Υιοθεσία: Πάρτε... φάτσα, όχι ράτσα

Αποφασίσατε να αποκτήσετε κατοικίδιο; Πριν εξορμήσετε στο pet shop της γειτονιάς σας, ρίξτε μια ματιά στα προγράμματα υιοθεσίας αδέσποτων των δήμων και των φιλοζωικών εταιρειών. Θα σώσετε από τους κινδύνους των δρόμων και θα πάρετε σπίτι ένα φίλο, από αυτούς που δεν αγοράζονται με χρήματα.
Υιοθεσία: Πάρτε... φάτσα, όχι ράτσα
Τα βάλατε κάτω, το σκεφτήκατε, το αποφασίσατε. Θέλετε ένα ζωάκι να σας κάνει παρέα τα απογεύματα στο σπίτι, μια γάτα να γουργουρίζει στα πόδια σας την ώρα που διαβάζετε, ένα σκύλο να τρέχετε μαζί του στο δρόμο, στην παραλία, στο πάρκο… σε όποιο σημείο της γειτονιάς προσφέρεται για τρέξιμο, εν πάση περιπτώσει. Εφόσον η απόφασή σας είναι προϊόν ώριμης σκέψης –είστε δηλαδή βέβαιοι ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να αφήσετε το σκύλο ή τη γάτα σας στο δρόμο επειδή δε χωρά πια στο πρόγραμμά σας– εμείς θα σας προτείναμε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της υιοθεσίας ενός αδέσποτου.

Δεν εννοούμε να πάρετε το σκυλάκι που βλέπετε καθημερινά να τριγυρνά στη γειτονιά σπίτι σας –αν κι αυτό θεμιτό είναι, εφόσον είστε βέβαιοι πως δεν ανήκει σε κάποιο γείτονα και φροντίσετε από την πρώτη στιγμή όλα του τα εμβόλια και τις εξετάσεις στον κτηνίατρο– απλά να… σνομπάρετε τα pet shops και τα pedigree τους και να απευθυνθείτε σε μια φιλοζωική οργάνωση ή στο Δήμο Αθηναίων για να υιοθετήσετε ένα από τα ζωάκια που περισυλλέγουν σχεδόν καθημερινά από το δρόμο, και τα οποία χωρίς τη δική τους –και τη δική σας– βοήθεια δύσκολα θα επιβίωναν –και, σε κάθε περίπτωση, δε θα ήταν ευτυχισμένα.

Όλα τα χνουδωτά πλασματάκια που προσφέρονται για υιοθεσία από τις φιλοζωικές και το Δήμο Αθηναίων είναι υγιέστατα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα –στην περίπτωση του Δήμου, όπως και σε κάποιες φιλοζωικές, και στειρωμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για τα αδέσποτα του Δήμου έχει, από το 2003, οπότε και μπήκε σε εφαρμογή, περιθάλψει 2.000 και βρει στέγη σε 400 αδέσποτα ζωάκια, τα οποία υιοθετήθηκαν και ζουν πλέον με οικογένεια.

Η διαδικασία για να υιοθετήσετε ένα από τα αδέσποτα του προγράμματος είναι απλούστατη: τηλεφωνείτε στα 210 5278014, 210 5278009 ή 1595, ή στέλνετε mail στο [email protected], επιλέγετε το ζωάκι σας είτε από τη βάση δεδομένων που περιέχει όλα τα στοιχεία του –φωτογραφία, ιατρικό ιστορικό κλπ– είτε κάνοντας μια επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας στο Μαρκόπουλο, Σάββατο 9.00-14.00 και στη συνέχεια συμπληρώνετε μια απλή αίτηση υιοθεσίας, μια υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζετε ένα φωτοαντίγραφο ταυτότητας.

Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζουν και άλλοι δήμοι της Ελλάδας, όπως ο Δήμος Τρικάλων, καθώς και φιλοζωικές οργανώσεις –όπως η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, το Stray.gr, το Π.Ε.Τ.Σ (παρέα εθελοντών για τα σκυλόγατα) και το Σωματείο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων «Η Αγάπη». Αν μένετε στη Θεσσαλονίκη, ρίξτε μια ματιά στο Adespotologio, που φιλοξενεί αγγελίες για ζωάκια που ψάχνουν σπίτι, χωρισμένες ανά πόλη.

Υιοθετώντας ένα αδέσποτο, δε θα έχετε αποκτήσει απλά έναν πιστό φίλο, θα έχετε σώσει και μία ψυχή από τους κινδύνους των δρόμων της πόλης. Άλλωστε –το ξέρετε– οι φιλίες δεν αγοράζονται με χρήματα.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v