@HOMEΟΙΚΟΣ ΚΑΙ DESIGN

«Πράσινο» σπίτι: 10 αλλαγές εξοικονόμησης

Πώς μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας φιλικότερο προς το περιβάλλον, εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια και χρήμα; Δείτε δέκα απλούς τρόπους. 

«Πράσινο» σπίτι: 10 αλλαγές εξοικονόμησης

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού κατ’ οίκον έχει διπλό όφελος. Από την μία επωφελείται η… τσέπη μας καθώς οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ «ξεφουσκώνουν» , από την άλλη το σπίτι μας γίνεται περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ποιες αλλαγές στην χρήση και στις συσκευές μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε αυτό;

* Αγοράστε ηλεκτρονικούς θερμοστάτες. Σας επιτρέπουν να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στον κλιματισμό του σπιτιού σας, αλλά και στα έξοδα για πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Μπορείτε να προγραμματίσετε την ώρα που θα ανοίγουν και θα κλείνουν εβδομαδιαίως και να έχετε το κεφάλι και την τσέπη σας ήσυχη. Το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 100€, ενώ τα οικονομικά οφέλη της αγοράς τους γίνονται ορατά από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να βρείτε ορισμένους εδώ. Όσον αφορά τη χρήση τους, διατηρείτε την θερμοκρασία σταθερή μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου, καθώς οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Σκεφτείτε ότι για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύετε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια.

* Χρησιμοποιήστε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτού του είδους οι λαμπτήρες χρησιμοποιούν έως και 75% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν από 6 μέχρι 12 φορές περισσότερο σε σχέση με τους απλούς. Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου ανά λάμπα.

* Μπορεί να μην του… φαίνεται όμως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να γίνει αρκετά ενεργοβόρος αν δεν τον χρησιμοποιήσετε σωστά και έξυπνα. Μειώστε την φωτεινότητα της οθόνης, καθώς η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση, βάλτε τον σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας (hibernation) αντί για αναμονής (Stand – by) και φροντίστε συχνά πυκνά να κάνετε defragment (ανασυγκρότηση) στον δίσκο για να δουλεύει σωστά και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

*Αν η ηλεκτρική σας κουζίνα είναι ενεργειακής κατηγορίας C, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μια αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια μέχρι και 27%. Επίσης, σβήνετε την εστία ή τον φούρνο λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Θα εξακολουθεί να εκπέμπει θερμότητα για να κάνετε τη δουλειά σας.

* Τοποθετήστε το ψυγείο στο σωστό σημείο, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα δουλεύει όσο το δυνατόν πιο «πράσινα». Δηλαδή, μακριά από θερμαντικά σώματα, μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και το πλυντήριο και φυσικά όχι σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος. Επίσης, κάντε του τακτικά απόψυξη (αν δεν το κάνει αυτόματα), καθώς ο πάγος πάχους πέντε χιλιοστών μπορεί να αυξήσει μέχρι και 30% την κατανάλωση.

* Αγοράστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί του κανονικού. Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχετε για ζεστό νερό μπορεί να φτάσει μέχρι το 60%, κάτι που «μεταφράζεται» σε μέχρι και 9% οικονομία στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος. Το κόστος τους ξεκινά από 300€, χωρίς την εγκατάσταση. http://www.skroutz.gr/c/1399/solar_heater.html

* Αγοράστε «τηλέφωνα» ντους που εξοικονομούν νερό και ειδικά φίλτρα εξοικονόμησης για τις βρύσες. Η λειτουργία τους βασίζεται σε μία απλή αρχή: μέσα από ειδικά ανοίγματα, το νερό αναμειγνύεται με αέρα ώστε να αυξηθεί η ταχύτητά του και να δίνει την αίσθηση ότι ρέει στην ίδια ποσότητα, όπως και από ένα κανονικό ντους, παρ' όλο που μειώνεται η κατανάλωση κατά 40% τουλάχιστον. Οι τιμές ξεκινούν από 9.50€ και μπορείτε να τα παραγγείλετε online εδώ. Επίσης, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα, διπλής ροής, κάτι το οποίο θα σας κοστίσει περί τα 50€ αλλά θα σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε εξοικονόμηση στο νερό που καταναλώνετε.

* Τοποθετήστε θερμομόνωση στα δίκτυα των κλιματιστικών μονάδων ή στο δίκτυο σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης με υλικά τύπου armaflex δείτε τα εδώ δείτε τα εδώ) ή άλλα κατάλληλα μονωτικά υλικά. Είναι κάτι που αφενός μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, αφετέρου θα μειώσει αρκετά τις απώλειες μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων κλιματισμού, που προκαλούνται από την φθορά της υπάρχουσας μόνωσης ή τις απώλειες του δικτύου διανομής θέρμανσης (κεντρικής ή ατομικής).

* Οι χαραμάδες στα κουφώματα «χαλάνε» την ζεστή ή δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι και προκαλούν διαρροές που κοστίζουν, επομένως η μείωση του αθέλητου αυτού αερισμού με την σφράγιση των χαραμάδων είναι αναγκαία. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και πάνω από τα ξύλινα κουτιά των ρολών στις μπαλκονόπορτες, στο κάτω μέρος της εξώπορτας ή στην περίμετρο των ξύλινων κουφωμάτων, τοποθετώντας aerostop. Όσον αφορά τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, θα πρέπει να τα ελέγξετε και αν διαπιστώσετε ότι τα «βουρτσάκια» στην κάσα τους έχουν φθαρεί, να τα αντικαταστήσετε με νέα.

* Χρησιμοποιήστε στις οικιακές σας συσκευές (από τα παιχνίδια των παιδιών μέχρι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή του ηχοσυστήματος), επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Εκτός από τα χρήματα που εξοικονομείτε αφού δεν χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να αγοράζετε καινούργιες, κάνετε καλό και στο περιβάλλον προστατεύοντάς το από τα τοξικά μέταλλα και τα διαβρωτικά οξέα που περιέχουν οι απλές μπαταρίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v