Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Τα «αστέρια» της αγοράς

Πού πωλείται το πιο οικονομικό δέντρο της αγοράς; Πώς θα το στολίσετε έτσι ώστε να ξεχωρίζει χωρίς να πληρώσετε πολλά και από πού θα αγοράσετε γιορτινά αξεσουάρ για την κουζίνα με ποιότητα αλλά χαμηλή τιμή; Βρήκαμε τις «σωστές» διευθύνσεις.
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Τα «αστέρια» της αγοράς
της Έλενας Μπούλια

«Από το πατάρι του σπιτιού μου» απάντησε στενή μου φίλη όταν την ρώτησα από πού θα αγοράσει φέτος τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά της, συνεχίζοντας με την -καθ’όλα σεβαστή- γκρίνια ότι “πού λεφτά για καινούργια στολίδια φέτος;” και ότι από το να αγοράσει κάτι φτηνιάρικο προτιμά να μείνει με τα περσινά, γιατί αυτά που είναι πραγματικά ωραία είναι και πανάκριβα κ.ο.κ. Είναι όντως έτσι; Η έρευνα αγοράς που κάναμε έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: Αφενός, οι έμποροι χριστουγεννιάτικων ειδών φαίνεται πως έχουν καταλάβει ότι μη μειώνοντας τις τιμές δεν έχουν φέτος καμία ελπίδα για -μικρά έστω- κέρδη οπότε οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει με προσφορές της τάξης του 50% και αφετέρου όποιος ψάχνει βρίσκει εξαιρετικές προσφορές σε όμορφα στολίδια και διακοσμητικά, καθώς και πραγματικά χαμηλές τιμές σε χριστουγεννιάτικα δέντρα. Πού;

Χριστουγεννιάτικα δέντρα
Ξεκινώντας από το centerpiece της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, το δέντρο που θα κοσμήσει το σαλόνι του σπιτιού σας δεν χρειάζεται να είναι ακριβό για να δείχνει εντυπωσιακό. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα ψεύτικο δέντρο, υπολογίστε ότι οι τιμή του δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 100 ευρώ για κάποιο ύψους έως 2,40 μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, τις πιο χαμηλές τιμές, σε ωραιότατα χριστουγεννιάτικα δέντρα, βρήκαμε στα καταστήματα Jumbo: Δέντρο ύψους 2,10 μέτρων με 30 ευρώ, δέντρο ύψους 2,40 μέτρων με κουκουνάρια με 80 ευρώ. Χαμηλές οι τιμές των δέντρων και στα Alex Pak, με 40 ευρώ για ένα δέντρο ύψους 1,80 μέτρων, καθώς και στα καταστήματα Praktiker όπου είδαμε δέντρα ύψους 1,80 μέτρων με 47,90 ευρώ και 2,40 μέτρων με 89,90 ευρώ.

Αν πάλι σκοπεύετε να αγοράσετε φυσικό δέντρο, κάτι που προτείνουμε να αποφύγετε αν δεν έχετε κάποια απόδειξη ότι έχει καλλιεργηθεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, έχετε υπ’όψιν ότι οι τιμές για δέντρα ύψους 1,80 με 2 μέτρα κυμαίνονται στα 80 ευρώ (τέτοια δέντρα θα εμφανιστούν στην αγορά λίγες ημέρες πριν τις γιορτές για να είναι πιο φρέσκα). Ωστόσο, μία ασφαλής πρόταση που καθησυχάζει την οικολογική σας συνείδηση είναι αυτή που κάθε χρόνο συναντάμε στην plant-a-tree, της οργάνωσης που πουλά ελληνικά, φυσικά έλατα, τα οποία προέρχονται από νόμιμους καλλιεργητές, και που -εφόσον το επιθυμείτε- αναλαμβάνει με το πέρας των γιορτών να τα μεταφυτεύσει στους πρόποδες της Πάρνηθας, έναντι αντιτίμου 20 ευρώ. Οι τιμές των πολύ μικρών διακοσμητικών δέντρων ξεκινούν από 20 ευρώ, ενώ οι τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων ξεκινούν από 95 ευρώ για δέντρα ύψους 1,50 έως 1,75 μέτρων -στην τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα μεταφοράς. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της εταιρίας και στο τηλέφωνο 211 1824 322.

Εντυπωσιακά στολίδια
Στολίδια, μπάλες και διάφορα διακοσμητικά για το δέντρο σας θα βρείτε οπουδήποτε, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ. Το ζητούμενο είναι να βρούμε όμορφα, ιδιαίτερα στολίδια που θα κάνουν το δέντρο μας, αλλά και την διακόσμηση του σπιτιού μας γενικότερα, πραγματικά να ξεχωρίζουν. Τα περισσότερα από αυτά τα στολίδια, τα οποία συναντάμε συνήθως σε κανονικά καταστήματα με είδη σπιτιού -και όχι σε εποχιακά- είναι κατά κανόνα πανάκριβα. Ωστόσο, ευκαιρίες υπάρχουν παντού: Εμείς τις βρήκαμε στο stock της αλυσίδας καταστημάτων Sia Ηome (Λ. Κηφισίας 292-294, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 67 26 329).

Εκεί είδαμε πανέμορφα κρεμαστά διακοσμητικά που μπορείτε να τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού με 5 έως 10 ευρώ το ένα, εντυπωσιακές μπάλες που μοιάζουν σαν κρυστάλλινες με ιδιαίτερα σχέδια στα 10 ευρώ ανά τετράδα, κούκλες διακοσμητικές με χριστουγεννιάτικες φιγούρες στα 15 ευρώ και εντελώς αληθοφανή διακοσμητικά λουλούδια για ψηλά βάζα με άνθη από μετάξι με 12,50 ευρώ ανά τεμάχιο. Τέλος, στο ίδιο κατάστημα είδαμε και μας άρεσαν μεγάλα στεφάνια για εξώπορτα -και όχι μόνο- από ασημί ξύλο και κόκκινο γκι, στα 20 ευρώ.

Πολύ όμορφα στολίδια για το σπίτι σε αρκετά προσεγμένες τιμές βρήκαμε και στα καταστήματα Διάφανο -καταστήματα υπάρχουν σε όλη την Αθήνα και στο εμπορικό κέντρο The Mall. Ενδεικτικά, βρήκαμε πολύ όμορφες μπάλες σε διάφορα χρώματα με 2,50 ευρώ για την συσκευασία των 12, αλλά και υπέροχα ξύλινα μεγάλα διακοσμητικά για να τοποθετήσετε σε κάποιο τραπέζι, μπουφέ ή βιβλιοθήκη με 65 ευρώ.


Τέλος, πολύ χαμηλές τιμές σε κρεμαστά διακοσμητικά και μπάλες για το δέντρο βρήκαμε στο κατάστημα Christmas Bazaar (Ελ. Βενιζέλου , Νέα Σμύρνη). Εκεί οι τιμές για τα πολύ ιδιαίτερα στολίδια δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ, ενώ οι συσκευασίες τριών έως έξι τεμαχίων με μπάλες σε διάφορα μεγέθη και χρώματα κοστίζουν περί τα 3 ευρώ. Στο ίδιο κατάστημα βρήκαμε μεγάλη ποικιλία με διακοσμητικά λαμπάκια για το δέντρο (π.χ. αϊ Βασίληδες, δεντράκια, χιονανθρωπάκια) με 10 ευρώ ανά συσκευασία.


Μιλώντας για λαμπάκια αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα πιο οικονομικά βρήκαμε στα Jumbo βρήκαμε λαμπάκια εσωτερικού χώρου, 5 μέτρων, με 5 ευρώ και εξωτερικών χώρων 13 μέτρων με 15 ευρώ.

Γιορτινή κουζίνα

Η κουζίνα μας είναι ένας ακόμα χώρος του σπιτιού που επιδέχεται στολισμού και που θα έχει την τιμητική της τις γιορτινές ημέρες αφού εκεί θα ετοιμάσουμε τα παραδοσιακά γλυκά και τα γεύματα για τα εορταστικά τραπέζια. Μερικές πιατέλες με χριστουγεννιάτικο θέμα, κούπες του καφέ σε πρωτότυπα γιορτινά σχέδια, τραπεζομάντηλα ή πετσετούλες σε κόκκινες αποχρώσεις μπορούν να δώσουν γιορτινή νότα στην κουζίνα μας.

Μεγάλη ποικιλία σε τέτοια είδη σε πολύ καλές τιμές, πέρα από τα καταστήματα Διάφανο που αναφέραμε παραπάνω (φωτό παραπάνω) βρήκαμε ακόμα στα Ανδρεάδης Homestores. Ενδεικτικά, η τιμή για ένα λινό τραπεζομάντηλο 140x180 εκ. ανέρχεται στα 24,50 ευρώ, για τα όμορφα ξύλινα σουπλά στα 7 ευρώ, και ποδιά μαγειρέματος με λιγότερα από 9 ευρώ.


Τέλος, πραγματικά ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ κουζίνας σε λογικές τιμές βρήκαμε στα καταστήματα Espiel (δείτε τις διευθύνσεις εδώ). Πιο συγκεκριμένα, σετ με τέσσερις γιορτινές κούπες με περίτεχνες λαβές κοστίζει 27 ευρώ, πιατέλες για να τοποθετήσετε τα γλυκά των ημερών κοστίζουν περί τα 20 ευρώ, ενώ εκεί θα βρείτε και πολύ χαριτωμένα σετ αλατοπίπερου με ελαφάκια για αϊ Βασίληδες με 7,20 ευρώ.


Ακόμα…

Αν αγαπάτε τα χειροποίητα διακοσμητικά αξίζει να βρεθείτε στα χριστουγεννιάτικα bazaars που διοργανώνει μέσα στον Δεκέμβριο το Etsy Greek Street Team. Πιο συγκεκριμένα, στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο Pure Bliss (Ρόμβης 24Α, Αθήνα) θα βρίσκουμε μέχρι αργά το βράδυ κοσμήματα, αξεσουάρ, υφαντά, πλεκτά και χριστουγεννιάτικα δώρα όλα χειροποίητα από Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Λίγες ημέρες μετά, από την Δευτέρα 12 έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στον πολυχώρο Parapera (Αχαρνών 61 και Φερών -σταθμός ηλεκτρικού Βικτώρια) οι ίδιοι και ακόμα περισσότεροι δημιουργοί θα πωλούν χριστουγεννιάτικα δώρα, κοσμήματα, αξεσουάρ, ενδύματα, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, παιχνίδια, πλεκτά – υφαντά, χάρτινες κατασκευές και είδη από ανακυκλώσιμα υλικά φτιαγμένα φυσικά από τα χεράκια τους.

Όπως με ενημερώνουν οι διοργανωτές, οι τιμές και στα δύο bazaars θα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, από 5 έως 50 ευρώ. Ενδεικτικά, οι τιμές για τα διακοσμητικά που βλέπετε στην φωτογραφία είναι 13 ευρώ για το σετ των τριών στολιδιών και από 5 έως 15 ευρώ για τα γούρια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v