Επικίνδυνα pets: (Κάτοι)κίνδυνοι στο σπίτι

Τα αγαπάμε και τα έχουμε άφοβα στο σπίτι μας. Εγκυμονούν όμως αρκετούς κινδύνους για εμάς και τα παιδιά μας. Ερπετά, πτηνά και άλλου είδους κατοικίδια μπορούν να απειλήσουν σοβαρά την υγεία μας, γι’αυτόν τον λόγο πρέπει να σκεφτούμε αρκετά καλά πριν τα αποκτήσουμε.
Επικίνδυνα pets: (Κάτοι)κίνδυνοι στο σπίτι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κοιμάστε μαζί με τον σκύλο ή την γάτα σας; Έρχεστε σε υπερβολικά «στενές» επαφές με τα πτηνά σας φιλώντας τα; Σκέφτεστε να αγοράσετε τις μικρές χελωνίτσες για να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά σας στο δωμάτιό τους; Ξανασκεφτείτε το. Ορισμένα pets δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φαίνονται και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την υγεία. Οπότε ίσως να το ξανασκεφτείτε πριν αγοράσετε από το τοπικό pet shop εκείνο το iguana που τόσο καιρό είχατε βάλει στο μάτι. Πιθανότατα να σας δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα απ’ότι νομίζατε.

Χελώνες

Πωλούνται κατά κόρον και αποτελούν τα πιο «περιζήτητα» pets, κυρίως για τους μικρούς μας φίλους. Μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί να σας κολλήσουν σαλμονέλα; Το μικρό τους μέγεθος τις καθιστά ελκυστικές, κυρίως στα παιδιά, τα οποία ως γνωστόν συνηθίζουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Ο ιός της σαλμονέλας προκαλεί σοβαρά εντερικά προβλήματα και θα σας ταλαιπωρήσει αρκετά. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ερπετά όπως τα ιγκουάνα, τα φίδια και τις κάθε λογής σαύρες, οι οποίες επίσης μπορεί να «κουβαλάνε» τον επικίνδυνο αυτόν ιό. Γι’αυτό έχετε πάντα στο νου σας να πλένετε τα χέρια σας αν τύχει και τα πιάσετε και επίσης να μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους να παίζουν με αυτά.  

Κροκοδειλάκια(;)

Πολλοί είναι εκείνοι που αγοράζουν μικρούς κροκόδειλους, επειδή μοιάζουν με σαύρες και είναι αρκετά συμπαθητικοί. Ερώτηση: Έχουν δει τα σαγόνια τους; Μάλλον όχι. Ή τουλάχιστον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους. Προφανώς τόσα ντοκιμανταίρ για το κυνήγι τους δεν έγιναν για πλάκα. Όσο μικροί και να είναι οι κροκόδειλοι δεν παύουν να είναι άκρως επικίνδυνοι. Για να μην αναφέρουμε φυσικά ότι εφόσον μεγαλώσουν γίνονται πραγματικοί κυνηγοί. Τώρα αν θέλετε πάση θυσία ένα τέτοιο κατοικίδιο, εμείς νίπτουμε τας χείρας μας. Εσείς απλά… προσέξτε τα δικά σας!

Πτηνά

Αγαπάτε πολύ την... Πόλυ; Δεκτό, απλά κρατήστε μια άλφα απόσταση από αυτήν. Αρκετά κατοικίδια πτηνά μεταφέρουν ένα μικρόβιο εν ονόματι Campylobacter jejuni, το οποίο είναι υπεύθυνο για έντονες διάρροιες και γαστρεντερίτιδες στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει λόγος να τα φιλήσετε όπως η κυρία στην φωτογραφία. Αν πάλι τα πιάσετε στα χέρια σας, φροντίστε να τα πλύνετε αμέσως μετά. Σύμφωνα με έρευνες ακόμα ένα αρκετά γνωστό -σχεδόν- κατοικίδιο πτηνό, τα περιστέρια, είναι υπεύθυνα για σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές. 'Ενας στους είκοσι λάτρεις πτηνών, σύμφωνα με έρευνες στην Αγγλία, εμφάνισε σοβαρή νόσο του αναπνευστικού, εξαιτίας αλλεργιογόνων που βρίσκονται στα πούπουλα και τα περιττώματα των περιστεριών. Προσοχή λοιπόν.

Σκύλοι – Γάτες

Οι δύο πιο αγαπημένοι φίλοι του ανθρώπου κουβαλάνε αρκετά μικρόβια τα οποία μπορούν να μας μεταδώσουν. Οι σκύλοι αποτελούν μεγάλη εστία μικροβίων όπως η σαλμονέλλα και το καμπυλοβακτηρίδιο τα οποία αν μεταδοθούν στον άνθρωπο προκαλούν εμετούς και πολύ έντονες διάρροιες. Αλλά δεν είναι μόνο οι σκύλοι που μεταδίδουν αρρώστιες. Πολλές γάτες είναι μολυσμένες με ένα μικρόβιο, το «τοξόπλασμα», που μπορεί να προκαλέσει αποβολή στις εγκύους και είναι υπεύθυνο για τις τριχομονάδες τις γυναίκες. Προκαλεί επίσης επιπλοκές στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση ή ακόμα και στην εγκεφαλική δυσλειτουργία του μωρού. Φυσικά υπάρχουν και οι κάθε λογής αλλεργίες που επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που έχουν αυτά τα κατοικίδια και οι οποίες είναι αρκετά ενοχλητικές (φαγούρα, καταρροή κτλ.). Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και ας είμαστε 100% σίγουροι για την καθαριότητά των κατοικίδιων μας.

Φίδια

Είναι προφανές
. Μπορεί ο μικρός βόας με την κόκκινη ουρά να φαντάζει ακίνδυνος και -κάπως- χαριτωμένος, αλλά αυτά τα φίδια μεγαλώνουν γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Μπορούν να φτάσουν σε αρκετά μεγάλο μήκος και συνηθίζουν να το παίζουν "δραπέτες" και να φεύγουν από το σπίτι. Το τελευταίο που θα θέλατε είναι να κυνηγάτε ένα "σφιγκτήρα" (ναι, συνηθίζουν επίσης να σφίγγουν μέχρι θανάτου τα θύματά τους) στην γειτονιά. Γιατί είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να "περιτιλύγουν" τα κοντινότερά τους κατοικίδια, όπως πχ. μικρούς σκύλους και γάτες. Σώστε λοιπόν τον Αζόρ της γειτονιάς αφήνοντας τους βόες για τον Ταρζάν. Ή έστω κάποιον μακρινό του απόγονο...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v