Αναδιοργάνωση ντουλάπας: Πώς θα κατεβάσεις σωστά τα καλοκαιρινά

Ανοίγεις την ντουλάπα σου και σε πιάνει απελπισία; Ευκαιρία να την αναδιοργανώσεις, τώρα που θα κρύψεις τα ογκώδη χειμωνιάτικα ρούχα.
Αναδιοργάνωση ντουλάπας: Πώς θα κατεβάσεις σωστά τα καλοκαιρινά
Τώρα που οι ντουλάπες μας μπορούν επιτέλους να αναπνεύσουν, με λιγότερο ογκώδη ρούχα, και περισσότερα χρώματα που κάνουν καλό στο μάτι κάθε πρωί που τις ανοίγουμε, τώρα είναι η ευκαιρία να αναδιοργανώσεις την γκαρνταρόμπα σου έτσι ώστε να βρίσκεις εύκολα και γρήγορα ό,τι ψάχνεις –και να πειραματίζεσαι ανετότερα με διαφορετικά στυλ και συνδυασμούς ντυσίματος.

Βήμα 1ο: Αποθήκευσε σωστά τα χειμωνιάτικα

Αν είσαι λίγο σαν κι εμάς, και μισείς τον χειμώνα σε σημείο να μην θέλεις να βλέπεις τα πουλόβερ σου με το που το ημερολόγιο γράψει Απρίλη, ο πειρασμός να τα στοιβάξεις όλα όπως είναι στο πατάρι και να τα ξεχάσεις μέχρι τον Νοέμβρη είναι μεγάλος. Αντιστάσου. Η σωστή αποθήκευση είναι το άλφα και το ωμέγα για να μην πελαγώσεις –ή χειρότερα βρεθείς με σκοροφαγωμένα ρούχα– όταν ξανάρθει ο χειμώνας. Πήγαινε παλτά και μπουφάν στο καθαριστήριο, και αποθήκευσέ τα με τα πλαστικά προστατευτικά που θα σου τα δώσουν όταν τα φέρεις πίσω στο σπίτι. Για τα ρούχα που πλένεις μόνος/η, επένδυσε σε πλαστικές ή υφασμάτινες θήκες που θα τα διατηρήσουν καθαρά και προστατευμένα από ζιζάνια.

Βήμα 2ο: Ξεδιάλεξε τα καλοκαιρινά που κατέβασες

Εκείνο το σορτσάκι που φορούσες πριν από δώδεκα καλοκαίρια, και το κρατάς για όταν με το καλό αδυνατίσεις, δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε αλλά τζάμπα χώρο στην ντουλάπα σου πιάνει. Ένα καλό κριτήριο για να διαλέξεις ποια ρούχα θέλεις να κρατήσεις είναι το εξής: Αν έχεις παραπάνω από δύο καλοκαίρια να το βάλεις, ανήκει είτε στην ανακύκλωση ρούχων είτε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση –υπό την προϋπόθεση ότι είναι καθαρό και χωρίς τρύπες, ε;

Βήμα 3ο: Οργάνωση ανά είδος

Ένας πολύ βολικός τρόπος για να μην ψάχνεις αγουροξυπνημένος/η στο χάος της ντουλάπας κάθε πρωί τι θα φορέσεις, είναι εκεί που ξεδιαλέγεις τα καλοκαιρινά, να τα χωρίζεις και σε στοίβες: Μία για τα μπλουζάκια, μία για παντελόνια, μία για φούστες, κι άλλη μία για φορέματα. Όταν τελειώσεις με το ξεδιάλεγμα, και αναλόγως πώς είναι διαμορφωμένη η ντουλάπα σου, μπορείς να τα τοποθετήσεις και ανά είδος: Για παράδειγμα, τα μπλουζάκια όλα διπλωμένα το ένα πάνω από το άλλο στα ράφια, τα παντελόνια κρεμασμένα στα αριστερά, φορέματα και φούστες στα δεξιά. Αν είσαι εξαιρετικά επιμελής, και μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου πως θα τηρήσει αυτό το πλάνο και κάθε φορά που θα ξεντύνεσαι/ ξαναβάζεις τα πλυμένα στην ντουλάπα, πολύς κόσμος ορκίζεται και στην ευκολία και την πρακτικότητα της οργάνωσης ανά χρώμα. Δεν συνιστάται για βιαστικούς ή τεμπέληδες.

Βήμα 4ο: Τι κρεμιέται και τι όχι;

Αυτό είναι ξεχωριστό κεφάλαιο όταν μιλάμε για καλοκαιρινά ρούχα, καθότι τα χειμωνιάτικα, με τα βαριά τους ατσαλάκωτα υφάσματα επιτρέπουν μεγαλύτερο βαθμό αυτοσχεδιασμού –βασικά, αν εξαιρέσεις τα πουκάμισα, τα χειμωνιάτικα μπορείς να τα έχεις και όλα διπλωμένα σε στοίβες. Τα καλοκαιρινά είναι άλλη ιστορία, με τα ευαίσθητα λινά και βαμβακερά που έχουν την τάση να τσαλακώνουν, να απαιτούν οπωσδήποτε κρέμασμα. Σαν γενικό κανόνα, σκέψου ότι τα περισσότερα παντελόνια, φούστες και φορέματα θέλουν το καθένα την κρεμάστρα του, ενώ τζην, σορτσάκια και t-shirt μπορούν άνετα να τοποθετηθούν σε στοίβες, είτε σε ράφια και συρτάρια είτε στο «πάτωμα» της ντουλάπας –από το οποίο όμως δεν είναι πολύ πρακτικό να τα ανασύρεις αγουροξυπνημένος/η, οπότε μην βάλεις εκεί αυτά που φοράς κυρίως το πρωί, φεύγοντας για δουλειά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v