Πού πάνε τα ρούχα από τους κόκκινους κάδους της ανακύκλωσης;

Τι είναι οι κόκκινοι κάδοι που έχουν πλημμυρίσει τις γειτονιές της Αθήνας, και πού πάνε τα παλιά μας ρούχα για να ανακυκλωθούν;
Πού πάνε τα ρούχα από τους κόκκινους κάδους της ανακύκλωσης;
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν θέλουμε να σε σοκάρουμε, αλλά ο μέσος Ευρωπαίος πετάει κατά μέσο όρο 15 κιλά ρούχα στα σκουπίδια. Ναι ξέρουμε, εσύ δεν το κάνεις. Τα στοιβάζεις σε πλαστικές σακούλες σε ντουλάπες και πατάρια και υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τα χαρίσεις σε κόσμο που θα τα έχει ανάγκη. Κάπως έτσι καταλήγουν νυφικά και αποκριάτικες στολές σε δομές σεισμόπληκτων

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να δώσουν οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, που ίσως έχει πάρει το μάτι σου και στην δική σου γειτονιά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας τα ρούχα που δεν θέλεις πια (πλυμένα ε!) σε έναν από αυτούς τους κάδους. Η εταιρεία που τους διαχειρίζεται, η Recycom, αναλαμβάνει, κατόπιν διαλογής, να στείλει τα καλύτερα από αυτά σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, μέσα από τις συνεργασίες της με δημοτικές αρχές, κοινωνικά παντοπωλεία και άλλους οργανισμούς.

Όσα δεν είναι σε καλή κατάσταση ώστε να μπορούν να χαριστούν, στέλνονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης στο εξωτερικό (καθότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο εργοστάσιο στην Ελλάδα) όπου ανακυκλώνονται για να δημιουργηθούν πράγματα όπως υφάσματα καθαρισμού, στουπιά, φόρμες εργασίας, υλικά για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για καθίσματα αυτοκινήτων και πάει λέγοντας.

Γιατί να ανακυκλώσω τα ρούχα μου;

Όπως διαβάζουμε στο site της Recycom, πάνω από 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται στον κόσμο καταλήγει στις χωματερές. Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Επιπλέον, 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών –ανάμεσά τους και το πετρέλαιο– καταναλώνονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων (υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα φτάσουν τους 300 εκατομμύρια τόνους) ενώ ετησίως χρησιμοποιούνται περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για την παραγωγή ρούχων.

Και αν όλα αυτά δεν σου φαίνονται αρκετοί λόγοι για να ανακυκλώσεις τα ρούχα που δεν φοράς πια, υπάρχει ένας ακόμα: Γιατί μπορεί κάποιος να τα χρειάζεται.

Τι μπορώ να ανακυκλώσω στους κόκκινους κάδους;

Ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες), τσάντες και αξεσουάρ. Μοναδική προϋπόθεση είναι τα ρούχα να είναι καθαρά και στεγνά, και τα παπούτσια να είναι σε ζευγάρια. Δεν πετάμε στους κόκκινους κάδους χαλιά, ούτε κομμάτια από ύφασμα (πχ το ξεσκονόπανο που έφτιαξες από το παλιό σου μπλουζάκι) και σίγουρα όχι ό,τι πετιέται στους μπλε κάδους –χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό κλπ.

Πού βρίσκω τους κάδους;

Σε πολλές πόλεις και γειτονιές, σε όλη την Ελλάδα. Αν δεν έχει πάρει κάποιον το μάτι σου κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά σου, μπες εδώ κάνε κλικ στο όνομα του δήμου σου, και θα δεις αναλυτική λίστα με όλες τις διευθύνσεις στις οποίες θα τους βρεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v