Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Στιλ με budget

Ποιες τάσεις θα «ντύσουν» το φετινό μας δέντρο; Πώς θα διώξουμε από το σπίτι μας την κατήφεια της χρονιάς που πέρασε; Πώς θα τα καταφέρουμε… χωρίς χρήματα; Με τις 10 συμβουλές γιορτινής και οικονομικής διακόσμησης που ακολουθούν.
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Στιλ με budget
του Γιώργου Κόκουβα

«Πήγαινε να σώσεις κανένα πιο νέο, πιο ελπιδοφόρο πλάσμα, και άσε με να κρατήσω τα Χριστούγεννα όπως θέλω», είπε ο Εμπενήζερ Σκρουτζ στο Πνεύμα των Χριστουγέννων. Και το Πνεύμα των Χριστουγέννων έγινε καπνός, γιατί στο σπίτι του Σκρουτζ το μόνο θέμα συζήτησης ήταν τα χρήματα και η γκρίνια, και το σκηνικό ήταν σκοτεινό και κατηφές.

Κάπως έτσι κινδυνεύουν να γίνουν και τα δικά μας σπίτια αυτό τον Δεκέμβριο, ένα μέρος στο οποίο το Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν θέλει ούτε απ’ έξω να περνάει. Και λογικό είναι, θα μου πείτε, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για ακριβά διακοσμητικά, το budget δεν αντέχει φωταγωγημένες υπερπαραγωγές, και τα στολίδια, τα δώρα κι οι γιρλάντες μοιάζουν με αστείο αυτή την χρονιά, σαν να μασκαρεύουμε με γκι την χρεοκοπία και με Wham τον ήχο της γκρίνιας.

Ή από την άλλη, μπορούμε να διαλέξουμε: Την περίοδο που παραδοσιακά περνάμε με αυτούς που αγαπάμε, θα την ζήσουμε σαν τον Σκρουτζ ή με χρώμα, θαλπωρή και παιδικά χαμόγελα; Άλλωστε το γιορτινό πνεύμα δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε ευρώ αλλά κυρίως σε διάθεση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στολίσουμε το δέντρο μας, το σπίτι μας και τις ζωές μας με λίγα ή καθόλου χρήματα, και αυτή ακριβώς είναι η τάση που θα ακολουθήσουμε φέτος: Πάρτε παρακάτω 10 ιδέες για την budget διακόσμηση των φετινών Χριστουγέννων και φέρτε ξανά πίσω το Πνεύμα!

*Κλασικό και πολύχρωμο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το περσινό σας δέντρο (εφόσον δεν είναι αληθινό) μας κάνει μια χαρά – σε αντίθετη περίπτωση έχουμε βρει για εσάς τις οικονομικότερες επιλογές της αγοράς εδώ. Το θέμα είναι πώς θα το διακοσμήσετε. Στην διπλανή φωτογραφία παραθέτουμε το κλασικό στιλ, που κατά την γνώμη μας παραμένει αξεπέραστο. Δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε ακριβά στολίδια και δεκάδες διακοσμητικά: Εδώ τα καμπανάκια κάνουν την διαφορά, προσθέτοντας την κυρίαρχη νότα στην «θέα» του σαλονιού.

*H βάση των Χριστουγέννων



Το χρώμα στο πιο πάνω στιλ δίνεται κυρίως από την βάση του δέντρου, η οποία μπορεί να προσθέσει «πόντους» στην διακόσμηση χωρίς έξοδα: Το μόνο που χρειάζεστε είναι άδεια κουτιά και χρωματιστό χαρτί περιτυλίγματος. Στρώστε ένα όμορφο κόκκινο χαλάκι ή μία χαριτωμένη κουβερτούλα πριν τα τοποθετήσετε στα «πόδια» του δέντρου και έχετε αμέσως μια «γεμάτη» χριστουγεννιάτικη γωνιά στο σαλόνι σας.

*Οι γιορτές… από την πόρτα φαίνονται
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε την πινελιά που θα υποδέχεται εσάς και τους φίλους σας στην είσοδο του σπιτιού με χριστουγεννιάτικη διάθεση. Αν έχετε αυλή, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσετε τα μεγάλα κεριά που μένουν αχρησιμοποίητα όλο τον χρόνο και να φωτίσετε την είσοδό σας. Αν μένετε σε διαμέρισμα, το παραδοσιακό στεφάνι αρκεί για να μείνετε πιστοί στο πνεύμα των γιορτών.

*Η glam εκδοχή

Ανεβαίνει αυτή την χρονιά στις προτιμήσεις αρκετών design blogs: Η εκδοχή του glam προστάζει γαλάζιο και λευκό του πάγου, με έντονη ντίσκο αισθητική για να δώσετε λάμψη στον χώρο σας. Αξιοποιήστε τα ασημικά σας, τις λευκές και ασημένιες μπάλες και στολίδια σας, καθώς και γαλάζιες κορδέλες, για να πετύχετε ένα αποτέλεσμα σαν το διπλανό, που παραπέμπει σε «παγωμένα», χιονισμένα Χριστούγεννα.

*Λιτό και… classy

Αν πάλι προτιμάτε να παραμείνετε στους κλασικούς τόνους, αλλά να προσθέσετε λίγη «αρχοντική» όψη στο σύνολο της διακόσμησής σας, επενδύστε στο πράσινο, συνδυάζοντάς το με ασημένιες πινελιές. Το πράσινο μεταφράζεται σε γκι, κλαδιά από τον κήπο σας και στεφάνια που «συνομιλούν» με το δέντρο σας.

*Η παιδικότητα στο δέντρο

Αν πάλι το σπίτι «κυβερνάται» από μικρά παιδιά, τιμήστε τα, κάνοντας ταυτόχρονα οικονομία, μετατρέποντας τα αγαπημένα τους παιχνίδια σε διακοσμητικά. Τα μικρότερα από αυτά θα μπουν πάνω στο δέντρο, κρεμασμένα από όμορφες κορδέλες και τα μεγαλύτερα κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια παιδική χρωματιστή γωνιά που θα απολαμβάνει όλη η οικογένεια. Άλλωστε οι μικροί σας «καλικάντζαροι» σίγουρα θα ενθουσιαστούν όταν τους εξηγήσετε ότι τα παιχνίδια τους θα γίνουν το επίκεντρο του σπιτιού για αυτό τον μήνα.

*Τα πιο γλυκά διακοσμητικά

Έξτρα νότες χρωματιστής διακόσμησης μπορείτε να προσθέσετε στους χώρους του σπιτιού, γεμίζοντας τα βάζα σας με γλυκά, καραμέλες και πολύχρωμες λιχουδιές. Όπως βλέπετε πιο δίπλα, μπορείτε, πριν τοποθετήσετε λουλούδια σε ένα βάζο, να το γεμίσετε με κόκκινα γλειφιτζούρια, ζαχαρωτά και στρογγυλές καραμέλες, που θα ενθουσιάσουν με την όψη τους μικρούς και μεγάλους.


*«Φυτικά» Χριστούγεννα

Ή ακόμη καλύτερα, Χριστούγεννα «με ό,τι έχουμε». Αν έχετε κήπο, κόψτε κλαδάκια ή λουλούδια, πάρτε κουκουνάρια και δενδρολίβανο και φτιάξτε συνθέσεις που ντύνουν το σπίτι με ύφος «επιστροφή στη φύση». Κρεμάστε τα κουκουνάρια με ασημένια κορδέλα από τα παράθυρά σας, τοποθετήστε το μυρωδάτο δενδρολίβανο σε γυάλινο βάζο ή μπολ και αξιοποιείστε γενικότερα ό,τι μένει αχρησιμοποίητο στο σπίτι: χαρτί περιτυλίγματος, μεγάλες κάλτσες – πρόκληση για τον Άη Βασίλη και χριστουγεννιάτικες κάρτες που έχετε λάβει από αγαπημένα πρόσωπα.

*Από την κουζίνα με αγάπη

Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα την «φυσική» προσέγγιση και απολαύστε κυριολεκτικά τους «καρπούς» των κόπων σας: Λεμόνια, λάιμ, μήλα και μανταρίνια μπορούν πανεύκολα να μετατραπούν σε χριστουγεννιάτικες συνθέσεις. Το μόνο που χρειάζεστε είναι όμορφες κορδέλες και πλατιές καρφίτσες όπως αυτές της φωτογραφίας για να πλουτίσετε τις πράσινες συνθέσεις σας με «φρουτένια» διακοσμητικά που μοσχομυρίζουν. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε στεφάνι από ξυλάκια κανέλας, κολλώντας τα απλώς πάνω σε μια κυκλική βάση, για να αποκτήσετε μια εντελώς χριστουγεννιάτικη και πάμφθηνη διακοσμητική σύνθεση, όπως αυτή της φωτογραφίας. Φυσικά, οι do it yourself ιδέες για στολίδια δεν τελειώνουν ποτέ: δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του in2life για χειροποίητους «θησαυρούς», καθώς και τα video tutorials του περσινού μας αφιερώματος εδώ

*Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αν σκέφτεστε «πού διάθεση για γιορτινά τραπέζια» αυτή τη χρονιά, ξανασκεφτείτε το. Το γεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απαιτεί οικογενειακή ατμόσφαιρα, φίλους και γιορτινή επισημότητα που θα το κάνει να ξεχωρίζει από ένα καθημερινό τραπέζι, ώστε να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από την ρουτίνα. Και, επαναλαμβάνουμε για όποιον δεν το εμπέδωσε, δεν χρειάζονται χρήματα και πανάκριβες γαλοπούλες με σπάνια γκουρμέ υλικά για να «φτουρήσει» το τραπέζι: Συνεννοηθείτε με τους καλεσμένους σας για το μενού, κανονίστε να συνεισφέρουν όλοι σε ένα πλούσιο γεύμα «ρεφενέ» -κάποιος θα φέρει το γλυκό, κάποιος άλλος θα αναλάβει να φτιάξει μια πίτα, κάποιος άλλος το κυρίως πιάτο κλπ- ενώ η εορταστική νότα θα δίνεται από την διακόσμηση του τραπεζιού. Ένα βελούδινο τραπεζομάντιλο, κόκκινα κεριά, ασημένια μαχαιροπίρουνα και κόκκινες πετσέτες θα φέρουν τα Χριστούγεννα στο τραπέζι σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v