Έξυπνα tips για ανανέωση μπαλκονιού/βεράντας

Καλοκαίρι σημαίνει ραστώνη στο μπαλκόνι και εμείς αναλαμβάνουμε να σας δείξουμε πως θα το κάνετε… καλοκαιρινό με επτά έξυπνες και εύκολες ιδέες.
Έξυπνα tips για ανανέωση μπαλκονιού/βεράντας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καλοκαίρι σημαίνει βουτιές στην παραλία, καλοκαίρι σημαίνει παγωμένη μπύρα στο χέρι και γρανίτα να λιώνει στο στόμα. Καλοκαίρι όμως σημαίνει και άραγμα στο μπαλκόνι/βεράντα παρέα με φίλους και ένα καλό κρασάκι.

Αν δεν το πήρατε χαμπάρι, μάλλον έχει έρθει η ώρα να ανανεώσετε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, «φρεσκάροντας» τον με τις απαραίτητες προσθήκες – διαρρυθμίσεις. Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Αυτός ο κάποιος είστε εσείς και εμείς οφείλουμε να σας βοηθήσουμε.

Δείτε μερικές καλοκαιρινές ιδέες για… μπαλκονάτη ανανέωση.

Βάλτε λίγο… πράσινο
Τα φρέσκα και «ζωντανά» φυτά μπορούν να μεταμορφώσουν την όψη και την αίσθηση που αποπνέει το μπαλκόνι σας, χαρίζοντάς του τη δροσιά που τόσο πολύ χρειάζεστε αυτό το καλοκαίρι. Επομένως, μια επένδυση σε συγκεκριμένα φυτά που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή, είναι κάτι που αξίζει να κάνετε για να δώσετε νέο αέρα στο μπαλκόνι. Αν έχετε ήδη φυτά στο μπαλκόνι, περιποιηθείτε τα αφαιρώντας τυχόν ξερά μέρη και ποτίζοντάς τα. Αν σας έχουν μείνει κάποιες άδειες γλάστρες, κάντε μια επίσκεψη στο κοντινότερο φυτώριο και γεμίστε τις με ανθοφόρα φυτά όπως γαρδένιες, πανσέδες, ζίνιες, καλενδούλες και μπιγκόνιες.

Για μεγάλες γλάστρες, επιλέξτε Λεμονοκυπάρισσο. Έχει υψηλές απαιτήσεις σε ήλιο και νερό, οπότε θα πρέπει να θυμάστε να το ποτίζετε συχνά Για τις μεσαίες γλάστρες επιλέξτε Βερβένα (Πολυετής πόα), ύψους 40-80 εκατοστών με μικρά άνθη, ενώ για τις μικρές επιλέξτε Ντάλιες. Ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και υπάρχουν περίπου τριάντα είδη για να επιλέξετε διαφορετικούς χρωματισμούς.

Μια μικρή, ελκυστική νότα
Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε μικρές αυλές, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μόνο μικρή πινελιά για να δώσετε ζωντάνια σε όλον τον χώρο. Για παράδειγμα, μια γλάστρα με λεβάντα ή κάποιο άλλο αρωματικό φυτό σε ένα μικρό τραπεζάκι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δώσει αυτό το έξτρα χρώμα που θα κάνει τη διαφορά.

Προσθέστε μαξιλάρια

Οι αφράτες μαξιλάρες (δείτε μερικές εδώ)μπορούν να «φρεσκάρουν» τον χώρο στο… πι και φι. Προτιμήστε υφάσματα τα οποία κάνουν για εξωτερικούς χώρους και είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν στην ακτινοβολία του ήλιου και να μην ξεβάφουν. Αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην ιδέα της χρήσης των εσωτερικών σας μαξιλαριών, απλά φροντίστε να τα φυλάξετε σε κάποιον αποθηκευτικό χώρο όταν ο ήλιος «βαράει» ή όταν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το μπαλκόνι σας.

Παίξτε με τα χρώματα
Είναι προφανές ότι καλοκαιρινή διακόσμηση πάσης φύσεως σημαίνει χρώμα. Ένα χρωματικό μοτίβο ή και περισσότερα σε τόνους καλοκαιρινούς μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αρκεί να συνδυαστούν σωστά. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε ένα βασικό χρώμα και στη συνέχεια να διαλέξετε εκείνα που θα το πλαισιώσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε: κίτρινο, πράσινο και καφέ, λευκό, τιρκουάζ και μπλε σκούρο και φυσικά το κλασικό άσπρο-μαύρο. Τα χρώματα μπορούν να αφορούν είτε τα μαξιλάρια που θα τοποθετήσετε, είτε το χρώμα του υφάσματος που θα καλύπτει τον καναπέ ή ακόμα και το χρώμα του τραπεζιού και των καρεκλών.


Χρησιμοποιήστε χαλιά
Ναι, χαλιά. Μην σας παραξενεύει αυτή η επιλογή, κάθε άλλο παρά χειμωνιάτικη είναι, αρκεί να κάνετε την σωστή αγορά. Ένα υπαίθριο καθιστικό μπορεί αυτόματα να γίνει πολύ πιο cosy και φιλόξενο για τους επισκέπτες σας με την προσθήκη ενός χαλιού. Αν έχετε τραπεζαρία στο μπαλκόνι, τότε το χαλί θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει κάτω από τις καρέκλες όταν αυτές τραβιούνται ελαφρώς προς τα έξω. Αν στο μπαλκόνι έχετε καναπέ, τότε το χαλί μπορεί να χωρέσει είτε κάτω από όλα τα έπιπλα του καθιστικού ή απλά κάτω από το τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ και να φτάσει μέχρι και τα μπροστινά πόδια των επίπλων. Φροντίστε τέλος το χαλί που θα επιλέξετε να είναι σχετικά λεπτό και σε έντονο χρώμα, ώστε να ενισχύει το καλοκαιρινό look του μπαλκονιού σας.

Η κατάλληλη ατμόσφαιρα
Για τις βραδινές συνεστιάσεις, λίγη ατμόσφαιρα (ή ρομαντισμός) δεν βλάπτει το… μπαλκόνι σας. Το αντίθετο. Του προσδίδει επιπλέον πόντους διαφορετικότητας. Μπορείτε λοιπόν να κρεμάσετε φαναράκια από τα κάγκελα (δείτε μερικές επιλογές εδώ και εδώ) ή να τα τοποθετήσετε στο έδαφος περιμετρικά του μπαλκονιού.


Αλλάξτε πάτωμα
Η τελευταία λέξη της μόδας στις καλοκαιρινές τάσεις διακόσμησης του μπαλκονιού είναι τα ξύλινα πλακίδια τα οποία τοποθετούνται εύκολα στο έδαφος και δίνουν άλλον αέρα στο χώρο. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εδώ  ή από το ΙΚΕΑ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v