Όσα πρέπει να ξέρεις για τα προκάτ σπίτια

Σκέφτεσαι να φτιάξεις το σπίτι σου «τσακ μπαμ» με προκάτ επιλογές; Δες μερικές απαραίτητες πληροφορίες που οφείλεις να γνωρίζεις.
Όσα πρέπει να ξέρεις για τα προκάτ σπίτια
Τα προκάτ σπίτια αποτελούν μια εύκολη λύση για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία.

Αν αυτή η προοπτική σας φαίνεται ελκυστική, τότε σημειώστε μερικές απαραίτητες πληροφορίες που οφείλετε να ξέρετε πριν αποφασίσετε.

Πού μπορώ να «χτίσω»;

Οπουδήποτε θέλετε, σε όλη την Ελλάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με ένα συμβατικό σπίτι, αρκεί το οικόπεδο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Χρειάζεται άδεια;

Και εδώ, ισχύουν τα ίδια με μια συμβατική οικοδομή: άδεια οικοδομής, άδεια δόμησης. Το μόνο που θα γλιτώσετε είναι τα ένσημα των όσων εργαστούν για εσάς, επειδή τα προκάτ σπίτια κατασκευάζονται σε γραμμή παραγωγής.

Τι είδη υπάρχουν;

Τα προκάτ «βγαίνουν» σε διάφορα είδη. Τα πιο δημοφιλή είναι τα μεταλλικά με τσιμεντένιο και μεταλλικό σκελετό και τοίχους από τσιμέντο, τα οποία είναι αντισεισμικά και έρχονται κομμάτι κομμάτι, ενώνονται και γίνονται ενιαίο σπίτι. Υπάρχουν επίσης προκάτ σπίτια με μόνωση και γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, αλλά και ξύλινα, με σκελετό από ξύλο και τσιμεντόπλακες, οι οποίες ενώνονται με ειδικό μονωτικό.

Τα προκάτ σπίτια μπορούν να έχουν από έναν όροφο (ισόγειο), μέχρι δύο (διώροφο) ή και παραπάνω. Στην τελευταία περίπτωση, όμως, θα πρέπει να είναι μεταλλικά.

Γιατί να τα προτιμήσω;

Η κατασκευή τους είναι πολύ πιο γρήγορη από ένα συμβατικό σπίτι, δηλαδή μέχρι να βγει η άδεια, το σπίτι είναι σχεδόν έτοιμο. Επιπλέον, το «πάρε δώσε» του ενδιαφερόμενου έχει να κάνει μόνο με τον κατασκευαστή και όχι με μάστορες, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς κτλ. Κάτι που τον γλιτώνει από αρκετή ταλαιπωρία.

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Αναλόγως ποιότητας κατασκευής, ορισμένα προκάτ σπίτια ενδεχομένως να «βγάλουν» ρηγματώσεις στα σημεία συνένωσης, λόγω υγρασίας, θέμα καθαρά αισθητικό όμως και τίποτα παραπάνω. Γι’ αυτό έχει νόημα να απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο και έμπιστο κατασκευαστή και όχι σε αυτόν που θα σας κάνει την «φτηνότερη» τιμή.

Πόσο κοστίζει;

Μιας και αναφερθήκαμε στο κόστος, για ένα καλό προκάτ υπολογίστε από 900€ το τετραγωνικό, για άριστη ποιότητα υλικών, πλακάκια, ντουλάπια, είδη υγιεινής, πόρτες, ενεργειακά τζάμια και αλουμίνια, μονώσεις και τσιμεντένια κεραμίδια.

Δείτε εδώ μερικές κατασκευαστικές για προκατασκευασμένα σπίτια. 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v