Τα 3 λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες

Η αγορά ενός κατοικίδιου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάθετε τα τρία βασικότερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων και αποφύγετέ τα, εξασφαλίζοντας στο κατοικίδιό σας μία υγιεινή και χαρούμενη ζωή.
Τα 3 λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες

Ένα κατοικίδιο στο σπίτι είναι αν μη τι άλλο ένα επιπλέον "άτομο" στην οικογένεια και ως τέτοιο πρέπει να ενσωματωθεί σε αυτήν. Σκεφτείτε έναν συγγενή με τον οποίον δεν ταιριάζετε σε τίποτα, είναι συνεχώς νευριασμένος και κάνει ζημιές όπου σταθεί και όπου βρεθεί, θα τον θέλατε μέσα στο σπίτι σας; Θα κάνατε τα πάντα για να τον ξεφορτωθείτε. Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά κάπως έτσι είναι και με το κατοικίδιο που θα επιλέξετε να έχετε μέσα στο σπίτι σας. Μία λάθος επιλογή σε αυτόν τον τομέα μπορεί να σας κοστίσει την ψυχική σας ηρεμία, γι'αυτό πριν αποφασίσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να προσθέσετε ένα ακόμα "μέλος" στην οικογένειά σας, μάθετε από τα λάθη που συνηθίζει να κάνει ο περισσότερος κόσμος στην επιλογή του κατοικίδιου.


Λάθος 1ο: Αγοράζοντας παρορμητικά  ένα κατοικίδιο
Μπορεί το σκυλάκι στην βιτρίνα του pet shopή το αδέσποτο που βρήκατε στον δρόμο να είναι "γλυκούλι" και υπάκουο, αλλά ενδέχεται να μην ταιριάζει στην οικογένεια ή τον τρόπο ζωής σας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα γονιών που θέλοντας να μην χαλάσουν χατίρι στα αγγελούδια τους, αγόρασαν σκύλο ή γάτα και έπειτα από ένα μήνα το παράτησαν στον δρόμο.
Πως να το αποφύγετε: Ενημερωθείτε σωστά προτού αγοράσετε ένα κατοικίδιο. Κάθε σκύλος ή γάτα έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιοτροπίες που εξαρτώνται κυρίως από την ράτσα του. Πχ τα τεριέ συνηθίζουν να σκάβουν, οπότε αν έχετε κήπο και λουλούδια ξανασκεφτείτε το. Αν έχετε βάλει κάποια συγκεκριμένη ράτσα στο μυαλό σας, φροντίστε να μάθετε τα πάντα για αυτήν: τις ιδιοτροπίες της, τις συνήθειές τις κτλ. (δείτε πληροφορίες για όλες τις ράτσες σκύλων και γατιών)  ή ακόμα καλύτερα ελάτε σε επαφή με κάποιον άλλον ιδιοκτήτη που έχει ήδη το ζώο το σπίτι του. Αν το πάρετε από κάποια μάντρα με αδέσποτα, ή από την Φιλοζωική, ρωτήστε για το ιατρικό του ιστορικό, την ιστορία αλλά και τον χαρακτήρα του. Οι πληροφορίες θα σας χρησιμέψουν πάρα πολύ στο να μπορέσετε να κατανοήσετε κατά πόσο το συγκεκριμένο κατοικίδιο θα ταιριάξει στο σπίτι και την οικογένειά σας.


Λάθος 2ο: Αδιαφορία για την εκπαίδευση

Οι κακές συνήθειες ενός κατοικιδίου μπορούν να καταλήξουν μπελάς αν δεν φροντίσετε να τις περιορίσετε ή ακόμα καλύτερα να τις διορθώσετε εγκαίρως. Αν λοιπόν δεν έχετε ιδέα από εκπαίδευση ζώων, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή.
Πως να το αποφύγετε: Ακόμα και πριν από την κανονική του εκπαίδευση, μπορείτε να μάθετε σε ένα κουτάβι τα βασικά (Κάτσε, μείνε). Στις 8 βδομάδες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση ενός κουταβιού, αφού προηγουμένως έχει κάνει όλα τα εμβόλιά του. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 8 και 16 εβδομάδων είναι και το πιο σημαντικό, αφού σε αυτό το διάστημα τα κουτάβια απορροφούν ταχύτατα πληροφορίες από τον κόσμο γύρω τους και ο χαρακτήρας τους είναι ακόμα πολύ εύπλαστος.

Λάθος 3ο: Ασυνέπεια στις διαταγές
Αν τα παιδιά σας αφήνουν τον Αζόρ ή την Ψίψι να κάθεται ελέυθερα στους καναπέδες, ενώ εσείς τους φωνάζετε και τα τιμωρείτε, είναι προφανές ότι τα ζώα θα τα μπλέξουν.
Πως να το αποφύγετε: Είναι απαραίτητο όλοι στην οικογένεια να γνωρίζουν και να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες όσον αφορά στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν τα κατοικίδιά σας. Πότε πρέπει να τα τιμωρούν και πότε όχι. Αν θέλετε ο σκύλος σας να κάνει κάπου συγκεκριμένα την ανάγκη του, ή η γάτα σας να μην σας δαγκώνει και σας γρατζόυνάει, τότε πρέπει να βρείτε ένα δικό σας σύστημα για να το καταφέρετε. Στα κατοικίδια αρέσει η συνέπεια, γι'αυτό συζητήστε με την οικογένειά σας πως θα αντιμετωπίζετε την κάθε κατάσταση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v