Επιλέξτε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς

Εσείς μπορεί να ονειρεύεστε ένα χαριτωμένο Τσιουάουα, αλλά αν στο σπίτι επιθυμείτε ηρεμία και τάξη, ίσως θα πρέπει να προτιμήσετε ένα Μπασέντζι. Μάθετε πώς θα επιλέξετε τον σκύλο που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά σας.
Επιλέξτε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς
Η επιλογή σκύλου είναι μία zen διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης. Είναι αδύνατο να γνωρίζετε ποιος είναι ο κατάλληλος σκύλος για εσάς αν δεν γνωρίζετε πρώτα τον ίδιο σας τον εαυτό. Ένας αθλητικός τύπος, για παράδειγμα, θα προτιμούσε έναν δραστήριο σκύλο. Ένας τεμπελάκος τύπος που γενικά βαριέται θα προτιμούσε έναν σκύλο που δεν χρειάζεται πολύ άσκηση. Ένας τρυφερός και χαδιάρης τύπος θα προτιμούσε έναν φιλικό, κοινωνικό σκύλο. Ένας νευρικός τύπος θα προτιμούσε έναν σκύλο που δεν γαβγίζει και δεν κάνει πολύ φασαρία.

Με τι κριτήρια θα επιλέγατε έναν σύντροφο; Με τα ίδια περίπου κριτήρια πρέπει να επιλέξετε και το σκυλάκι σας. Πρέπει δηλαδή να βρείτε κάποιο που να κολακεύει την προσωπικότητά σας. Και έτσι να είστε όλοι χαρούμενοι. Οι ειδικοί μας δίνουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις σχετικά με κάποιες ράτσες σκύλων που ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Στην κατηγοριοποίηση αυτή δεν υπάρχει φυσικά κάθε ράτσα, αλλά μπορείτε παρατηρώντας τις να πάρετε μία γενική ιδέα που θα σας οδηγήσει στη σωστή επιλογή.

Έξυπνα σκυλιά
Όλοι θέλουν ένα έξυπνο σκυλί, αλλά κάποιοι άνθρωποι το χρειάζονται περισσότερο. Είτε ως φύλακες, ή ως κυνηγοί, τα παρακάτω σκυλιά θεωρούνται τα ιδανικότερα:

* Κανίς: (φωτο) Εξαιρετικά δραστήρια σκυλιά, που ξεκίνησαν την «καριέρα» τους ως retriever (σκύλος επαναφοράς από το νερό). Το εθνικό σκυλί το Γάλλων θεωρείται ένας καλός κολυμβητής, με εξαιρετική όσφρηση και υπομονή, ενώ αναζητά πάντα τις εκλεκτότερες λιχουδιές.
* Γερμανικός ποιμενικός: Ο δημοφιλέστερος σκύλος όλων των εποχών. Έξυπνος, δυνατός, πιστός, υπάκουος, εργατικός, ικανός να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων αλλά και ιδιαίτερα συντροφικός.

Αλλά και…
* Αυστραλιανός ποιμενικός
* Βελγικός ποιμενικός
* Κέεσχοντ

Σκύλοι που δεν απαιτούν πολλή άσκηση
Για τύπος που βαριούνται τις πολλές βόλτες και τα πολλά παιχνίδια, τα ιδανικά σκυλιά είναι:

* Ντάσχουντ: (φωτο) Γλυκύτατοι, εύκολα προσαρμόσιμοι στη ζωή στην πόλη, θαρραλέοι, πιστοί και καλοί φύλακες. Τα πάνε ιδιαίτερα καλά με μικρά παιδιά.
* Γκριφόν Βρυξελλών: Έξυπνοι, έτοιμοι για δράση, επίμονοι αλλά και με ανθρώπινη υπομονή. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι και απαιτητικοί, ενώ έχουν την ανάγκη να μεγαλώνουν σε σπίτι με οικογένεια.

Αλλά και…
* Γαλλικό μπουλντόγκ
* Μάντσεστερ Τεριέ
* Τσιουάουα ή Πεκινουά

Σκύλοι που τα πάνε καλά με τα παιδιά
Ένας λόγος παραπάνω να προσέξετε τι σκυλί θα επιλέξετε είναι αν έχετε παιδιά. Υπάρχουν ράτσες σκύλων που τα πάνε ιδιαίτερα καλά με τα παιδιά, όπως:

* Παγκ (είδος μπουλντόγκ): (φωτο) Μικρόσωμοι, αστείοι, αξιαγάπητοι σκύλοι, με σταθερό και προβλέψιμο χαρακτήρα, φιλική διάθεση και όρεξη για παιχνίδι.
* Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ: Ευγενικά, αφοσιωμένα, αλλά και γεμάτα ζωή και ενθουσιασμό.

Αλλά και…
* Μπιγκλ
* Μπασέ
* Βρετανικό Σπάνιελ
* Παλιός αγγλικός ποιμενικός

Ιδανικά σκυλιά για πόλη
Υπάρχουν σκυλιά που δεν αντέχουν μέσα στο σπίτι για κανένα λόγο, και άλλα που την «καταβρίσκουν» όταν αράζουν στον καναπέ μας. Ποια είναι αυτά;

* Παγκ (δείτε πληροφορίες παραπάνω)
* Μπασέντζι:  (φωτο) Τα σκυλιά αυτά αγαπούν τα έπιπλα και θεωρούν πως υπάρχουν εκεί για δική τους χρήση. Αντίθετα είναι δύσκολα να τα διαχειριστείτε έξω από το σπίτι γιατί όταν τους φωνάζετε συνήθως δεν γυρνούν, ενώ δεν έχουν την αίσθηση των αυτοκινήτων γι’αυτό αποφύγετε να τα αφήσετε ελεύθερα στους δρόμους της πόλης.

Αλλά και…
* Μπόστον Τεριέ
* Μπουλντόγκ
* Λάσα Άπσο
* Ουαλικό Κόργκι
* Σκοτσέζικο Τεριέ

Ήσυχα σκυλιά
Δεν γαβγίζουν, δεν γκρινιάζουν, δεν λερώνουν, δεν ενοχλούν. Τα κατά συνθήκη πιο ήμερα, φιλικά και καλόβολα σκυλιά είναι τα:

* Μπασέντζι  (δείτε πληροφορίες παραπάνω)
* Μπορζόι: (φωτο) Αριστοκρατικοί και αθλητικοί, είναι βέβαια αρκετά πεισματάρηδες, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πολύ ήσυχοι και φιλικοί

Αλλά και…
* Τσέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ
* Ποιμενικός Βέρνης
* Γουίπετ



Φιλικά σκυλιά

Τα γνωρίζετε. Είναι αυτά που όταν τα βγάζετε βόλτα κάνουν χαρούλες με όσους τα πλησιάζουν, ενώ είναι τρυφερά και τους αρέσουν οι αγκαλιές και τα χάδια. Κάποια από αυτά:

* Βρετανικό Σπάνιελ: (φωτο) Φιλικότατα, με χαρούμενη διάθεση και πολύ υπάκουα. Είναι στοργικά και τους αρέσει να παίζουν με τα παιδιά.
* Μπισόν Φριζ: Αγαπούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής και είναι πάντα πρόθυμα να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους. Έχουν εύθυμο ταπεραμέντο και κουνούν συνέχεια την ουρά τους, ενώ είναι και πολύ στοργικά.

Αλλά και…
* Παλιός αγγλικός ποιμενικός
* Κόλι με γένι
* Γκόλντεν Ριτρίβερ
* Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v