συμπτώματα είναι κνησμός και τριχόπτωση κυρίως στο μπροστινό μέρος του ζώου, στο λαιμό, το κεφάλι, τα αυτιά και την μέσα πλευρά των μπροστινών ποδιών. Σε τέτοια περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό του.

* Συμπτώματα αλλεργιών στα κατοικίδιά σας που πρέπει να προσέξετε:
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πνιγμός
  • Βήχας
  • Πόνος
  • Έντονο πρήξιμο
  • Αλλεργικό Σοκ (ίσως το πιο σοβαρό απ’όλα, άμεσο και θανατηφόρο)
Σε γενικές γραμμές οι θεραπεία για τις αλλεργίες των κατοικίδιων διαφέρει ανά περίπτωση. Στις ελαφριάς μορφής αλλεργίες χορηγούνται αντισταμινικά φάρμακα για να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί αναπνευστική και καρδιακή υποστήριξη, ορός ή ακόμα και εισαγωγή σε ειδικό νοσοκομείο.

Είναι απαραίτητο, άρα, ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου να γνωρίζει καλά τους πιθανούς αλλεργικούς κινδύνους, έτσι ώστε η θεραπεία να είναι άμεση και αποτελεσματική.
 
Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v