Τέλειες, χορταστικές συνταγές με ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι ένας διατροφικός θησαυρός, κι εμείς βρίσκουμε τρόπους να τα αξιοποιήσουμε και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Ρεβίθια γιαχνί
Υλικά: 400-500 γρ. ρεβίθια χωρίς φλούδια, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια ή λεπτά φετάκια, 1 κλωνάρι σέλινο σε κυβάκια ή φετάκια (χωρίς τα φύλλα), 4 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες), ¾ φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 κύβο ζωμού λαχανικών, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζετε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό (6 φλ.). Τα βράζετε στη φωτιά μέχρι να κοχλάσουν και τα αφήνετε ακόμα 5 λεπτά στη φωτιά. Ύστερα, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα μουλιάζετε όλο το βράδυ. (Αν η κατσαρόλα σας δεν είναι ανοξείδωτη, τα αδειάζετε σε μια πλαστική λεκάνη και τα σκεπάζετε). Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά.
Τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό, τα βράζετε για 1 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν (ή τα βράζετε στη χύτρα ταχύτητος για 20 λεπτά περίπου) και τα ξαναστραγγίζετε. Αν θα βάλετε φρέσκιες ντομάτες, χαράζετε σταυρωτά τον πάτο τους, τις ρίχνετε για ½ λεπτό σε νερό που σιγοβράζει, τις στραγγίζετε, τις κρυώνετε με τρεχούμενο νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι με το καρότο και το σέλινο, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνετε μέσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες (φρέσκιες ή κονσέρβας), τον ντοματοχυμό και το ζωμό και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση. Προσθέτετε τα ρεβίθια, τα ανακατεύετε καλά, τα αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.
Η συνταγή από εδώ.

Ρεβίθια στον φούρνο
Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια, 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια μικρά ή 1 μεγάλο, 2 πράσα, 2 σκ. Σκόρδο, 1 κ.σ. κάρι σκόνη, 1 πρέζα μπούκοβο, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι ή από 2 λάιμ, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών

Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με πολύ νερό και 1/2 κ.γ. αλάτι για να μουλιάσουν. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες, τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε στο τηγάνι 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο και αφήνουμε για 3 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά μας καθώς ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και 1 κ.σ. κάρι και σοτάρουμε καλά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μπούκοβο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (ή σε μία κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο), προσθέτουμε το νερό, τον ζωμό και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο το σκεύος μας και ψήνουμε για 1 ώρα. Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσαρμόσουμε το αλάτι μας. Σερβίρουμε το πιάτο μας με στραγγιστό γιαούρτι, κόλιανδρο, φρέσκο ελαιόλαδο, λίγο μπούκοβο και λεμόνι ή λάιμ.
Η συνταγή από εδώ.

Ρεβυθόρυζο κοκκινιστό με μελιτζάνες
Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια, 1 κ.σ. κοφτή σόδα, 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 1 συσκευασία αποφλοιωμένα ντοματάκια (τα λιώνουμε με πιρούνι), 2 μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε καρέ), 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 φλ. ρύζι καρολίνα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό με μία κουταλιά κοφτή σόδα. Την επόμενη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε με καθαρό νερό μέχρι να μισομαλακώσουν και να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα στραγγίζουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό τους. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σκόρδο. Ψήνουμε για 10΄στους 250 βαθμούς C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές από το συνολικό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώστε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, τις ψημένες μελιτζάνες και τα μισοβρασμένα ρεβίθια. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να μισοσκεπάζονται τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σιγοβράζουμε για περίπου 16-18΄σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Πότε πότε, ανακατεύουμε και φροντίζουμε να είναι αρκετά τα υγρά, ώστε να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό. Στο τέλος, πρέπει να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ.

Ρεβιθοκεφτέδες με ντιπ από ταχίνι
Υλικά:
Για τους ρεβιθοκεφτέδες: 200 γρ. ρεβίθια χονδρά, 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 50 γρ. παξιμάδι αλεσμένο, 2 κ.σ. πολτός σκόρδου, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ξύσμα 1 λεμονιού, 1/2 κ.γ. κύμινο, αλάτι και πιπέρι
Για το ντιπ: 1 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. νερό, χυμός 1/2 λεμονιού, 1/2 κ.γ κύμινο, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τα ρεβιθοκεφτεδάκια: Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό να τα καλύπτει αποβραδίς για να μουλιάσουν. Την επομένη τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τα αλεσμένα όσπρια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν καλά όλα μαζί. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με μια μεμβράνη για 1 ώρα ώστε να σφίξει. Κατόπιν πλάθουμε τη ζύμη σε κεφτεδάκια, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30’ (15’ από κάθε πλευρά).
Για το ντιπ: Σ΄ ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Η συνταγή από εδώ.

Πικάντικη σούπα ρεβίθια με λιαστές ντομάτες
Υλικά: 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 μεγάλα καρότα ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ. σ. μουστάρδα μπούκοβο και πάπρικα, λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι, 3 ½ φλ. ρεβίθια μαγειρεμένα, 750 γρ. ντομάτα τριμμένη, 2 κ.γ. μηλόξυδο, 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 4 φλ. ζωμός λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.γ. σησαμέλαιο, 6-8 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

Εκτέλεση: Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν ημιδιάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, τη μουστάρδα μπούκοβο και πάπρικα, το πιπέρι και μαγειρεύουμε για ακόμη 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, την ντομάτα, το μηλόξυδο, τη σάλτσα σόγιας, το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Μόλις η σούπα πάρει μια βράση, μειώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα σούπας στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε το ταχίνι, το σησαμέλαιο και πολτοποιούμε, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Επιστρέφουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα για να ζεσταθεί, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v