Διαλέγοντας κατοικίδιο: Γάτα, σκύλο ή ενυδρείο;

Θέλετε να βγαίνετε κάθε μέρα για τζόκιν με το σκύλο σας, ή να αράζετε στον καναπέ αγκαλιά με ένα γατάκι που θα γουργουρίζει; Να ξυπνάτε νωρίς το πρωί για να παίξετε με ένα κουτάβι, ή να μην ανησυχείτε αν τα χρυσόψαρά σας μελαγχολήσουν που θα αργήσετε να γυρίσετε από το γραφείο; Κανείς δεν είπε ότι η επιλογή κατοικιδίου είναι εύκολη υπόθεση.
Διαλέγοντας κατοικίδιο: Γάτα, σκύλο ή ενυδρείο;
Το σκεφτήκατε, το σκεφτήκατε, το αποφασίσατε. Θα πάρετε κατοικίδιο. Ωραία. Φυσικά έχετε ήδη σκεφτεί όλες τις παραμέτρους, ξέρετε ότι το ζωάκι σας θα φέρει στη ζωή σας και νέες υποχρεώσεις –στις οποίες νιώθετε έτοιμοι να αντεπεξέλθετε– και δε σκοπεύετε να το παρατήσετε στο δρόμο το καλοκαίρι για να πάτε διακοπές. Ωραία και πάλι. Το κατά πόσο, όμως, το νέο σας κατοικίδιο θα είναι ευτυχισμένο μαζί σας –κι εσείς αντίστοιχα μαζί του– εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο οι συνήθειες, οι προτιμήσεις, οι χαρακτήρες και οι τρόποι ζωής σας συμβαδίζουν. Αυτό πρέπει να είναι και το βασικό κριτήριο για να επιλέξετε αν θα πάρετε σκύλο ή γάτα –ή μήπως καναρίνι;–, κανίς ή λυκόσκυλο, ήσυχο σπιτόγατο ή ζωηρό κυνηγό.

Ιδού μερικές ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον τύπο του τετράποδου –ή δίποδου, ή άνευ ποδιών– συντρόφου που σας ταιριάζει.

Έχετε σταθερό ωράριο, ή δεν ξέρετε πότε –και αν– θα γυρίσετε σπίτι φεύγοντας από το γραφείο; Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, θα πρέπει επίσης να υιοθετήσετε κι ένα σταθερό ωράριο. Οι σκύλοι εκ φύσεως –και ιδιαίτερα τα κουτάβια, όπως και τα μωρά– έχουν ανάγκη να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί σας. Αν περνάτε περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα στο γραφείο, ή ακόμα χειρότερα αν βγαίνετε για ένα after office ποτό με συναδέλφους και καταλήγετε στα μπουζούκια μέχρι το ξημέρωμα, θα ήταν προτιμότερο να πάρετε γάτα, ή ακόμα καλύτερα χρυσόψαρα, που δε θα πάθουν κατάθλιψη από την απουσία σας –φτάνει να φροντίσετε να στείλετε κάποιον να τα ταΐσει αν χρειαστεί, ή προκύψει, να λείψετε περισσότερο από 24 ώρες.

Μπορείτε να συνηθίσετε το πρωινό ξύπνημα; Η συγκατοίκηση με ένα σκύλο ή μια γάτα και ο δωδεκάωρος ύπνος τα Σαββατοκύριακα δυστυχώς δύσκολα συνδυάζονται, ιδιαίτερα αν τα ζωάκια σας είναι μικρά και ζωηρά: η κατά τα άλλα αξιολάτρευτη γατούλα σας θα ανεβαίνει στο κρεβάτι και θα σας ξυπνάει για να την ταΐσετε, το κουτάβι σας θα σας τραβάει τα παπλώματα γιατί θα θέλει να παίξετε. Αν δεν είστε πρωινός τύπος, πάρτε ένα καναρίνι, που θα ξυπνάει μεν με το πρώτο φως του ήλιου, αλλά το χειρότερο που θα μπορεί να κάνει για να σας ξυπνήσει είναι να κελαηδάει. Τα χρυσόψαρα, πάντως, είναι τα πιο αθόρυβα από όλα.

Έχετε παιδιά; Ένα παιδί 4-5 χρονών ή μικρότερο μάλλον δε θα είναι ιδιαίτερα ευγενικό με το νέο σας κατοικίδιο –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα το αγαπάει, απλά δε θα μπορεί να καταλάβει ότι το ενοχλεί, π.χ., όταν του τραβάει την ουρά. Αν έχετε αποφασίσει να πάρετε σκύλο, και έχετε μικρά παιδιά, είναι καλύτερα να επιλέξετε έναν ενήλικο, που θα έχει περισσότερη υπομονή από ένα κουτάβι. Οι γάτες δε φημίζονται για την υπομονή και την ανεκτικότητά τους. Το ενυδρείο παραμένει πάντα μια ασφαλής επιλογή.

Είστε δραστήριος τύπος; Αν δε βγαίνετε από το σπίτι παρά μόνο για να πάτε μέχρι το περίπτερο για τσιγάρα, μια γάτα, ένα κουνέλι, ένας παπαγάλος ή ένα ενυδρείο θα σας κάνουν καλή παρέα. Αν, πάλι, βγαίνετε καθημερινά για τρέξιμο ή περπάτημα, περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στον κήπο ή μένετε κοντά σε πάρκο το οποίο επισκέπτεστε τακτικά, ένας σκύλος θα ευτυχήσει μαζί σας.

Πόσο σας απασχολεί η τάξη και η καθαριότητα στο σπίτι και τον κήπο σας; Αν σας πιάνει κρίση στη σκέψη των άσπρων τριχών πάνω στο μαύρο καναπέ σας, των αποτυπωμάτων από λασπωμένα πατουσάκια πάνω στο πανάκριβο περσικό χαλί και των κρατήρων που δημιουργούνται από το σκάψιμο στον κήπο, αποκλείστε από τώρα το ενδεχόμενο υιοθέτησης σκύλου ή μακρύτριχης γάτας. Γενικά, αν θέλετε η απόλυτη τάξη να βασιλεύει στο σπίτι σας, είναι καλύτερα να επιλέξετε ζωάκια που περιορίζονται στα… δωμάτιά τους: ψάρια, χελωνάκια ή πουλιά.

Πόσο μεγάλο σπίτι έχετε; Είναι μάλλον προφανές ότι ένας σκύλος του Αγίου Βερνάρδου θα αισθανόταν περιορισμένος –για να μην πούμε ότι θα αποκτούσε ψυχολογικά προβλήματα– σε μια γκαρσονιέρα χωρίς μπαλκόνια. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ένα μικρότερο σκυλάκι, ένα κανίς π.χ., θα εκτιμήσει τον περιορισμένο χώρο σας –απλά θα συμβιβαστεί ευκολότερα αν υποσχεθείτε, και το τηρήσετε, να το βγάζετε βόλτα κάθε μέρα. Γενικώς, οι γάτες νιώθουν πολύ πιο άνετα σε μικρούς χώρους σε σχέση με τους σκύλους. Αν μένετε και σε ασφαλή γειτονιά, ούτως ώστε να μπορεί να πετάγεται για μια βόλτα έξω και να γυρίζει πίσω, ακόμα καλύτερα.

Τι μέρος του μηνιαίου budget σας μπορείτε να διαθέσετε για τις ανάγκες του κατοικίδιού σας; Ο νέος σας συγκάτοικος θα χρειάζεται τροφή, τακτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς και ενδεχομένως κάποια αξεσουάρ για να είναι υγιής κι ευτυχισμένος. Ένας σκύλος ή μια γάτα ράτσας έχει αναπόφευκτα περισσότερα έξοδα από έναν «αλητάκο» που δε χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής και ειδικές τροφές για να είναι το τρίχωμά του γυαλιστερό και τα δόντια του γερά.

Πόσο διατεθειμένοι είστε να ασχοληθείτε με την εκπαίδευσή του; Αν επιλέξετε γάτα, θα πρέπει να της μάθετε να χρησιμοποιεί το κουτάκι με την άμμο, και να μην ακονίζει τα νύχια της στα έπιπλα –και δε θα είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμη. Στους σκύλους, από την άλλη, αρέσει να εκπαιδεύονται, γιατί αισθάνονται ότι έχουν κάτι να κάνουν, αλλά και γιατί τους αρέσει να ευχαριστούν τα αφεντικά τους. Αν δεν έχετε το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση του κατοικίδιού σας, επιλέξτε έναν ενήλικο σκύλο ή το πάντα βολικό ενυδρείο.



Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v