Κηπουρική: 8 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Ποτίζετε συχνά ή ελάχιστα, δεν κλαδεύετε ή το κάνετε όποτε σας… καπνίσει, δε χρησιμοποιείτε λίπασμα. Τα 8 πιο συνηθισμένα κηπουρικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε.
Κηπουρική: 8 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Όπως είχε πει και η μεγάλη Λαίδη «ουδείς άσφαλτος» στη ζωή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην κηπουρική. Κανείς δεν έχει απαίτηση από εσάς να τα κάνετε όλα τέλεια όντας αρχάριοι, όμως γνωρίζοντας κάποια βασικά faux pas του συγκεκριμένου τομέα, μπορείτε να εξασφαλίσετε – τουλάχιστον – ότι δε θα ξεραθούν τα φυτά σας.

Παρακάτω ακολουθούν τα οκτώ πιο συνηθισμένα λάθη που ενδεχομένως κάνετε.

Κλαδεύετε τη λάθος περίοδο ή δεν κλαδεύετε καθόλου
Το κλάδεμα δεν πρέπει να γίνεται όπως μας… καπνίσει, αλλά σύμφωνα με το τι «επιτάσσει» η περιποίηση του εκάστοτε φυτού. Το γιασεμί, η γλιτσίνια, αλλά και τα περισσότερα αειθαλή δέντρα και θάμνοι, για παράδειγμα, χρειάζονται κλάδεμα το Φεβρουάριο, ενώ αρχές Οκτώβρη είναι η ιδανική περίοδος για τα περισσότερα καρποφόρα φυτά. Σε γενικές γραμμές πάντως η ιδανικότερη περίοδος για κλάδεμα είναι το διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος, ενώ εξυπακούεται ότι δεν θα πρέπει να κλαδέψετε φυτά σε περίοδο ανθοφορίας.
Στο άλλο άκρο, το μη κλάδεμα συγκεκριμένων φυτών είναι εξίσου λάθος καθώς τα οπορωφόρα για παράδειγμα, χρειάζονται το κλάδεμα για να καρποφορήσουν.

Το παρακάνετε με τα φυτοφάρμακα
Δεν υπάρχει λόγος να ψεκάζετε σε υπερβολικό βαθμό τα φυτά σας αν έχουν κάποια αρρώστια. Κάτι τέτοιο μπορεί να τα «κάψει», καθώς πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς που «αντιδρούν» σε χημικές ουσίες, όπως και οποιοσδήποτε οργανισμός. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο όσον αφορά την ποσότητα και τη συχνότητα του ψεκάσματος. Επίσης, δε θα πρέπει να ψεκάζετε σε καμία περίπτωση τα φυτά αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι άνω των 35 βαθμών, γιατί μπορεί να τους προκαλέσετε εγκαύματα στα φύλλα.

Αμελείτε ή το παρακάνετε με το πότισμα
Η καλύτερη χρονική στιγμή για να ποτίσετε τα φυτά σας είναι αφού δύσει ο ήλιος μιας και η εξάτμιση του νερού επιταχύνεται με την έντονη ακτινοβολία. Δεν έχει νόημα να περιμένετε να ξεραθεί εντελώς το χώμα στο φυτό για να το ποτίσετε, ούτε φυσικά να φτάσετε στο άλλο άκρο και να το… τιγκάρετε στο νερό. Μπορείτε απλά να ελέγξετε με το δάχτυλο το χώμα (όχι επιφανειακά αλλά περί τους 3-4 πόντους μέσα) και μόνο εφ’ όσον είναι ξερό να το ποτίσετε. Επίσης, φροντίστε οι γλάστρες σας να έχουν αρκετές τρυπές για να απομακρύνεται το νερό, καθώς επίσης και πιατάκια τα οποία να μην έχουν επαφή με τον πάτο της γλάστρας για να «αναπνέει» το φυτό.

Δε χρησιμοποιείτε λίπασμα
Το λίπασμα είναι απαραίτητο για τα φυτά, καθώς όταν αυτά εξαντλήσουν τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στο χώμα δεν έχουν από πού να τραφούν και αναπτύσσουν τροφοπενία (χαρακτηριστικό κιτρίνισμα των φύλλων). Επιλέξτε λίπασμα ανάλογο με το φυτό που θέλετε να «τονώσετε» και προσέξτε πάντα να ρίχνετε τη συνιστώμενη δόση και αρκετό νερό από πάνω.

Φυτεύετε πολύ κοντά σε τοίχο
Αν φυτέψετε πολύ κοντά σε ψηλό τοίχο το φυτό σας είναι αρκετά πιθανό να έχει πρόβλημα ανάπτυξης ή να προσβληθεί από ασθένειες. Επίσης, το καλοκαίρι οι τοίχοι «μαζεύουν» ζέστη με αποτέλεσμα ακόμα και η επαφή μαζί τους να… καίει. Μια ιδανική απόσταση του φυτού από τον τοίχο είναι σαράντα με πενήντα εκατοστά.

Δεν αφαιρείτε τα… ζιζάνια
Η αφαίρεση των κάθε λογής «χορταρικών» που αναπτύσσονται κοντά στα φυτά σας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς εκτός από φορείς διαφόρων ασθενειών, τα «ζιζάνια» συναγωνίζονται τα φυτά σας σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν καχεκτικά.

Τα φυτεύετε πολύ κοντά μεταξύ τους
Αν τα φυτά σας είναι από την ίδια οικογένεια, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να τα φυτέψετε μαζί σε μια μπορντούρα, καθώς «ζουν» σαν ένας ζωντανός οργανισμός και αναπτύσσονται ομοιόμορφα. Αν όμως δεν… συγγενεύουν, τότε υπάρχει μεταξύ τους ένας «ανταγωνισμός» και δημιουργείται πρόβλημα με ορισμένα από αυτά να προσπαθούν να υπερισχύσουν έναντι άλλων.

Φυτεύετε σε λάθος χώρο
Υπάρχουν φυτά τα οποία θέλουν φως αλλά όχι ακτινοβολία, όπως για παράδειγμα η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία. Κάποια άλλα αναπτύσσονται καλά τόσο σε σημεία που υπάρχει σκιά όπως και σε σημεία με ήλιο, για παράδειγμα η φλέρα ή η ετερόφυλλη αγγελική. Υπάρχουν άλλα τα οποία θέλουν απευθείας έκθεση στο φως, όπως η αζαλέα. Πριν τοποθετήσετε σε ένα συγκεκριμένο χώρο ένα φυτό, σιγουρευτείτε ότι ο χώρος αυτός θα είναι κατάλληλος για τις… ιδιοτροπίες του.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v